Letní koláč z okurkového těsta s citronem nadchne překvapivou vláčností a svěžestí i jemnou citrusovou vůní šlehačkové pěny
10. 8. 2023 Ostatní
Osvěžující chuť citrónu, spojená s vláčností okurky, dělá z netradičního koláče pochoutku, která si najde své fanoušky mezi dětmi dospělými. I když se úmorná vedra na pár dní kamsi poděla, není od věci mít připravený plán, jak s nimi bojovat, až se vrátí.
Okurka si s citronem „rozumí“
Salátová okurka je podle odborníků jednou z nejlepších potravin, které nám pomáhají v boji proti nesnesitelnému horku. Obsahuje totiž velké množství vody, a tak našemu organismu pomáhá s hydratací. Citron je na tom podobně, navíc je zásobárnou vitaminu C.
Mohlo by vás zajímat
Do pečení i nápojů
Proto se obě tyto suroviny často používají například při výrobě domácích limonád. Dokonce se v některých zemích staly i nedílnou součástí populárního ginu s tonikem, jenž je v letních měsících právě pro svou svěžest jedním z nejvyhledávanějších alkoholických koktejlů.
Šlehačka jako báseň
Spojení těchto dvou ingrediencí tedy zaručuje vláčnost a šťavnatost, kterou koláč s citronem a okurkou skutečně má. Korpus navíc doplňuje skvělá šlehačková pěna, která svou sladkostí lehce tlumí kyselost citronu, přitom nedělá z moučníku přeslazený dezert.
Okurkovo-citronový koláč
Na přípravu skvělého letního koláče budete potřebovat: 1 salátovou okurku (cca 210 g), 300 g grahamových sušenek (můžete nahradit libovolnými oříškovými sušenkami), 1 citron, 4 žloutky, 1 plechovku kondenzovaného mléka (397 g), 2 lžíce cukru, 200 g smetany ke šlehání a 1 lžíci vody.
Jak na to?
- Do mísy nastrouhejte okurku najemno. Přidejte kůru a šťávu z jednoho citronu (nechte si bokem 2 lžíce šťávy a špetku kůry) a vše pečlivě rozmixujte.
- Přimíchejte žloutky, sušenky a kondenzované mléko, poté ještě zhruba minutu mixujte.
- Těsto na korpus nalijte do máslem vymazané a strouhankou či kokosem vysypané formy. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 18-20 minut.
- Korpus vyndejte z trouby, když jsou okraje ztuhlé, ale střed zatím ještě ne. Nechte zcela vychladit.
- V rendlíku si svařte cukr se lžící vody a 2 lžícemi citronové šťávy. Když se cukr rozpustí, odstavte rendlík z plotny nechte směs vychladnout.
- Ušlehejte šlehačku a opatrně do ní vmíchejte připravenou směs z cukru a citronové šťávy.
- Na studený korpus naneste šlehačku, kterou ozdobte plátky okurky a špetkou citronové kůry.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké potraviny nás zchladí v horkých dnech? Skvělé jsou okurka, tvaroh i mléko, překvapí cibule a ovčí sýr
Limoncello Spritz je hitem tohoto léta: Osvěžující italský koktejl voní citrony a bublinky mu dodávají sodovka a prosecco
Banánová káva z TikToku: Nejnovější hit sociálních sítí má krémovou konzistenci a je výtečným spojením kávy a dezertu
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonale vláčný mrkvový dort? Těsto se nesmí přesušit, dobré chuti prospěje i citronová poleva a krém z Lučiny
Holka u plotny radí: Krémová dýňová polévka s pečeným česnekem a vlašskými ořechy může být skvělým letním oběděm
Jak dlouho vydrží šlehačka na dortu či zákusku? Otestovali jsme 30 %, 31 %, 33 % a 40 % smetany, výsledek je překvapující