Mýty a fakta: Platí, že se houbová jídla nesmějí ohřívat a zapíjet alkoholem? Odborník vysvětluje, co je pravda
10. 10. 2023 Historie a zajímavosti
Sběr a konzumace hub každoročně rozdmýchává debaty o tom, co je vlastně při přípravě pokrmů z darů lesa správně a na co můžeme hned zapomenout. Některé mýty jsme se pokusili uvést na pravou míru s Ing. Pavlem Svobodou, členem pražské houbařské poradny České mykologické společnosti, a jeho kolegů.
Kam na houby
Houbová sezóna, která právě doznívá, byla letos lehce kratší, než jsme zvyklí, přesto přinesla velkou úrodu pro všechny, kdo neváhali se za „masem chudých“ vydat do míst, kde se hojně vyskytovalo.
Rady, kde se dá úspěšně houbařit, poskytovaly nejen skupiny na sociálních sítích, ale také mapa Českého hydrometeorologického ústavu, označující pravděpodobný výskyt hub. Ta kvůli co největší přesnosti vznikala ve spolupráci s Českou mykologickou společností, jejíhož člena Ing. Pavla Svobodu Toprecepty.cz požádaly o komentář k nejčastěji šířeným mýtům ohledně hub.
Zajímá vás také, zda se můžou houbová jídla ohřívat, jestli se mohou kombinovat s alkoholem, nebo kdy je zpracovat a zamrazit? Pak si přečtěte nejznámější mýty a komentáře námi oslovených odborníků.
Mohlo by vás zajímat
Mýtus: Jídlo, které obsahuje houby se nesmí ohřívat
Fakt: Není pravda
„Vařené houbové jídlo se „kazí“ přibližně tak rychle, jako masité pokrmy. Tudíž v lednici určitě vydrží od oběda do večeře nebo do druhého dne,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz Svoboda. Ohřívání běžným způsobem je podle něj pak možné bez jakýchkoliv problémů.
Mýtus: Jedovatou houbu poznám podle toho, že je hořká, musím ji ochutnat hned v lese, poté nehrozí otrava
Fakt: Není pravda
„Většina jedovatých a nejjedovatějších hub není hořká. Například muchomůrka zelená je prý velmi chutná,“ popisuje člen mykologické společnosti. „Některé houby (třeba hřiby z příbuzenstva takzvaného Satana) jsou zase zasyrova jedovaté tak, že i malé polknuté sousto by vyvolalo slabou otravu,“ dodává.
Ochutnáváním se podle odborníka rozlišují pouze holubinky, ale samozřejmě to může dělat pouze houbař, který bezpečně tento rod rozezná. „Holubinky nejsou, až na jednu (holubinku vrhavku) jedovaté, jsou buďto chutné, nebo více či méně palčivé, nebo jinak nechutné či zapáchající,“ popisuje Svoboda.
Mýtus: Nakrájené houby musím ihned použít k vaření nebo některému z vhodných způsobů uchovávání hub
Fakt: Pravda
„Je to nanejvýš vhodné. Nelze-li ihned, lze je uskladnit v lednici do večera nebo druhého dne za předpokladu, že byly nezapařené, zdravé, mladé a naprosto nečervivé,“ sdělil expert pro Toprecepty.cz.
Mýtus: Na pokrmy z hub se nesmí pít alkohol a mléko
Fakt: Není pravda
Mléko však podle členů České mykologické společnosti nepůsobí jako protijed při případné otravě, jak se občas traduje. Při většině případných otrav houbami velké množství alkoholu otravu zhoršuje.
„Většina druhů hnojníků (kromě hnojníku obecného) obsahuje tzv. „antabusové látky“, proto po nich dochází i při velmi malém množství alkoholu v krvi k velmi silným zažívacím potížím. Pokud se ovšem alkoholu v rozumném množství napijete po běžných houbách, nic vám nehrozí,“ říká Ing. Pavel Svoboda.
Mýtus: Houby absorbují těžké kovy z půdy, proto by se neměly sbírat a používat v kuchyni
Fakt: Ano i ne, jak kde a jaké množství
Mykologové doporučují se vyhnout sběru hub na místech, kde lze předpokládat v substrátu různé chemikálie, včetně těžkých kovů. Typicky jde o výsypky některých dolů, nesbíráme vedle v zimě posypávaných silnic a podobně.
