Francouzský král Ludvík XIV. spořádal čtyři talíře polévky i celého bažanta a snědl tolik hrášku, že to málem nepřežil
30. 9. 2023 Historie a zajímavosti
Vrcholné období francouzského absolutismu je spjato s více než sedmdesátiletou vládou Ludvíka XIV. Monarcha, který většinu času strávil v nově vybudovaném zámku ve Versailles, miloval ženy a dobré jídlo.
Král Slunce se přejídal
Jeho vláda spadá do období druhé poloviny 17. a začátku 18. století. Na veřejnosti se rád stylizoval do podoby římského boha Slunce Apolla, proto si nechal říkat „Král Slunce“. Během své korunovace proslul větou: „Stát jsem já.“
Mnohem víc však proslul svým obrovským apetitem. Jedna z jeho švagrových Elizabeth uvedla, že „…dokázal sníst čtyři talíře polévky, celého bažanta, koroptev, velký talíř salátu, dva plátky šunky, skopové na česneku, talíř pečiva, to vše následované ovocem a vejci uvařenými natvrdo...“.
Mohlo by vás zajímat
Opulentní večeře s šesti až osmi chody
Král večeřel kolem 22. hodiny. Šlo o formální dvorní ceremoniál, který byl přístupný veřejnosti, jež se mohla přijít podívat na panovníka a jeho dvořany. Mohli si poslechnout hudbu v podání malého orchestru, s otevřenou pusou sledovat předváděný luxus a přičichnout k vůním dobrot, které servírovali livrejovaní číšníci – většinou šest až osm chodů a na porcích se nešetřilo.
V dobách krále Slunce byly velkolepé večeře, během kterých se přísně dodržovala tehdejší pravidla etikety. Nebylo přípustné mít na stole sklenice, a tak se obsluhující muži vznášeli se stříbrnými podnosy – nabízeli sklenku vína strávníkovi, který ji musel vypít celou najednou a pak sklenici vrátit na podnos.
Mohlo by vás zajímat
Ústřice, humr i horká čokoláda
Pokrmy se pečlivě vybíraly a kombinovaly. Na předkrm se často servírovaly čerstvé ústřice ze St. Malo nebo humr z Normandie v aspiku. Na jídelníčku byly zeleninové polévky, lanýže, foie gras s rýží, hřebenatky s ústřicovým likérem i „obyčejnější“ hovězí pečeně s mrkví. Dezert na závěr, to byly různé druhy čerstvého a kandovaného ovoce, drobné sladkosti s marmeládou nebo horká čokoláda.
Mohlo by vás zajímat
Zeleninová zahrada
Ludvík XIV. byl gurmán a labužník, rád objevoval nové věci. Jeho každodenní zábavou byl lov, takže část masa na královském stole byla ulovena Ludvíkem osobně nebo jeho dvořany. Kromě hojnosti masitých pokrmů si Ludvík XIV. pochutnával i na zelenině. Ve Versailles byla rozhlehlá ovocná a zeleninová zahrada. Tam rostly především jabloně a hrušně a pěstovala se králova oblíbená zelenina – artyčoky, chřest či saláty. Rostly tu okurky i žampiony, sladké jahody a melouny.
Mohlo by vás zajímat
Nebezpečné hrachové šílenství
V roce 1660 jeden z kuchařů královské kuchyně dovezl Ludvíku XIV. lusky čerstvého hrášku. Ten mu úplně učaroval a nemohl se ho nabažit. Šéf královských zahrad dostal za úkol vypěstovat hrášek i v klimatu drsnějším než v Itálii. A to se mu podařilo.
Množství hrášku, který se servíroval v různých jídlech nejen králi, ale i dvořanům, bylo obrovské. Není divu, že hrachové šílenství ho málem stálo život. Nadměrná konzumace hrachu působila velice často žaludeční problémy nejen králi, ale také jeho spolustolovníkům. Zažívací potíže Ludvíka XIV. byly v roce 1706 tak velké, že mu lékaři mnoho naděje nedávali. Nakonec to přežil.
Chuť k jídlu ho neopustila, ani když jako starý přišel o všechny zuby. Je až překvapivé, že při své životosprávě se král Ludvík XIV. dožil na tehdejší dobu vysokého věku, 72 let.
Náš tip: Chřest s hráškem podle našeho videoreceptu by určitě uspěl i na stole Ludvíka XIV.
Zdroje informací:
monsieur-de-france.com: Die Delikatesse von Ludwig XIV.
paris-blog.org: Le potager du roi in Versailles, der Obst- und Gemüsegarten Ludwigs XIV.
thegoodlifefrance.com: My French Life: Dinner with Louis XIV of France
verygourmand.com: The pea that almost killed Louis XIV!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Jindřich VIII. byl gurmán, na zámku měl 18 kuchyní a tyhle lahůdky pro něj připravovalo na 200 kuchařů!
Extra rychlé lívance bez kynutí: S hrníčkovým receptem budou nadýchané, vláčnost dodá mléko nebo podmáslí
Královské chutě: Český král Jan Lucemburský miloval francouzskou kuchyni, ale dopřával si i vařeného bobra se sladkou omáčkou
Přečtěte si Zobrazit více
Na dvoře Rudolfa II: O půstu se jedly palačinky ze štičích jiker a úhoř se pekl nadívaný kapřím masem
Manžel Marie Terezie František Lotrinský miloval francouzskou kuchyni, ale doma měl nařízeno jíst rakouská jídla
Královna Marie Antoinetta milovala croissanty, vodu si nechávala dovážet a pila ji s květy pomerančovníku