6 častých chyb při přípravě guláše: Poradíme, na co si dát pozor
Guláš je sice časově náročné, ale nikterak pracné jídlo, které zvládne i začínající kuchtík. Je důležité dodržet několik zásad a vyhnout se často opakovaným chybám. V následujícím článku se dozvíte, které to jsou.
Když se při vaření guláše dopustíte třeba jen drobné chyby, nemusí být výsledek dobrý. A když těch chyb uděláte několik, může být výsledek fatální a guláš nepoživatelný. Pojďme si tedy říct, jakých zásadních chyb se vyvarovat, aby byl guláš povedený, chutný a šťavnatý.
Mohlo by vás zajímat
6 častých chyb při přípravě guláše
Při vaření guláše si opravdu dejte na čas a nespěchejte.
- Opatrně s cibulí. Často se můžete v receptech dočíst, že do guláše patří tolik cibule, kolik masa. Tohle tvrzení je třeba brát s rezervou. Cibule sice guláš zahustí a dá mu správnou chuť, ale také má tendenci sládnout. Výsledkem by mohl být až příliš sladký guláš.
- Špatně orestované maso na začátku vaření má za následek suché a tuhé maso. Proto je dobré opravdu orestovat maso ze všech stran, aby nepustilo šťávu. Tento krok se vyplatí neuspěchat.
- Papriku (koření) orestujte jen krátce a hned ji zalijte vývarem nebo vodou. Rychle se totiž připaluje a zhořkne. Tím nenávratně zničí celý guláš.
- Guláš vařte dostatečně dlouhou dobu. Ten hovězí alespoň 3 hodiny, aby měly klihovaté části dost času se rozpustit. Jinak bude maso tuhé a žvýkavé. Ideální je ke konci vaření ochutnávat, abychom poznali tu správnou chvíli, kdy se maso bude rozpadat na jazyku.
- Česnek a majoránku přidejte do hrnce až po ukončení vaření, jinak byste přišli o jejich charakteristickou chuť.
- Guláš uvařte den předem, bude pak mít dostatek času na rozvinutí chutí.
Gulášů máme celou řadu, podle toho, jaká surovina v nich dominuje. Specialitou je ale zabíjačkový guláš, postup na jeho přípravu naleznete v našem videoreceptu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 14 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 18 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 20 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalý houbový guláš je nejlepší z hříbků. Chuť a barvu zvýrazní velké množství cibule a sladká paprika, guláš se konzumuje jen čerstvý
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
Komentáře
21. 1. 2024 21:44
16. 1. 2024 21:57
12. 1. 2024 17:34
7. 1. 2024 19:27