Nadýchaná pomazánka z červené řepy voní koprem, je rychle připravená a vyjde na pár korun
15. 10. 2023 Vaření
Červená řepa patří v posledních letech mezi velmi oblíbené druhy zeleniny. Vyznačuje se nejen specifickou sladkou chutí, ale i výraznou červenou barvou, která často poslouží i jako „barvivo“ v některých jídlech. Hlavním lákadlem řepy je vysoký obsah vitamínů a minerálů, které mají pozitivní vliv na lidský organismus.
Řepa na sto způsobů
Pro kuchyni je červená řepa univerzální surovinou. Lze ji totiž konzumovat syrovou, vařenou, pečenou, ale i nakládanou. Například syrová červená řepa je skvělá nastrouhaná v salátech. Můžete ji také nakrájet a smíchat s jablečným octem, medem a citrónovou šťávou, čímž v létě vytvoříte osvěžující a zdravý salát, dá se použít i do netradičního carpaccia.
Vařená červená řepa je základem pro výrobu tradiční východoevropské polévky, jejíž původ se váže především k Ukrajině - boršče. Tato zelenina se také často používá v různých druzích pečiva, například v oblíbeném ruském chlebu či v řadě dezertů.
Mohlo by vás zajímat
Pečená červená řepa má velmi intenzivní chuť a je skvělá jako příloha k masu nebo jako součást vegetariánských jídel. Můžete ji také nakrájet na tenké plátky a podávat jako chipsy či z nich v troubě vytvořit chutné zeleninové hranolky.
Nakládaná červená řepa je oblíbenou součástí zimních salátů, lze ji také použít jako základ pro zdravé a chutné smoothie. Kromě toho se červená řepa také používá pro přírodní barvení potravin - díky své výrazné barvě je skvělá pro oživení těstovin, rizota či omáček. V podzimní době skvěle poslouží jako základ zdravé a velmi chutné pomazánky.
Pomazánka z červené řepy
Na přípravu chuťově výrazné pomazánky budete potřebovat: 3 střední červené řepy, 1 malý celer, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 100 g tvarohu nebo bílého jogurtu, nasekaný kopr, sůl a pepř.
Jak na to?
- Řepu a celer očistíme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit do osolené vody. Vaříme asi 40 minut, dokud není zelenina měkká.
- Uvařenou zeleninu necháme vychladnout, poté ji dáme do mixéru spolu se stroužky česneku, olivovým olejem, citronovou šťávou a tvarohem či jogurtem.
- Celou směs rozmixujeme na hladkou pomazánku.
- Dochutíme solí a pepřem a koprem. Můžeme přidat i další oblíbené koření, například římský kmín.
- Hotovou pomazánku servírujeme na čerstvém pečivu, posypanou koprem.
Náš tip: Tato pomazánka je skvělá na sendviče nebo jako dip k pečené zelenině.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na fantastický pečený česnek, který vylepší chuť pomazánky i bramborové kaše? Takhle snadno se dělá
Pečená červená řepa, jak si ji zamilujete: Dokonale sladká a voňavá zelenina z trouby je jednoduchá na přípravu
Falešné tataráky dokáží trumfnout i masový originál. Výraznější chuť má avokádový, červená řepa zase přidá jemnou kyselost
Přečtěte si Zobrazit více
Červená řepa je nenáročná a snáší dobře i období sucha. Před prvními mrazíky musí celá úroda pryč ze záhonu
Jak a s čím servírovat pomazánky? Důležité jsou kombinace chutí i lákavý vzhled
Holka u plotny radí: Kuřecí vývar s jemnými máslovými nočky zahřeje a připomene chvíle u babičky