Čím nahradit mléčné výrobky? Zkuste kokosové mléko nebo mandlový jogurt
9. 11. 2020 Životní styl
Máte alergii na laktózu, a tak jste nuceni ze svého jídelníčku vypustit všechny mléčné výrobky? Nebo jen chcete vyzkoušet něco nového a méně tradičního? Ať tak, či tak, určitě ochutnejte některé z alternativ mléčných výrobků, které jsou nejen mimořádně zdravé, ale i chutné.
Kokos místo mléka
Kokosové mléko je stále běžnější součástí zdravých jídelníčků. Není divu – je to totiž velmi bohatý zdroj živých kultur, vlákniny, vápníku, vitamínu C, E, B1, B3, B5 a B6, draslíku, železa, selenu a hořčíku. Kokosové mléko neobsahuje laktózu, ani lepek, a tak je vhodné pro lidi s potravinovou alergií. Pošmáknout si na něm mohou samozřejmě také vegani. Pokud však nemáte rádi silnou chuť kokosu, vyzkoušejte jiné možnosti.
Už jste někdy ochutnali tzv. živý sýr? Jde o velmi zajímavou a mnohem zdravější alternativu k běžným sýrům a jogurtům. Živý sýr obsahuje velké množství probiotik a je plný vápníku a bílkovin. Pozor - vzhledem k tomu, že jde o mléčný výrobek, obsahuje laktózu. Pokud si myslíte, že to vaše tělo nezvládne, můžete zkusit veganský sýr, který se vyrábí nejčastěji z ořechů. Jak na to? Je to jednoduché!
Mohlo by vás zajímat
Sojový jogurt je perfektní volbou, pokud se vám stýská po chuti tradičních mléčných jogurtů. Sojový jogurt sice obsahuje méně vápníku, ale i přesto potěší jedince s nesnášenlivostí laktózy.
Kokosový kefír je další lahůdkou na seznamu, která potěší nejen chutí, ale i složením. Kokosový kefír obsahuje prospěšná probiotika, důležité vitamíny a minerály. Díky lahodné nasládlé chuti se hodí zejména do koktejlů a smoothies.
Mohlo by vás zajímat
Pokud potřebujete rychle dobít energii, sáhněte po mandlovém jogurtu. Ten obsahuje esenciální živiny, zejména vápník a fosfor, dále vitamín D a vitamín B12, a tak je dobrý pro naše kosti i trávení. K tomu všemu se opět přidává skvělá sladká chuť.
TIP: Dávejte přednost výrobkům bez příchutě – ochucené většinou obsahují velké množství cukru, dochucovadel, barviv a nezdravých éček. Pokud holdujete ovocným chutím, raději rozmixujte do mléka či jogurtu čerstvé ovoce.
Mohlo by vás zajímat
Komentáře
15. 10. 2015 12:00
10. 5. 2015 22:13
Zajímal by mne hlavně živý sýr.