Básník Goethe měl mlsný jazýček. Napsal oslavnou báseň na sardelový salát a miloval těstoviny s ricottou
5. 8. 2023 Historie a zajímavosti
Miloval život, ženy, dobré jídlo a víno. Johann Wolfgang von Goethe vydal bohaté svědectví o své době i jako labužník. Gurmánství měl doslova v genech. Dědeček z otcovy strany provozoval hostinec „Zum Weidenhof“, vyhlášený podnik ve Frankfurtu nad Mohanem.
Gurmánství měl v krvi
Dědeček z matčiny strany zase jako starosta a císařský rada vedl reprezentativní způsob života, ke kterému patřily i slavností hostiny. Goethe měl mlsný jazýček od dětství a během studií v Lipsku, jak popisoval v dopisech, si dopřával bažanty, koroptve, sluky či skřivany.
Rád si pochutnával také na salátu ze sardelek a dokonce na něj napsal báseň.
Svět je jako sardelový salát;
Chutná nám brzy, chutná nám pozdě.
Všude kolem jsou plátky citronu,
S rybičkami, klobáskami, a co víc.
V octu a oleji společně stékají,
Kapary, jak květiny přicházejí...
Mohlo by vás zajímat
Pivo nemusel, vína vypil i tři lahve denně
Jídlo nezapíjel pivem, které se mu zdálo příliš hořké, ale vínem. Geniální básník miloval víno, a to především bílé nebo sekt. Říká se, že mu přišel na chuť právě v Lipsku během románku s hezkou dcerou hostinského Käthchen Schönkopfovou.
Pravda ale asi bude jiná. Již zmiňovaný dědeček a majitel hostince Friedrich Georg Goethe vlastnil dvě vinice a obchodoval s vínem. Podle dobových svědectví Johann Wolfgang Goethe pil víno jako vodu, někdy za den dokonce vypil i tři lahve. Byl velkým znalcem kvalitního vína a za kvalitu rád zaplatil.
Mohlo by vás zajímat
Itálii si užíval všemi smysly
Není divu, že básníkova skoro dvouletá „italská“ cesta v letech 1786 až 1788 byla mj. ve znamení dobrého jídla a pití. „Rybí trh a spousta mořských plodů mi dělají radost, často tam chodím a pozoruji je. Hodně se tu jí chobotnice, už jsem ochutnal a chci další.“
V Itálii si Goethe také oblíbil těstoviny. Později si je nechával posílat z Drážďan, kde objevil výrobce takových, které uspokojily jeho náročné chutě.
Mohlo by vás zajímat
Rigatoni s ricottou a tymiánem
Jedním z jeho oblíbených jídel byly rigatoni s jemnou ricottovou náplní. Rigatoni původně pocházejí z Říma, ale jsou také oblíbeným druhem těstovin v jižní Itálii a na Sicílii, v porovnání s penne jsou větší a nejsou seříznuté šikmo, ale rovně, proto se dají plnit.
Na oblíbené jídlo Johanna Wolfganga Goetheho budete potřebovat:
300 g rigatoni, 400 g ricotty, 5-6 snítek tymiánu, 100 g čerstvě nastrouhaného parmazánu, čerstvě mletou sůl a pepř, 1 vejce, 20 malých cherry rajčátek, 1 střední cibuli, lístky bazalky na ozdobu, 100 g olivového oleje, 50 g másla a 100 ml smetany.
- Smíchejte ricottu, nasekané lístky tymiánu a vejce, dochuťte trochou parmazánu, solí a pepřem.
- Rigatoni vařte ve velkém hrnci ve vroucí osolené vodě asi 5 minut, poté je sceďte na sítu a pomocí sáčku naplňte ricottovou směsí.
- Naplněné těstoviny dejte na máslem vymazaný plech. Smetanu smíchejte se zbylým parmazánem a nalijte na rigatoni.
- Na rajčatovou omáčku oloupejte cibuli, nakrájejte na jemné proužky a orestujte na olivovém oleji. Omyjte, nakrájejte a přidejte rajčata. Přikryjeme a na mírném plameni vše duste asi 10 minut.
- Poté přidejte lístky bazalky a restujte dalších 5 minut. Vše rozmixujte na kaši, sceďte přes síto a dochuťte solí a pepřem.
- Těsně předtím, než je rajčatová omáčka hotová, nechte rigatoni asi 10 minut gratinovat v troubě při teplotě 220 °C.
- Doprostřed velkých talířů vlijte rajčatovou omáčku a navrch položíte rigatoni. Ozdobte trochou bazalky.
Náš tip: Jestliže máte stejně jako slavný básník rádi těstoviny, vyzkoušejte je se sýrovou omáčkou podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
staff.imsa.edu: Goethe, der Gourmet
deutschlandfunkkultur.de: Was Goethe und Schiller gern aßen
falstaff.com: Italienische reise: Goethes Kulinarik-Entdeckungen
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka ze zakysané smetany s vůní skořice: Krásně vláčný lahodný moučník připravíte bez odvažování
Jídelní rozmary slavných: Albert Einstein dokázal najednou spořádat kila jahod a miloval čočkovou polévku s klobásou
Na domácí radler stačí smíchat pouze dvě ingredience. Chuť však ovlivní jejich pořadí a důležité je správné držení sklenice
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Velký přehled italských těstovin: Poznejte 14 nejznámějších druhů a zjistěte, jak si je nejlépe vychutnat
Jídelní rozmary slavných: Mistr hororů Alfred Hitchcock měl fóbii z vajec, hosty děsil modrým jídlem a miloval tenhle slaný koláč