Nový americký fastfood v Česku: Smažené kuře z Popeyes má být konkurencí KFC, prozkoumali jsme, co asi bude v nabídce
6. 10. 2023 Vaření
Smažené kuře z Kentucky bude mít konkurenci. Pokud patříte k milovníkům kuřecích specialit, máme pro vás dobrou zprávu. Od letoška bude možné si v Praze zajít i na pravé louisianské kuře. Víte, jak se liší od toho z KFC? A jaké další dobroty vyhlášený americký fastfoodový řetězec nabízí?
Kuře z Lousiany
Patříte k milovníkům fastfoodových specialit? Pokud před burgery upřednostňujete smažené kuře, budete z příchodu řetězce Popeyes na český trh asi nadšeni. U nás jste o něm možná ještě neslyšeli, v Americe ale patří Popeyes k nejpopulárnějším restauracím rychlého občerstvení.
A nejen tam, v současnosti má po celém světě už přes 4000 poboček a stále přibývají další. Právě ta pražská, která bude brzy otevřena na Václavském náměstí, v Domě módy, bude jednou z nich, a zakrátko k ní přibyde i brněnská. Celkem se jich v nejbližších dvou letech u nás plánuje osm, takže bude z čeho vybírat. Křupavé kuře z Lousiany totiž stojí za to ochutnat.
Mohlo by vás zajímat
Od Pepka námořníka
Dějiny Popeyes jsou kratší než historie jiného slavného amerického kuřete, tedy KFC, i tak si na něm ale lidé pochutnávají již více než 50 let. První smažené jižanské kuře prodával v zakladatel Popeyes, Alvin C. Copeland Sr., v restauraci Chicken on the Run na předměstí New Orleans již v roce 1972.
Velké úspěchy tehdy ovšem neslavil, proto po pár měsících pobočku otevřel znovu, pojmenoval ji Popeyes Mighty Good Chicken a nabízel zde pro změnu neworleanské kuře.
Inspiraci pro název našel podle svých slov v tehdy populárním filmu Francouzská spojka s Genem Hackmanem v hlavní roli, který v něm hrál postavu detektiva Jimmyho „Popeye" Doyla.
I přes toto vysvětlení se název restaurace ale vždy spojoval s komiksovou postavičkou Pepka námořníka, která se dokonce objevovala na obalech místních specialit dlouhých 35 let až do roku 2012. V roce 1980 se pak poprvé objevuje slogan Love that Chicken, který k Popeyes patří stejně jako slavný silák.
Popeyes versus KFC
Popeyes byl od začátku zamýšlen jako konkurence KFC. Na rozdíl od McDonald's nebo Burger Kingu totiž oba řetězce nenabízejí klasické hamburgery z mletého masa, ale zaměřují se na jižanskou specialitu smažená kuřata.
V každém je ovšem tato šťavnatá křupavá pochoutka trochu jiná. Podle mnohých kuře z Popeyes konkurenční souboj vyhrává, protože má údajně příjemnější chuť a vůni, je křupavější, méně mastné a lépe na něm drží těstíčko.
Také přílohy jsou v restauracích Popeyes prý mnohem lepší, mnozí Američané jej proto upřednostňují i před burgerovými giganty.
Nic z toho zatím nemůžeme posoudit, protože na otevření pobočky si ještě pár dní počkáme. Jisté však je, že recept na smažené kořeněné kuře je znám již dlouho.
Smažené kuře - specialita amerického Jihu
I když se obyčejné smažené kuře díky zmiňovaným fastfoodovým podnikům dostalo do celého světa, původně je specialitou amerického Jihu a v tamních kuchařkách se recepty na ně objevují dokonce již od 60. let 19. století.
Pokrm do oblasti amerického Jihu "přinesli" otroci z Afriky a místní jej vzali za svůj. V oblibě zůstal i po zrušení otroctví, výhodou smaženého kuřete totiž bylo i to, že mělo delší trvanlivost.
Slavná kuřecí pochoutka co do šťavnatosti a křupavosti s přehledem překoná spoustu dalších smažených specialit. Kousky kuřete (křidýlka, kuřecí paličky nebo proužky kuřecích prsou) se namáčejí do speciálního kořeněného těstíčka, v němž se pak smaží dozlatova a dokřupava. Právě toto těstíčko jim dodává výjimečnou pikantní chuť a zaručuje, že maso uvnitř zůstává báječně šťavnaté.
Co dalšího v Popeyes ochutnáte?
Kromě křupavých cajun hranolek ke kuřeti nabízejí jako přílohu nejen bramborovou kaši, ale třeba i slavnou americkou specialitu Mac & Cheese, salát coleslaw, který rovněž známe z KFC, a také třeba červené fazole s rýží nebo sušenky s podmáslím, jimiž se restaurace proslavila.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalé triky pro fritování: Takhle budou hranolky nejkřupavější!
Kuřecí řízek v těstíčku z nivy a jogurtu je nadýchaný, křehký, výrazně šťavnatý a lehce aromatický, a přitom tak snadný na přípravu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Křidýlka jako z KFC: Slavnou americkou specialitu amerického jihu snadno uděláte i doma. Máme recept!
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Zámečtí kuřecí rarášci: Kousky kuřete obalené v nadýchaném pivním těstíčku jsou usmažené za chvíli a chutnají božsky