Josef Maršálek se od Terezy Bebarové učil připravit zdravý makovec: Pozor na použití sněhu, varuje cukrář
17. 8. 2023 Ostatní
Populární cukrář Josef Maršálek se pro jednou stal pomocníkem své kolegyně z pořadu Buchty po ránu Terezy Bebarové. Herečka a moderátorka se totiž rozhodla, že tentokrát bude péct ona a Josef jí bude pouze „k ruce“. Z jejich spolupráce vznikl skvělý makovec.
Změna rolí
Místo klasického scénáře „Buchet po ránu“ se tentokrát oblíbený cukrář chopil pomocných prací jako je například šlehání sněhu z bílků. Jeho moderátorská kolegyně tak hned od začátku převzala otěže.
Mohlo by vás zajímat
Sladké může být i zdravé
Divákům zdůraznila, že recept je bezlepkový a použité ingredience jsou vesměs zdraví prospěšné, půjde tedy o fit makovec. „Našlehaný tvaroh s jogurtem je plný bifido kultur a bílkovin,“ sdělila Bebarová. „Jablka, která strouháme i se slupkou, jsou zase plná vlákniny,“ doplnil ji Maršálek. Dokonce i hořká čokoláda, použitá na polevu, je podle něj prospěšná. „Jsou v ní antioxidanty i železo,“ vysvětlil cukrář.
Slanina a sirup
Navíc přidal i několik dobrých rad. Například javorový sirup označil jako skvělý doplněk ke slanině či lívancům. Varoval také před déle skladovaným mletým mákem. „Je to olejovina a čím je starší, tím má větší tendenci žluknout,“ podotkl Maršálek.
Fit makovec
Na přípravu vynikajícího moučníku budete potřebovat: na těsto - 200 g mletého máku, 200 g strouhaných jablek, 4 vejce velikosti M, 250 g tvarohu s jogurtem, 50 g mletých vlašských ořechů, 100 ml javorového sirupu, 12 g prášku do pečiva, 1 g soli a 2 g skořice, na polevu - 100 g hořké čokolády a 20 ml kokosového oleje.
Jak na to?
- Do misky dejte oddělené žloutky, společně s tvarohem a jogurtem. Přidejte jablka, nastrouhaná i se slupkou, lehce promíchejte.
- Vlijte javorový sirup a pomalu ho vmíchávejte do směsi. Přisypte kypřící prášek, sůl a skořici, nakonec přidejte nadrobno nakrájené vlašské ořechy. Vše smíchejte.
- Z bílků připravte sníh, který ovšem nesmíte došlehat. Pomalu ho vmíchejte do těsta.
- Pekáč si vymažte olejem a vlijte do něj těsto.
- Vložte do předehřáté trouby na 160 °C horkovzduch a pečte 20-25 minut.
- Mezitím si připravte polevu. Do vodní lázně vložte rendlík, v němž si smícháte kokosový olej a čokoládu.
- Makovec vyndejte z trouby a ihned polévejte připravenou polevou. Krájejte a servírujte až po vychladnutí.
Rady slavného cukráře:
- Mletý mák skladujte v lednici, pokud ho máte hodně, nebojte se ho zamrazit. „Tam vám určitě nebude žluknout,“ říká Maršálek.
- Do běžného pečení se bílkový sníh nedošlehává. To se dělá pouze v případě přípravy dortu Pavlova, pusinek nebo bílkového krému.
- Při přípravě polevy dbejte na to, aby voda v lázni nevřela. Var by totiž mohl čokoládu připálit.
Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu se podívejte do naší fotogalerie:
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pekli po dvacet nedělí známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidali i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlý švestkový koláč: Vláčnost mu dodají šťavnaté švestky, lehce karamelové aroma třtinový cukr, jemnou vůni pak skořice
Jak podle cukráře Josefa Maršálka dovést k dokonalosti laskonky a makronky? Fígl je v přípravě italského a švýcarského sněhu
Španělská studená polévka gazpacho z rajčat příjemně osvěží i ochladí a s přidanými krutony i skvěle zasytí
Přečtěte si Zobrazit více
Josef Maršálek se od Terezy Bebarové učil připravit zdravý makovec: Pozor na použití sněhu, varuje cukrář
Holka u plotny radí: Jak na sladký okurkový dort? Osvěžující moučník s lučinovým krémem ohromí svou barvou i chutí
Když nemáte prášek do pečiva: Na výrobu domácího kypřidla stačí jenom tři suroviny a výsledek je zaručený