Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mykolog radí, jak na skladování hub
Zdroj: se souhlasem Petra Součka, Freepik, kamchatka, koláž Toprecepty

Čerstvé houby mají obecně krátkou dobu trvanlivosti a potřebují vhodné podmínky, aby ihned po sběru nezačaly plesnivět, měnit konzistenci nebo z nich dokonce nehrozila otrava. Mykolog Petr Souček se s námi podělil o zkušenosti a doporučil opatření, která jsou nutná pro zachování dobré kondice hub od utržení po zpracování.

Nejčastější chyby houbařů

Nevhodné skladování je rizikem nejen z hlediska ztráty houbové nadílky nebo změny konzistence hub, ale také může způsobit závažné žaludeční problémy.

Nejčastějšími chybami, kterých se houbaři dopouštějí už při samotném sběru hub, jsou použití nevhodné nádoby a spěch při čištění nalezených hub. Nečistotami a zapařením hub se ihned nastartují destruktivní procesy, které jsou velmi rychlé. V řádu hodin se tak celý nález může kontaminovat a vyhodit.

Toto hroz obzvláště ve vysokých teplotách, ve kterých často houbaři „úlovek“ převážejí v rozehřátém autě. Je tedy třeba vyvarovat se dlouhého přejíždění.

Mohlo by vás zajímat

Trvanlivost hub ovlivníte už v lese

Na to, jak dlouho vydrží čerstvé houby v dobré kondici, má zásadní vliv použitá nádoba pro sběr i odstranění nečistot přímo v místě nálezu.

„Na sběr hub je nejlepší proutěný košík. Ten krásně větrá a houby se v něm nemají šanci zapařit. Případně se dá použít plátěná nebo papírová taška. Ta se dá schovat do kapsy a můžete ji mít stále při ruce, není však vhodná pro měkké houby, které by se v ní zbytečně polámaly. Rozhodně není vhodné sbírat houby do igelitových tašek, igelitových pytlíků nebo plastových kýblů,“ radí zkušený mykolog a dodává: „Pokud chodíte do hustých lesů, třeba smrčin, tak je dobré si na košík pořídit ještě nějaký prodyšný přehoz, třeba šátek, aby vám do nasbíraných hub nepadalo jehličí nebo jiné nečistoty.“

Houby je vhodné hned v lese řádně zbavit všech nečistot a vložit do košíku. Červivých, plesnivých nebo jinak zásadně poškozených hub, kterým nepomůže pouhé okrájení, je dobré se zbavit hned na místě, aby nedošlo k přenosu na ostatní kusy.

Zapařené houby je třeba vyhodit

Houby přepravované v igelitových taškách či sáčcích se kvůli přirozené vlhkosti zapaří i během chvilky.

Odborník varuje také před převozem v autě, a to i v případě vhodné nádoby: „Nenechávejte houby delší dobu v zavřeném autě, třeba za oknem, kde dosahuje teplota na slunci vysokých hodnot. I zde se mohou houby zapařit! Zapařené houby (dochází u nich k rozkladu bílkovin) jsou velmi nebezpečné. Po jejich konzumaci hrozí otravy nebo minimálně žaludeční problémy.“

Jak dlouho skladovat čerstvé houby?

Doba použitelnosti se liší podle druhu hub, které sbíráte. Petr Souček například radí: Lišky obecné vydrží určitě déle než měkké houby jako jsou např. hnojníky obecné, hřiby žlutomasé, atd. Přesto je nejlepší přinesené houby co nejdříve zpracovat, případně je uložit na chladné a suché místo (ideálně do chladničky nebo spíže, kde je teplota od 0 do 10 °C). Tam určitě tvrdé a pevné houby vydrží 1-2 dny, výše zmiňované lišky obecné i déle.“

Při skladování je třeba houby rozprostřít na plochu tak, aby nebylo více plodnic na sobě. Delší skladování způsobuje zkázu hub a jak už jsme zmínili, mohou se stát nepoživatelnými nebo zdraví nebezpečnými.

Mykolog uvádí příklady: „Napadá mě třeba sírovec žlutooranžový, který ztvrdne a nebude poživatelný. Nebo hnojník obecný u kterého může nastoupit autolýza. U hřibů žlutomasých (a druhů z jeho okruhu, prostě takových těch "babek") zase může dojít k napadení plísněmi, atd.“

Mražení čerstvých hub

Experta na houby jsme se také zeptali, zda se dají čerstvé houby ihned zmrazit bez předchozí tepelné úpravy. „Houby se bez tepelné úpravy zmrazovat mohou, ale není to moc praktické. Jednak povařením/blanšírováním/podušením ztratí houby na objemu, tudíž ušetříte místo v mrazáku. Ale zároveň ztratí i svou intenzivní vůni, kterou mohou načichnout ostatní skladované potraviny. Mně se jednou povedlo takhle zlikvidovat vánoční cukroví, protože vanilkové rohlíčky s houbovou vůní si už nikdo nechtěl dát :-). Takže určitě před mražením tepelně upravit.“

Zdroje informací:

Myko.cz: Česká mykologická společnost

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli