Coco Chanel věřila, že víno a kaviár ji udrží věčně mladou. Ujížděla na horké čokoládě a občas si dala francouzskou cibulovou polévku
20. 8. 2023 Historie a zajímavosti
Výstřední první dáma francouzské módy, od jejíhož narození právě uplynulo 140 let, naučila ženy nosit kalhoty a stvořila legendární parfém Chanel 5. Úspěšná podnikatelka Coco Chanel zřejmě po celý svůj dospělý život bojovala s poruchou příjmu potravy a jídlu moc nedala.
Jezte rozumem, ne žaludkem
Stravovací návyky módní návrhářky byly dost zvláštní. Jedla poměrně málo a k tomu hodně kouřila. I když to nebylo nikdy potvrzené, zřejmě měla problémy s poruchou příjmu potravy. To také vysvětluje, proč celý život měla tak krásně štíhlou postavu.
„Jezte méně, než si myslíte, že chcete, jezte s rozumem, ne se žaludkem. Nikdy nevstávejte od stolu s tichou omluvou za to, že jste jedli jak prase,“ trefně okomentovala přejídání.
Mohlo by vás zajímat
Víno a kaviár k snídani
Den začínala vínem a kaviárem, protože byla přesvědčená, že právě to ji udrží stále mladou. Pravidelně každý den jedla také ústřice a popíjela šampaňské.
Francouzská módní ikona měla překvapivě velkou zálibu ve sladkém. Ráda navštěvovala proslulou pařížskou cukrárnu Angelina, kde si objednávala místní dezerty a zapíjela je horkou čokoládou.
Mohlo by vás zajímat
Cibulová polévka
Z „normálních“ jídel si občas dala tradiční francouzskou cibulovou polévku. Pokud byste si ji chtěli připravit doma, budete potřebovat:
- 1 kg cibule
- 80 g másla
- 1,3 l vývaru (může být hovězí nebo kuřecí)
- 100 ml suchého bílého vína
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 malá lžička mletého pepře
- 1 list pórku
- 1 bobkový list,
- 2 snítky tymiánu
- 2 stonky zelené petrželky
- 1 menší bageta nebo toustové chleby (1 až 2 plátky na 1 porci)
- 300 g tvrdého sýra typu čedar nebo gouda
- 4-6 plátků sýra stejného typu
- Oloupanou cibuli překrojte podélně a nakrájejte na tenké nudličky. Bobkový list, tymián a petrželku zabalte do zelené části listu pórku, seříznuté na cca 10 cm, převažte tenkým provázkem nebo silnější nití do balíčku.
- Na středním stupni rozehřejte ve vyšší pánvi nebo větším rendlíku či kastrolu máslo a přidejte cibuli. Pomalu restujte cca 10 minut, občas promíchejte. Pak přiklopte pokličkou a nechte cca 5 minut dusit. Pak pokličku odklopte a nechte cibuli pomalu zkaramelizovat. Bude to trvat cca 20-25 minut.
- Ohřejte vývar.
- Zkaramelizovanou cibuli zaprašte moukou, zamíchejte, přidejte vyrobený balíček s kořením a přilijte víno. Důkladně promíchejte, abys nezůstaly žmolky z mouky. Víno nechte zcela vyvařit a pak přilijte ohřátý vývar. Promíchejte, ochuťte solí a pepřem a přiveďte k varu.
- Jakmile se polévka začne vařit, stáhněte na střední plamen a pozvolna vařte s částečně odkrytou pokličkou dalších 30 minut. Podle potřeby pak znovu osolte a opepřete.
- V troubě nebo toustovači si opečte cca 1 cm silné plátky bagetky. Budete jich potřebovat 2 ks na porci polévky.
- Mezitím si rozpalte v troubě gril. Horkou polévku nalijte do zapékacích polévkových misek. Do každé misky nahoru, na polévku položte 1-2 kousky opečené bagetky, na ni 1 plátek sýra a navrch ještě sýr nastrouhejte.
- Vložte do rozpálené trouby a pod grilem zapečte do světlounce hnědé barvy.
- Misky s polévkou po vytažení z trouby ihned servírujte.
Náš tip: Chuťově zajímavé je také krémová cibulová polévka podle našeho videoreceptu:
Zdroje informací:
food4yourmood.wordpress.com: Coco Chanel and French Onion Soup – Never Out of Fashion
stomachsonlegs.blogspot.com: Jeffrey Steingarten, Coco Chanel, Chocolate Eclairs and Starvation Cults
medium.com: 15 Interesting Facts about Coco Chanel
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Jídelní rozmary slavných: Albert Einstein dokázal najednou spořádat kila jahod a miloval čočkovou polévku s klobásou
Jídelní rozmary slavných: Zpěvačka Whitney Houston milovala burgery a jednoduchou, ale výtečnou rajčatovou polévku se sýrem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Tajemství poctivého domácího masového vývaru: Kosti i zeleninu předpečte v troubě a vývar „táhněte“ aspoň 5 hodin
Jak nakrájet větší množství cibule krok za krokem. Jde to rychle a bez slz
Už jste někdy ochutnali kaviár? Ten pravý je prý cennější než zlato a pochází jen ze tří druhů ryb