Dokonalý houbový guláš je nejlepší z hříbků. Chuť a barvu zvýrazní velké množství cibule a sladká paprika, guláš se konzumuje jen čerstvý
18. 8. 2023 Vaření
V našich krajích je spousta houbařů. Patříte také mezi ně? Pokud jste si z lesa právě přinesli košík voňavých hříbků a dalších hřibovitých hub, nemusíte z nich připravovat jen smaženici. Další možností je houbový guláš.
Které houby patří do guláše
Hlavní houbařská sezóna nedávno naplno začala, a tak můžeme plnit košíky nejrůznějšími druhy lesních hub.
Do guláše jsou skvělé hlavně hřibovité houby, tedy pravé hřiby, babky, kozáci, křemenáče a klouzci. Výborně chutná i guláš z bedel, lišek, nebo třeba penízovek sametonohých, na které se můžeme těšit zhruba od října. Pokud máme ale zavařené, zamražené, nebo usušené houby, můžeme zužitkovat i je, a připravit tak místo na nové poklady z lesa.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do houbového guláše
Houbový guláš můžeme přichystat ve zcela bezmasé, vegetariánské, verzi, ale také do něj přidat voňavé sádlo, případně trochu anglické slaniny. Kromě tuku patří do guláše množství cibule, ať už je to guláš s masem nebo pouze s houbami. Cibule je výborná i na ozdobu.
Nesmíme zapomenout také na česnek, chuť a barvu dodá sladká paprika, patří sem pepř, kmín a sůl a neměla by chybět ani v dlani promnutá a rozvoněná majoránka.
V netradiční drobné masové změně se dají na rozehřátém sádle osmahnout škvarky, a spolu s houbami, kmínem a solí je podusit doměkka. Pak vše zaprášíme moukou, paprikou a zalijeme vývarem a přidáme osmaženou cibulku, kterou jsme připravili předem. Chuť a vůně bude mnohem bohatší.
Na co si dát pozor při přípravě houbového guláše
Cibule by měla být orestovaná hezky dohněda. Osmaženou cibuli s tukem zasypeme paprikou a ihned zalijeme vývarem. Jinak by mohla paprika zhořknout.
Mohlo by vás zajímat
Jak zahustit houbový guláš
Houbový guláš můžeme tradičně zahustit moukou. Variantou je ale také sušená drť z hub, pokud máme houby sušené. Jinak se dá přidat nastrouhaná brambora, nebo také nadrolený chléb.
Jak podávat houbový guláš
Guláš, a to nejen ten houbový, se nejčastěji podává posypaný tenkými kolečky syrové cibule. Jako přílohu můžeme servírovat brambory, houskový knedlík, hodí se i rýže, případně těstoviny. Houbový guláš je vynikající i s dobrým chlebem nebo s pečivem.
Na rozdíl od masového guláše nenecháváme houbovou verzi rozležet a připravujeme ho na jedno jídlo, tedy neohříváme.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…
Jak připravit dokonalý houbový guláš
Na guláš si připravte: 500 g čerstvých lesních hub, 3 cibule, 1 lžíci sladké papriky, vývar (podle potřeby), 2 stroužky česneku, 1 lžičku mletého kmínu, sádlo, 1 lžíci hladké mouky, mletý pepř, sůl a tenká kolečka cibule na ozdobu.
Jak na to? Houby očistěte a nakrájejte je na větší kousky. Česnek oloupejte a prolisujte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Do hrnce dejte sádlo, nechte ho rozpustit a do horkého tuku dejte cibuli. Orestujte ji do středně hnědé barvy.
K cibuli přisypejte mouku a sladkou papriku. Rychle je za stálého míchání osmahněte a ihned vše zalijte vývarem. Za stálého míchání přiveďte k varu. Přidejte houby, česnek, kmín, pepř a sůl. Duste zhruba 20-25 minut nebo než houby změknou.
Pokud budete chtít guláš zředit, přilijte vývar. Jestliže bude lepší ho zahustit, pak využijte mouku rozmíchanou v hrnečku v trošce vody. Pak je třeba ale ještě mouku vařit alespoň čtvrt hodiny. Nakrájejte cibuli na tenká kolečka. Houbový guláš nalijte na talíř a ozdobte cibulí.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Houbařská sezóna 2023: Mykolog Petr Souček radí, kdy a kam letos vyrazit na houby a podle čeho poznáme, že už rostou
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Správné houbaření má svá pravidla. Nejsou složitá a vyplatí se je znát. Poradíme, jak na to