Pět nejlepších jídel z červené řepy: Jak na dokonale krémový hummus, rizoto s řepou nebo řepové carpaccio
29. 9. 2023 Vaření
Červená řepa je vynikající zelenina, která navíc pokrmy oživí svou temně rudou barvou. Protože vždy nemusí být připravena jako sterilovaná nebo jako součást polévky boršč, máme pro vás další nápady, jak si ji přichystat.
Nejlepší červená řepa
Červená řepa patří mezi skvělou podzimní zeleninu. Tradiční potravina, které se v našich krajích dobře daří, se dostala i do pohádky. Bohužel ji většinou nevyužíváme natolik, jak si zaslouží. Každému chutná v jiné podobě. Obvykle ji připravujeme sterilovanou, klasicky se též využívá pro vydatný boršč. Dá se jíst syrová, uvařená i pečená.
Mohlo by vás zajímat
Hummus s červenou řepou
Hummus je krémový dip nebo pomazánka, ochucená tahini pastou, česnekem a římským kmínem. Základem této arabské pochoutky sice bývá cizrna, ale v posledních letech se dělá hummus i z jiných surovin a i dochucení kořením je variabilní.
Základem hummusu tak může být třeba i mrkev, čočka nebo třeba právě červená řepa, k dochucení se využívá i uzená paprika, chilli nebo i oblíbené bylinky (třeba petrželka, koriandr). Když připravíme hummus s červenou řepou, získá krásnou sytě růžovou barvu a spolu se zelenými bylinkami ozdobí každý, třeba i sváteční, stůl.
Náš tip: Přichystejte si hummus s červenou řepou.
Mohlo by vás zajímat
Řepa se sýrem
Řepu můžeme jíst syrovou také se sýrem. Snadno ji připravíme do salátu, kde krásně barevně vynikne. Přichystat z ní můžeme i carpaccio. To jsou tenké plátky řepy, kterou posypeme sýrem. K řepě se výborně hodí balkánský sýr, feta. Skvěle ladí i s kozím sýrem. Na to můžeme položit pár lístků zelených rostlinek. Výborná je rukola, ale i polníček, tymián.
Náš tip: Řepu na carpaccio je nejlepší marinovat. Přichystejte si ji podle tohoto receptu.
Zapečená červená řepa
Červená řepa je skvělá tepelně upravená. Můžeme ji zapéct. A i tady se hodí sýr. Ať už mozzarella, parmazán, nebo třeba Hermelín. Příprava je rychlá a jednoduchá. Přichystejte si: 4 menší červené řepy, 1 pórek (bílou část), 100 ml smetany, strouhaný sýr, špetku mleté papriky a rozmarýnu, pepř a sůl.
Jak na to? Řepu pořádně umyjte, kořínek i vrchní část nechte a jednotlivě ji zabalte do alobalu. Troubu nastavte na 190 °C a řepu pečte, dokud nebude skoro měkká. Trvá to něco přes hodinu. Jestli je upečená, zjistíte tak, že malým ostrým nožem zajedete přes alobal do řepy. Když to půjde snadno, je hotová.
Pórek nakrájejte na tenká kolečka. Upečenou řepu nechte vychladnout, oloupejte ji a nakrájejte na zhruba centimetrové plátky. Připravte si pekáček a řepu do něj naskládejte. Mezi plátky dejte vždy kolečko pórku. Smetanu osolte, opepřete, přidejte papriku a rozmarýn. Řepu zalijte smetanou a posypte sýrem. Dejte znovu do předehřáté trouby a zapékejte zhruba 10-15 minut. Podávat můžete samotné, případně s pečivem. Náš tip: Pro urychlení celého postupu můžete koupit už řepu předvařenou.
Rizoto s červenou řepou
Klasické italské rizoto můžeme připravovat v různých podzimních variantách, co je zkusit třeba právě s červenou řepou? Rychlé a jednoduché jídlo se připravuje z kulatozrnné rýže a pro lepší chuť se zalévá vývarem, třeba zeleninovým. Navrch zdobíme nastrouhaným parmazánem.
Náš tip: Přichystejte si rizoto s červenou řepou v italské verzi.
Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…
Marinovaná červená řepa
Marinovaná červená řepa je vynikající způsob, jak si chutně připravit tuto zeleninu. Je snadná na přípravu, některé varianty marinování jsou rychlé, někdy ale vyžaduje odležení alespoň půl dne.
Samotné marinování je snadné. Uvařenou řepu (dá se koupit v tomto stavu) nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka a dejte je naložit do směsi. Jednou z variant jsou 3 lžíce jablečného octa, lžíce medu a trochy soli. Umíchejte zálivku, nalijte ji na řepu a nechte marinovat alespoň čtvrt hodiny. Luxusním jídlem s marinovanou řepou je tato varianta s nivovým cottage sýrem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Červená řepa je nenáročná a snáší dobře i období sucha. Před prvními mrazíky musí celá úroda pryč ze záhonu
Jak na falešný boršč bez masa? Chuť vylepší osmažení zeleniny i správné koření, pak je výsledek dokonalý
Dokonalá červená řepa: Zachutná vám s kozím sýrem, balzamikovým octem i s čokoládou
Přečtěte si Zobrazit více
Pečená červená řepa, jak si ji zamilujete: Dokonale sladká a voňavá zelenina z trouby je jednoduchá na přípravu
Holka u plotny radí: Jak na skvělé dýňové rizoto? Jeden krok určitě nevynechávejte!
Jak péct červenou řepu v alobalu. Postup je snadný a výsledek výborný. Vyzkoušejte oblíbené recepty