Moravské báleše podle receptu od babičky: Tyhle kynuté placky se snadno připravují a chutnají nasladko i naslano
25. 9. 2023 Historie a zajímavosti
Báleše jsou moravskou, chcete-li slezskou specialitou. Jedná se o placky z kynutého těsta, které je obdobně jako třeba pečivo dají servírovat například k polévkám, ale uplatnění najdou i ve sladké kuchyni.
Sladké i slané potěšení
Moravská dobrota je známá nejen jako báleše, ale také se jí říká beleše či béleše. Záleží na tom, v které oblasti si je dáváte. Sloužily často jako příloha k polévce jako pátečnímu postnímu jídlu. K zelňačce, bramboračce nebo česnečce tak lidé ukusovali právě tyto „příbuzné“ vdolků. Dělaly a stále se dělají i nasladko, tedy s marmeládou nebo povidly.
Mohlo by vás zajímat
Jedno kynutí
Příprava oblíbeného pokrmu je velmi jednoduchá, ale stejně jako všechna jídla, která se tvoří z kynutého těsta, vyžadují nejen přesný poměr ingrediencí, ale také notnou dávku trpělivosti. Těsto totiž musí zdvojnásobit svůj objem, aby se báleše skutečně podařily. Výhodu ovšem je, že nemusíte nechat kynout těsto dvakrát, ale stačí pouze před samotnou přípravou placek. Důležité je také pomazání sádlem ještě v době, kdy jsou báleše teplé.
Mnoho variant
Přesto, že se jedná o krajovou specialitu, existuje mnoho obměn, které se postupem desítek let do různých receptů dostaly. Někdo nepotírá báleše sádlem, ale máslem, jiný zase nepoužívá pouze polohrubou mouku, ale kombinuje ji s hladkou. Liší se i způsob přípravy. Někdo totiž místo pečení nasucho volí raději smažení na oleji.
Moravské báleše
Na přípravu skvělých placek, které chutnají jako od babičky, budete potřebovat: 250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 250 ml plnotučného mléka, 1/2 kostky droždí (21 g), 1 žloutek z vejce velikosti L nebo 2 z vejce velikosti S, 12 g moučkového cukru, sádlo a sůl.
Jak na to?
- Obě mouky nasypeme do mísy, přidáme žloutek a špetku soli.
- V rendlíku si ohřejeme mléko tak, aby bylo lehounce vlažné, teplé, půlku si ho přelijeme do misky, kam přidáme droždí, cukr a lžíci polohrubé mouky. Přikryjeme a necháme vzejít kvásek.
- Ten nalijeme do mísy s moukami. Přiléváme zbytek mléka a postupně zpracováváme těsto. Ve výsledku by se nemělo moc lepit.
- Těsto necháme kynout, místu přikryjeme fólií nebo navlhčenou utěrkou.
- Pracovní plochu či vál si posypeme moukou. Z těsta zde vytvarujeme (třeba lžící) malé bochánky, z nichž vytvoříme, podobně jako u langošů, taháním do stran, báleše. Doprostřed uděláme důlek.
- Báleše pokládáme na suchou litinovou pánev a pečeme zhruba 4 minuty z každé strany.
- Hotové báleše ještě za tepla potíráme sádlem. Konzumujeme například k sytým polévkám nebo potřené povidly jako dezert.
Náš tip: Pokud si nejste jisti, že dokážete poznat, že těsto zdvojnásobilo svůj objem, pořiďte si jeho fotografii před začátkem kynutí. Podle snímku pak jednoduše srovnáte, zda je už připraveno na smažení.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Langoše podle semifinalisty MasterChefa Pavla Berkyho: Zkuste místo eidamu parmezán a přidejte bylinky, radí kuchař
Jak na kvásek z droždí? Video poradí, jak ho správně připravit
Dokonalý václavkový guláš bez mouky: Mykolog Petr Souček radí, kde a kdy hledat hlavní ingredienci
Přečtěte si Zobrazit více
Nejčastější mýty o mléce lidi stále straší: Obsah škodlivých hormonů, přidaný cukr ani zabraňování hubnutí se přitom nekoná
Pečená švestková povidla bez zavařování: Zkaramelizovaný cukr se postará o božskou chuť, octová lázeň ochrání před zkažením
Droždí nepatří jen do pečení: Udělejte si z něj pomazánku, knedlíčky i polévku. Vše levně a rychle