Jak nakrájet větší množství cibule krok za krokem. Jde to rychle a bez slz
Cibule, kterou hojně využíváme při vaření, obsahuje velké množství silic. Při krájení cibule se štiplavé silice uvolňují a vdechovaným vzduchem nám nosem stoupají až do očí, které začnou slzet. A tak zná každý z nás nepříjemné "plakání" u krájení této oblíbené zeleniny.
Nakrájet jednu, dvě cibule nezabere mnoho času a slzení se tak většinou vyhneme. Ale jak si to ulehčit, když jí máme najednou nakrájet větší množství, třeba do guláše? Jednoduše! Oloupané cibule rozkrojíme pouze na polovinu (ty menší) nebo na čtvrtiny (velké cibule) a nahážeme je do elektrického sekáčku potravin.
Bleskové krájení cibule
Zavřeme a několikerým pulsním zapnutím cibuli "nakrájíme". Je to opravdu bleskové, bez možnosti říznutí se, jako když krájíme nožem, i bez slzících očí. Čím déle sekáček necháme zapnutý, tím bude cibule nasekaná na menší kousky. Snažte se sekat jen po nezbytně nutnou dobu, aby cibule nebyla až rozmělněná a dlouhým stykem s kovem nože sekáčku nezhořkla.
Nemáte sekáček potravin doma? Prodává se samostatně, jako samostatný přístroj, ale ve své výbavě jej má i mnoho typů ponorných mixérů. Využijete jej doma nejen na krájení cibule, ale třeba na posekání ořechů na drobounko, rozmělnění kousku masa (do polévkových knedlíčků), salámů do pomazánek, rozdrobení sušenek do nepečených moučníků, na výrobu domácího pesta.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 17 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 21 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na ten nejlepší hospodský guláš? Zásadní je správný poměr cibule a masa a taky použití jedné tajné přísady
Coco Chanel věřila, že víno a kaviár ji udrží věčně mladou. Ujížděla na horké čokoládě a občas si dala francouzskou cibulovou polévku
Připadám si jako přežraný hroznýš, říkal Karel Čapek po obědě v české hospodě. Jeho oblíbeným jídlem byly palačinky se špenátem
Komentáře