Mýtus: Houby se nikdy nesmí zamrazovat
Fakt: Není pravda
„Mrazíme houby nakrájené na takové kousky a balíme takové množství, jaké jsou vhodné do zamýšleného jídla. Pro většinu jídel je nejlépe houby krátce podusit a po vychlazení zmrazit v krabičkách nebo uzavíratelných sáčcích,“ vysvětluje Svoboda s tím, že mrazíme jen velmi mladé a zcela zdravé kusy, a raději jen tvrdší druhy. Mrazák musí být trvale funkční, pak houby vydrží až do příští sezony.
Mýtus: Otrava houbami se projevuje ihned po jejich pozření
Fakt: Není pravda
Různé druhy hub obsahují velmi rozdílné jedy, záleží tedy na druhu jedu a množství požitých hub. „Otravy některými druhy se projeví už čtvrt až půl hodiny po požití. Díky včasnému vyzvracení a eventuálnímu výplachu žaludku a střev pak většinou nejsou otravy vážné a smrtelné,“ popisuje mykolog.
Nejvážnější otravy z nejjedovatějších druhů (jako muchomůrka zelená) se ale projevují 6-12 hodin po požití. „Protože jídlo je již strávené, výplachy nepomáhají a otravy mohou končit trvalým poškozením zdraví či smrtí,“ vysvětluje odborník pro Toprecepty.cz.
Velmi výjimečná otrava je pavučincem plyšovým. „Ten je však v Česku velmi vzácný a navíc málokoho zláká ke sběru. Leda tak při záměně s liškou obecnou někým, kdo s liškami nemá žádné zkušenosti. Jedy pavučince začínají působit až za 2-5 dní a otrava je pak velmi vážná až smrtelná,“ varuje Ing. Pavel Svoboda.
Mýtus: Otrávit se můžu jen jedovatými houbami, jedlými ne
Fakt: Není pravda
Existují i momenty, kdy se z původně jedlé houby stane nebezpečná, kterou se můžeme otrávit. Jedná se nejen o houby, které mohou obsahovat těžké kovy, ale i o ty, které byly špatně skladovány.
U nich může nastat otrava ze zkažených hub (např. zapařených). Podle serveru Bezpečnost potravin otravu v tomto případě způsobuje jed produkovaný mikroorganismy a plísněmi, které se v nevhodně skladovaných houbách a houbovitých pokrmech namnožily. Princip je podobný jako u otravy ze zkaženého masa.
Opatrně při nákupu hub
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) průběžně zkoumá kvalitu hub, které se dostanou na pulty prodejen nebo jsou prodávány například ve stáncích. Ne vždy však pořizování si takto distribuovaných hub doporučuje. „Při nakupování hub od náhodných prodejců je potřeba obezřetnosti zvláště v případech, kdy jsou houby nabízeny už balené v plastových krabičkách. Ve spodních vrstvách a na dně mohou být přibaleny houby nečerstvé, zapařené nebo červivé. Je dobré trvat na vybalení a detailní prohlídce obsahu,“ doporučuje SZPI. Pokud prodejce na tuto podmínku nepřistoupí, pak je lepší houby vůbec nekupovat.
Houby se podle inspekce nesmějí prodávat nakrájené, povolen je pouze jeden podélný řez, kdy musí zůstat klobouk spojen s třeněm. „Houby musí být do sucha očištěné, nesmějí být zapařené, vlhké, nahnilé, plesnivé ani červivé. Houby mají předepsanou teplotu přepravy a skladování od 0˚ do 10˚C a mohou se prodávat nejdéle do tří dnů po sběru, kdy končí doba jejich použitelnosti,“ uvádí inspekce na svém webu.
Zdroj informací:
bezpecnostpotravin.cz - I jedlými houbami se lze otrávit
szpi.gov.cz - Potravinářská inspekce varuje před nákupem hub od prodejců bez povinného osvědčení
Pokud máte doma čerstvé houby, udělejte si z nich podle našeho videoreceptu skvělou omáčku:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy: Prospěje jim lednička i mrazák a můžeme je také zavařit, pak vydrží déle než rok
Chyby při vaření houbové omáčky: Pozor dejte na čerstvost hub i na jejich úpravu
Pikantní ragú z václavek s těstovinami: Levné jídlo, které překvapí výtečnou chutí a snadnou přípravou
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalé bramborové krokety: Aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé, musí se hlavně správně smažit
Paštika ze zeleniny a hub podle Viléma Vrabce: Lehce vyškvařená slanina ji navoní, vařená rýže zahustí a smetana zjemní
Jak na dokonalé domácí kysané zelí? Jednoduchý postup zaručí dobrý výsledek i v paneláku, stačí dodržet několik zásad