Výborná fazolová polévka: Vařené brambory ji dokonale zahustí, klobáska skvěle navoní a smetana báječně zjemní
12. 10. 2023 Vaření
Fazole jsou tradiční surovinou české kuchyně už stovky let. Fazolová polévka krásně zasytí a prohřeje. Krémová fazolačka s přehledem nahradi i hlavní jídlo. Víme, jak ji co nejlépe připravit.
Fazolová polévka
Luštěniny by měly být pravidelnou součástí jídelníčku. Fazolová polévka patří mezi velmi výživné, takže si k obědu nebudeme muset dávat nic dalšího. Tradiční polévku jsme si v průběhu let doplnili o další suroviny, jako jsou uzeniny, ale i třeba o smetanu – jako v tomto případě.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience do fazolové polévky
Co je základem fazolové polévky? Jsou to samozřejmě velké masité fazole, ale ty dáme vlastně až nakonec přípravy. Na zahuštění polévky se dají přidat i brambory.
Co využíváme už na začátku přípravy této polévky, je osmažená klobáska, cibule, česnek a kmín. Můžete ji zahustit moukou a zalít vodou.
Vylepšení fazolové polévky
Fazole mohou být sušené, které nejprve necháme přes noc (alespoň 8 hodin) namočené, aby stihly načerpat vlhkost, pak je ale třeba ještě luštěniny uvařit. Trvá to asi 40-60 minut.
Zrychlenou verzi představují konzervované fazole. Ty jen slijeme a prohřejeme. Co ale platí pro obě varianty přípravy fazolí, je jejich propláchnutí vodou. Vodu z fazolí vyléváme, protože se do ní uvolňují nadýmavé látky – a takto se jich elegantně z velké většiny zbavíme.
Další potravinou, se kterou si můžeme pohrát, je masová část. Hodí se sáhnout po dobré klobásce, ale zvolit můžeme také kousek uzeného masa. Klobáska lépe chutná, když ji opečeme.
Polévka je lahodnější, když místo vody použijeme silný vývar. Můžeme ji zahustit trochou rozmixovaných fazolí. Na zjemnění se hodí smetana na vaření (12%).
Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…
Příprava fazolové polévky
Na přípravu této fazolové polévky si připravte: 250 g barevných fazolí, 250 g brambor, 50 g cibule, 150 g klobásy, 1 lžíce oleje, 4 stroužky česneku, 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, čerstvě namletý pepř, sůl, voda nebo vývar, 100 g smetany na vaření a případně ocet na dochucení. Na jíšku: 50 g másla, 50 g hladké mouky.
Jak na to? Přes noc namočíte fazole do vody. Vodu pak slijte a fazole ještě propláchněte. V hrnci je zalijte vodou a dejte vařit. Do hrnce přidejte bobkový list a nové koření. Uvařte je téměř doměkka. Trvá to si 40-60 minut.
Brambory oloupejte, nakrájejte je na kostky. Klobásu nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Česnek oloupejte a prolisujte.
Připravte si polévkový hrnec, kápněte do něj olej, nechte ho rozehřát a přidejte cibuli. Osmahněte ji dosklovita. Pak ji zasypte moukou a přidáním másla připravte světlou jíšku. Zalijte ji studenou vodou nebo vývarem a rozšlehejte dohladka. Vařte alespoň 10 minut.
Na pánvičce lehce ve lžíci oleje orestujte nakrájenou klobásu. Do polévkového hrnce přidejte sůl a brambory. Uvařte je a na závěr přidejte uvařené fazole, česnek. Pokud je potřeba, můžete přilít trochu vody, ale počítejte ještě na závěr se smetanou. Nalijte ji na závěr vaření, prohřejte a polévku dochuťte solí. Ocet nechte, ať si přidá každý sám dle chuti přímo na talíři.
Náš tip: Připravte si fazolovou polévku podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jíška a spol. Polévku či guláš zahustíte nejen moukou. Skvěle fungují i brambory a chleba
„Já rád jíšku. Taky ráda jíšku?“ ptá se Čochtan… Číst více
Říjnová nedělní menu ve znamení Havelského posvícení, prvních výlovů a sklizně zeleniny
Začal podzim, venku se ochladilo, z hub najdeme ve větším množství většinou už jen václavky, začínají výlovy rybníků a hony. Sklízíme a ukládáme na… Číst více
Upotřebit starší chléb nebo pečivo lze s trochou přemýšlení docela snadno. Nabízíme několik praktických nápadů
Starší chléb dobře prohlédneme, jestli se na něm netvoří plíseň. Jak plesnivění chleba předejít, popisuje náš článek. Pak přemýšlíme, jak starší… Číst více
Jak vařit efektivně a nevyhazovat jídlo zbytečně
Velký nový módní trend současnosti (Zero waste) není vlastně vůbec nový. Bezodpadové hospodaření a s ním spojené vaření měly v krvi celé generace… Číst více
Zero waste
Bezodpadový život neboli Zero waste je moderní životní styl bez zbytečného odpadu. Jde o šetrný způsob chování k přírodě. V gastronomii se to týká… Číst více
Jak udělat černého kubu? Základem jsou dvě suroviny
Jednoduché výživné jídlo U Litomyšli se tradiční pokrm nazýval krupková nadívanina s houbami, u Poděbrad ševcovský jahelník. U Tábora se k němu… Číst více
Nechte se inspirovat velkým přehledem nejlepších nápadů ze studené kuchyně. Spotřebujeme i zbytky z přípravy teplých jídel
S trochou důvtipu zpracujeme zbytky odkrojené z masa, zeleniny, pečiva, vajec, uzenin, sýrů apod. Mnohé z těchto zbytků (pokud už nejsou) je nutné… Číst více
Skromná kuchyně: Jak udělat z tvrdého chleba opět čerstvý a křupavý? Stačí voda a alobal!
Každý z nás to zná. Někdy to člověk neodhadne a… Číst více
Jak na smaženou rýži? Je to skvělá příloha a výborné hlavní jídlo, které vyzkoušíme podle jednoduchého receptu
Je to jednoduché a velmi chutné. Základem je předem uvařená rýže, která se smaží na pánvi. K ní je vhodné přidat pár základních surovin a za chvilku… Číst více
Občas nám při vaření nebo pečení zůstane přebytečný žloutek. Zpracujeme ho do těst a oceníme v domácí kosmetice
Pak přemýšlíme, jak je chytře upotřebit, abychom neplýtvali. Žloutky můžeme zamrazit s cukrem a pak je využít při pečení náročnějších zákusků. … Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak si poradit, aby byl vývar čirý? Upečte kosti, sbírejte pěnu a ve vývaru rozšlehejte bílek
Výborné fazole pod peřinkou: Zapečené s rajčaty, uzeným nebo hovězím chutnají fantasticky
Co je to divoké koření? Nezaměnitelná vůně, bez které se spousta pokrmů neobejde
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno před 13 hodinami
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno před 19 hodinami
Vaječná pomazánka s vejci a křenem
Přidáno před 19 hodinami
Kedlubnová máslová polévka s hráškem
Přidáno před 21 hodinami
Rajčatový chleba
Přidáno 7. 6. 2024 11:52
Lilek tří barev
Přidáno 7. 6. 2024 10:33