Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Charlie Sheen je v jídle nenáročný. Stačí mu hamburger a miluje vydatnou kuřecí polévku podobnou našemu kaldounu
Zdroj: Wikimedia Commons, Joella Marano - Charlie Sheen, CC BY-SA 2.0, a Needpix, photo 579807/koláž Toprecepty.cz

Proslavily ho role ve filmech Žhavé výstřely, Četa nebo v seriálu Dva a půl chlapa. Americký herec se španělskými kořeny Charlie Sheen 3. září oslaví 58. narozeniny. Otec tří dětí sice preferuje biopotraviny, ale rozhodně není jejich striktním propagátorem.

Nenáročná hvězda

Přestože byl vyloučen ze školy před maturitou, ve světě filmu se neztratil. Sheen je sice známý jako potížista, jeho osobní šéfkuchařka Khristianne Uyová ale prozradila, že v jídle je zcela nenáročný. Vítězka pořadu americké kulinární show The Taste na stanici ABC totiž nějakou pomáhala Sheenovi udržovat se ve formě.

Pokud jde o to, co Charlie rád jí, Khristianne mluvila i o jeho oblíbených jídlech. Jde o hamburgery, kuřecí polévku s knedlíčky, nápoj z celeru, zázvoru, kapusty a jablečného džusu, a domácí měkké preclíky a míchané ořechy s hnědým cukrem.

Jako vzorný otec tří dětí se snaží jít příkladem a byl spatřen, jak s dcerou nakupuje v obchodě s biopotravinami.

Kuřecí polévka s knedlíčky

Charlie má rád „chicken and dumplings“, tedy sytou kuřecí polévku s velkými knedlíčky, která může být i vydatným obědem nebo večeří. K chuti přijde zejména v chladnějších dnech. Jde o oblíbené jídlo v jižních a středozápadních Spojených státech. Recept trochu připomíná u nás oblíbený kaldoun.

Jak na „chicken and dumplings“?

Pokud si chcete pochutnávat jako Charlie Sheen, budete potřebovat:

na polévku

  • 1 větší kuře (cca aspoň 1700 g)
  • 1 a ½ l vody
  • hrubě mletá sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
  • 4 stonky řapíkatého celeru, nakrájeného na kostky
  • 6 ks středně velké mrkve, oloupané a nakrájená na kolečka
  • 4 snítky tymiánu
  • 1 lžíce nesoleného másla a více podle potřeby
  • ¼ hrnku polohrubé mouky
  • 2 ks velkého pórku, nakrájeného na tenké plátky

na knedlíčky

  • 1½ hrnku polohrubé mouky
  • 1½ lžičky prášku do pečiva
  • ¾ lžičky soli
  • ¼ lžičky čerstvě mletého pepře
  • ¾ šálku podmáslí
  • 1 vejce velikosti L
  • 2 lžíce másla
  • ½ šálku petrželky, jemně nasekané 
  • ¼ šálku pažitky, jemně nasekané 
  1. Kuře rozporcujte, maso z obou stran osolte a opepřete. Rozpalte olej ve velkém litinovém (nebo jiném silnostěnném kastrolu) na středně vysokou teplotu. Kuře opékejte kůží dolů, dokud nebude tmavě zlatohnědé, a to 8 až 10 minut pokaždé straně. Kuře vyndejte na talíř.
  2. Do hrnce přidejte cibuli, celer a polovinu mrkve. Dochuťte solí a pepřem a vařte na středním plameni za stálého míchání, dokud zelenina nezačne měknout, asi 4 minuty. Vraťte kuře do hrnce spolu s tymiánem a zalijte vodou. Přiveďte k varu a vařte odkryté, dokud není kuře zcela měkké a tekutina se zredukuje zhruba o čtvrtinu, asi 30 až 40 minut.
  3. Kuře přendejte na talíř nebo prkénko, aby vychladlo. Vývar sceďte.
  4. Do hrnce dejte máslo a rozpusťte ho, přidejte mouku a za stálého míchání připravte světlou jíšku. Pomalu přilévejte odložený kuřecí vývar, dokud nezůstanou žádné hrudky (zpočátku značně zhoustne) a přiveďte k varu. Přidejte pórek a zbylou mrkev, dochuťte solí a pepřem a snižte plamen a nechte lehce probublávat.
  5. Z kuřete odstraňte kůži, vykostěte ho a maso nakrájejte a přidejte do hrnce. Vařte za občasného míchání, dokud tekutina nezhoustne a mrkev a pórek nezměknou, asi 10 až 12 minut.
  6. Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a pepř. V malé misce rozšlehejte podmáslí a vejce a přidáme k suchým ingrediencím. Rozpusťte máslo a přidejte. Vařečkou nebo špachtlí promíchejte, aby se vše spojilo. 
  7. Za pomoci lžíce vkládejte do vývaru větší knedlíčky. Hrnec přikryjte a snižte teplotu na minimum. Vařte 18 až 22 minut. (Vyzkoušejte knedlík tak, že ho rozkrojte napůl; uvnitř by neměl být syrový). 
  8. Rozdělte na talíře a posypejte petrželkou a pažitkou.

Náš tip: S blížícím se podzimem přijde chuť dýňovou polévku. Připravte si ji podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací:

perezhilton.com: Charlie Sheen's Personal Chef Babbles About His Favorite Foods!

dailymail.co.uk: Keeping it healthy! Charlie Sheen spends quality time with daughter Sam as they grab lunch at organic food store in Malibu

people.com: Charlie Sheen Eats His Way Around Las Vegas

Recepty k tomuto článku