Coco Chanel věřila, že víno a kaviár ji udrží věčně mladou. Ujížděla na horké čokoládě a občas si dala francouzskou cibulovou polévku
20. 8. 2023 Historie a zajímavosti
Výstřední první dáma francouzské módy, od jejíhož narození právě uplynulo 140 let, naučila ženy nosit kalhoty a stvořila legendární parfém Chanel 5. Úspěšná podnikatelka Coco Chanel zřejmě po celý svůj dospělý život bojovala s poruchou příjmu potravy a jídlu moc nedala.
Jezte rozumem, ne žaludkem
Stravovací návyky módní návrhářky byly dost zvláštní. Jedla poměrně málo a k tomu hodně kouřila. I když to nebylo nikdy potvrzené, zřejmě měla problémy s poruchou příjmu potravy. To také vysvětluje, proč celý život měla tak krásně štíhlou postavu.
„Jezte méně, než si myslíte, že chcete, jezte s rozumem, ne se žaludkem. Nikdy nevstávejte od stolu s tichou omluvou za to, že jste jedli jak prase,“ trefně okomentovala přejídání.
Mohlo by vás zajímat
Víno a kaviár k snídani
Den začínala vínem a kaviárem, protože byla přesvědčená, že právě to ji udrží stále mladou. Pravidelně každý den jedla také ústřice a popíjela šampaňské.
Francouzská módní ikona měla překvapivě velkou zálibu ve sladkém. Ráda navštěvovala proslulou pařížskou cukrárnu Angelina, kde si objednávala místní dezerty a zapíjela je horkou čokoládou.
Mohlo by vás zajímat
Cibulová polévka
Z „normálních“ jídel si občas dala tradiční francouzskou cibulovou polévku. Pokud byste si ji chtěli připravit doma, budete potřebovat:
- 1 kg cibule
- 80 g másla
- 1,3 l vývaru (může být hovězí nebo kuřecí)
- 100 ml suchého bílého vína
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 malá lžička mletého pepře
- 1 list pórku
- 1 bobkový list,
- 2 snítky tymiánu
- 2 stonky zelené petrželky
- 1 menší bageta nebo toustové chleby (1 až 2 plátky na 1 porci)
- 300 g tvrdého sýra typu čedar nebo gouda
- 4-6 plátků sýra stejného typu
- Oloupanou cibuli překrojte podélně a nakrájejte na tenké nudličky. Bobkový list, tymián a petrželku zabalte do zelené části listu pórku, seříznuté na cca 10 cm, převažte tenkým provázkem nebo silnější nití do balíčku.
- Na středním stupni rozehřejte ve vyšší pánvi nebo větším rendlíku či kastrolu máslo a přidejte cibuli. Pomalu restujte cca 10 minut, občas promíchejte. Pak přiklopte pokličkou a nechte cca 5 minut dusit. Pak pokličku odklopte a nechte cibuli pomalu zkaramelizovat. Bude to trvat cca 20-25 minut.
- Ohřejte vývar.
- Zkaramelizovanou cibuli zaprašte moukou, zamíchejte, přidejte vyrobený balíček s kořením a přilijte víno. Důkladně promíchejte, abys nezůstaly žmolky z mouky. Víno nechte zcela vyvařit a pak přilijte ohřátý vývar. Promíchejte, ochuťte solí a pepřem a přiveďte k varu.
- Jakmile se polévka začne vařit, stáhněte na střední plamen a pozvolna vařte s částečně odkrytou pokličkou dalších 30 minut. Podle potřeby pak znovu osolte a opepřete.
- V troubě nebo toustovači si opečte cca 1 cm silné plátky bagetky. Budete jich potřebovat 2 ks na porci polévky.
- Mezitím si rozpalte v troubě gril. Horkou polévku nalijte do zapékacích polévkových misek. Do každé misky nahoru, na polévku položte 1-2 kousky opečené bagetky, na ni 1 plátek sýra a navrch ještě sýr nastrouhejte.
- Vložte do rozpálené trouby a pod grilem zapečte do světlounce hnědé barvy.
- Misky s polévkou po vytažení z trouby ihned servírujte.
Náš tip: Chuťově zajímavé je také krémová cibulová polévka podle našeho videoreceptu:
Zdroje informací:
food4yourmood.wordpress.com: Coco Chanel and French Onion Soup – Never Out of Fashion
stomachsonlegs.blogspot.com: Jeffrey Steingarten, Coco Chanel, Chocolate Eclairs and Starvation Cults
medium.com: 15 Interesting Facts about Coco Chanel
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více