Bramborové knedlíky natáhnou báječnou chuť od švestek i máku. Rozpuštěné máslo pak dovede pokrm do gastronomického nebe
8. 8. 2023 Ostatní
Plněné knedlíky patří k neoblíbenějším sladkým jídlům, která česká kuchyně nabízí. Spojení ovoce a klasické přílohy totiž nabízí nekonečnou škálu chutí a vůní, které uchvátí nejen děti, ale také většinu dospělých.
Lahůdka pro každého
Není totiž nic jednoduššího, než přizpůsobit knedlíky přesně podle přání každého strávníka. Vždyť jako náplň můžete použít třeba jahody, borůvky, meruňky, švestky, broskve, ale mimo ovoce nabízí se například i čokoláda.
Mohlo by vás zajímat
Uzené střídá švestka
Kromě klasických kynutých knedlíků se ovšem o slovo hlásí i ty bramborové. Výborný doplněk třeba k moravským vrabcům, kachně či houbové omáčce se totiž uplatnil i ve své sladké verzi. Stačilo místo uzeného masa dát do knedlíků švestku a hned byl na světě malý zázrak.
Propojení chutí
Zatímco třeba v německých restauracích se můžete setkat s velkým kynutým knedlíkem (blbounem), plněným povidly, zalitým vanilkovou omáčkou, v Čechách a na Moravě najdete pravý opak. Malý knedlík, který si ovšem s německým obrem nezadá. Právě naopak, chuť, kterou švestky během vaření pustí do bramborového těsta, propojená s mákem, máslem a cukrem, dělá z našeho knedlíku unikát.
Bramborové knedlíky se švestkami a mákem
Na přípravu perfektních knedlíků budete potřebovat: 400 g moučných brambor (varný typ C), 120 g hrubé mouky, 1 vejce velikosti M, 30 g másla, 300 g švestek, máslo, mletý mák, moučkový cukr a sůl.
Jak na to?
- Brambory ve slupce uvaříme. Když vychladnou, oloupeme je a najemno nastrouháme do mísy.
- Přidáme mouku, máslo, vejce a špetku soli a vypracujeme těsto.
- Vzniklé těsto přendáme na pracovní plochu nebo vál. Zde z něj vytvoříme váleček, podobný klasickému bramborovému knedlíku.
- Necháme zhruba 30-40 minut odpočinout.
- Z „knedlíku“ si nakrájíme menší kousky, které si rozválíme. Do vzniklých placek balíme vypeckované švestky, rozdělené napůl.
- Knedlíky vkládáme do vroucí vody, kde je vaříme zhruba 10 minut.
- Mezitím si na pánvi rozpustíme máslo, v misce si smícháme cukr a mák.
- Uvařené knedlíky posypeme na talíři mákem s cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.
Jestli dáváte přednost kynutým knedlíkům, vyzkoušejte ty z našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jednoduché borůvkové knedlíky na páře, které zvládne každý. Přelité máslem a posypané cukrem chutnají božsky
Jak připravit švestky ve vlastní šťávě krok za krokem: V zimě se budou hodit na koláče i do buchet
Banánová káva z TikToku: Nejnovější hit sociálních sítí má krémovou konzistenci a je výtečným spojením kávy a dezertu
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na nejlepší kynuté jahodové knedlíky: Připravené na páře jsou nadýchané a chutnají skvěle, s tvarohem si je zamiluje každý
Vyzkoušeli jsme, jak nejlépe skladovat brambory: Za dva týdny se ukázalo, zda je lepší jutový pytlík nebo běžná spížírna
Chyby při přípravě bramborových knedlíků: Příliš řídké těsto i rozvařené knedlíky