Znáte perkelt? Maďarský příbuzný guláše vyžaduje spoustu papriky a cibule a nejlepší je připravený na sádle
30. 8. 2023 Vaření
Perkelt neboli pörkölt je jedním z maďarských národních pokrmů a často se zaměňuje s "naším" gulášem. Spojují jej s ním právě některé ingredience – tedy paprika a cibule, v perkeltu jsou však další navíc. A i když je hustší než guláš, žádné zahuštění v podobě mouky nevyžaduje.
Perkelt nebo guláš?
Perkeltu se u nás někdy říká maďarský guláš. Ale pravý „gulyás“ v Maďarsku označuje polévku z hovězího masa, ostatně i slovo gulya označuje hovězí dobytek.
Pörkölt je oproti tomu na kousky nakrájené dušené maso, doplněné pro Maďarsko typickými surovinami jako jsou cibule, papriky a rajčata.
Mohlo by vás zajímat
Jaké maso patří na perkelt?
Perkelt se zařazuje do kategorie dušených pokrmů, v angličtině označovaných jako stew, které mají ve světě spoustu variant. Ve Francii je to například ragú.
Jeho hlavní rozdíl oproti nám známému klasickému hospodskému guláši tkví v tom, že se připravuje nejen z hovězího masa, ale i z vepřového, skopového, jehněčího, telecího, kuřecího, králičího, ze zvěřiny nebo dokonce z ryb.
Kromě mleté papriky se do perkeltu dávají i papriky čerstvé, a navíc ještě rajčata. Příprava perkeltu je pak poměrně snadná, vše stačí je osmahnout, podlít vodou a následně podusit tak dlouho, dokud všechny suroviny nezměknou a omáčka trochu nezhoustne.
Perkelt potřebuje sádlo a papriku
Do základu lze sice použít jakýkoliv tuk, sádlo je ale nejvhodnější, hlavně pro verzi s vepřovým masem, neboť dodá perkeltu výraznější chuť. Půvab perkeltu pak spočívá v opékání masa, až na povrchu zhnědne a následném dušení ve vypečené šťávě z masa a zeleniny.
Dokonalou chuť zajistí nejen běžná mletá paprika, ale i papriková pasta neboli krém, který u nás seženete v prodejnách s maďarskými potravinami, ale i v mnoha supermarketech. K dostání je nejen v nepálivé, ale v pikantní verzi.
Mohlo by vás zajímat
Recept na pravý maďarský perkelt
Základní zmiňované ingredience na přípravu perkeltu naprosto stačí, pokud byste ho ale chtěli ještě trochu vylepšit, můžete maso navíc podlít i trochou červeného vína. A jak tedy pravý maďarský perkelt připravíte?
Budete potřebovat: 1 kg vepřové kýty nebo plece, 4 cibule, 4 stroužky česneku, 2 rajčata, 2 papriky, 1 zelenou špičatou papriku, sádlo na osmahnutí, 1 špetku mletého kmínu, sůl, 1 lžičku maďarské paprikové pasty/krému (kupujte ji raději výhradně v maďarských obchodech) a 1 lžíci mleté červené papriky (nejlépe maďarské).
- Vepřové maso omyjte a nakrájejte na stejně velké kostky. Cibuli oloupejte, papriky očistěte, vyklepejte z nich semínka a rajčata omyjte. Cibuli pak nakrájejte nadrobno a rajčata a papriky na menší kostičky. Česnek oloupejte a nasekejte najemno.
- Na pánvi rozehřejte sádlo a osmahněte na něm cibuli, přidejte česnek, papriky a rajčata. Posypejte mletým kmínem a společně několik minut poduste. Přidejte na kostky nakrájené maso, podle chuti osolte a na mírném ohni pod pokličkou duste, dokud se se z masa nevypeče šťáva.
- Pak vše posypejte mletou červenou paprikou, přidejte paprikový krém a duste v malém množství vody doměkka. Jako příloha se k perkeltu nejčastěji podává tarhoňa (speciální malé těstoviny ve tvaru drobných kuliček), zvolit lze i případně i jiný druh těstovin nebo vařené brambory či rýži.
Náš tip: Vyzkoušet můžete i perkelt s krůtím masem podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na kuře na paprice podle originálního maďarského receptu
Maďarská specialita: Brašovské maso voní paprikou, snadno se připravuje a se smaženými bramborami dokonale zasytí
Znojemský nálev dá křupavým okurkám tu nejlepší chuť. Důležitý je voňavý kopr, pikantní křen i další nezbytné ingredience