Čočkové tofu nadchne nejen vegetariány: Podle tohoto jednoduchého receptu ho zvládnete připravit jako nic
28. 9. 2023 Vaření
Tofu je jednou z nejoblíbenějších náhražek masa. To klasické se vyrábí ze sóji, co ale dělat, když sóju z nějakého důvodu nechcete konzumovat? Řešením je tofu z červené čočky. Jeho chuť je možná ještě lepší než toho sójového a ani pro něj nemusíte do obchodu. Poměrně snadno ho totiž vyrobíte i sami doma.
Čočka se hodí i na tofu
Luštěniny jsou pro vegany a vegetariány přímo ideální potravinou, neboť jsou dokonalým zdrojem bílkovin, které tak s jejich pomocí mohou doplnit. Vedle klasické hnědé čočky a žlutého hrachu se v posledních letech v našich jídelníčcích zabydluje i červená čočka. Tato úžasná drobná luštěnina má široké možnosti využití.
Připravíte z ní vynikající polévku, pomazánku, ragú, indickou specialitu dal, salát, placičky a výborná je i jen uvařená a podávaná klasicky s vejcem. Její hlavní předností je, že se nemusí namáčet, je rychle uvařená a nenadýmá. Pokud máte tuto luštěninu v oblibě, můžete ji využít jako suroviny pro přípravu domácího tofu.
Mohlo by vás zajímat
Tofu místo masa
Tofu je jednou z oblíbených veganských potravin. Vyrábí se srážením sójového mléka s různými syřidly – odtud pramení jeho označení sójový sýr nebo tvaroh, častěji se ale využívá do různých jídel (například omáček nebo směsí se zeleninou) jako náhražka masa.
Vzhledem k tomu, že konzumace sóji nemusí být podle odborníků tak úplně prospěšná, a my ji bohužel často jíme v nezdravé formě (tedy různé sójové náhražky uzenin), neměli bychom to s ní příliš přehánět.
Pokud tedy hledáte alternativu k tofu, je to z jiných luštěnin ideálním řešením. Tofu se dá připravit i z cizrny, fazolí a jiných druhů čočky (třeba z té zelené nebo z černé), z té červené je ale nejméně náročné. Navíc u jiných druhů je víc patrná chuť luštěnin a hlavně to z červené čočky má nejjemnější texturu.
Jednoduché domácí tofu
Předností tofu z červené čočky je, že je velmi snadné na přípravu, na jeho výrobu vám vlastně stačí jen jedna surovina (tedy čočka a pak už jen voda a případně sůl) a výkonný mixér. Hotový výrobek je plný bílkovin a vlákniny, je nízkokalorický a hlavně chuťově neutrální, takže se dá využít úplně stejně jako běžné tofu, a ještě má atraktivní narůžovělou barvu.
Navíc si můžete snadno upravovat jeho konzistenci. Jen jednoduchým přidáváním a ubíráním vody lehce uděláte tofu krémové nebo naopak zase extra pevné, které je vhodnější na smažení. Využijete ho ovšem i do polévek, zapékaných pokrmů či sendvičů. A pokud by vám jen čočkové tofu přišlo příliš obyčejné, můžete si ho dochutit přidáním čerstvých či sušených bylinek, koření, chilli, mleté papriky nebo omáčky sriracha.
Mohlo by vás zajímat
Recept na tofu z červené čočky
V případě, že hledáte nějakou náhražku masa i sójového tofu a to z červené čočky vás zaujalo, snadno si ho můžete připravit podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 141 gramů červené čočky, 355 ml vroucí vody, 473 ml vody o pokojové teplotě (případně méně, pokud chcete pevnější tofu – na pevné tofu vám stačí 355 ml vody, na extra pevné jen 237 ml) a 1 lžičku soli.
- Čočku vložte do cedníku nebo síta a propláchněte ji pod studenou vodou, abyste odstranili prach a nečistoty.
- Smíchejte čočku a 1 a 1/2 šálku vroucí vody v nádobě mixéru a nechte odstát 15 až 20 minut, dokud voda trochu nevychladne. Poté směs čočky a vody rozmixujte při vysokých otáčkách do úplně hladké konzistence, přičemž několikrát přerušte mixování a seškrábněte stěny nádoby mixéru.
- Směs přelijte do hrnce se silnějším dnem a zašlehejte do ní zbývající 2 šálky vody (nebo 1,5 šálku vody pro extra hustou strukturu) a sůl.
- Za stálého prošlehávání vařte směs asi 6 až 8 minut, dokud nebude hustá a lesklá. Poté ji rozetřete v tenké vrstvě do zapékací misky a nechte v lednici odkryté aspoň 60 minut odležet, dokud tofu neztuhne. Chcete-li mít tofu pevnější, nechte ho v chladničce alespoň 8 hodin nebo přes noc.
- Ztuhlé tofu vyklopte na prkénko a nakrájejte na kousky. Skladujte ve vzduchotěsné průběžné nádobě v chladničce až 5 dní. Počítejte však s tím, že delším skladováním bude tofu pevnější.
Náš tip: Čočkové tofu můžete použít místo toho klasického třeba do tohoto zeleninového pokrmu podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, jak zajistit, aby buchty nebyly vysušené. Klíčem k úspěchu je hlavně neuspěchat přípravu
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Přečtěte si Zobrazit více
Tofu a tempeh: Jsou sojové náhražky masa opravdu tak zdravé, jak se říká?
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Letem luštěninovým světem: Na co se hodí hnědá čočka, na co zelená a jak se vaří beluga?