Omáčka z hub dušených na pivu je jednoduchá a skvěle chutná: Má říz po česneku a budete si ji chtít přidat
12. 10. 2023 Vaření
Houby jsou jedním z hlavních symbolů podzimu, konkrétně v jeho první polovině mají svou sezónu například hřiby či křemenáče. Jak přicházejí chladnější dny, máme také větší chuť na vydatná jídla, která lze díky houbám vytvořit. K večeři si tak můžeme udělat například bramboračku plnou darů lesa nebo netradiční opilé houby.
Souhra chutí a vůní
Takzvané maso chudých lze skvěle kombinovat s různými ingrediencemi. Jedním ze zajímavých spojení je například příprava s pivem. Tmavá verze oblíbeného nápoje, pro níž je typická výrazná chuť a aroma, se totiž může stát dokonalým doplňkem k houbám. Pivo dokáže vyvážit a zvýraznit chuť hub, a tím vytvořit netradiční chuťový zážitek.
Mohlo by vás zajímat
Alkohol vs. houby
Mohlo by vás zajímat
Přestože jsou houby a alkohol často považovány za nebezpečnou kombinaci, ve skutečnosti se jedná o mýtus, což potvrzují i mykologové. Pokud se houby řádně tepelně zpracují a alkohol konzumuje s mírou, není třeba se obávat žádných zdravotních rizik. „Většina druhů hnojníků (kromě hnojníku obecného) obsahuje tzv. ‚antabusové látky‘, proto po nich dochází i při velmi malém množství alkoholu v krvi k velmi silným zažívacím potížím. Pokud se ovšem alkoholu v rozumném množství napijete po běžných houbách, nic vám nehrozí,“ řekl pro Toprecepty.cz Ing. Pavel Svoboda.
Podzimní delikatesa
Není tedy důvod nevyzkoušet recept, který snoubí nejen výrazné chutě dvou základních ingrediencí, ale také česneku. Takže, pokud máte rádi houby a pivo, neváhejte tuto kombinaci vyzkoušet. Může se stát, že to bude právě ten pokrm, který udělá z podzimních večerů unikátní záležitost.
Opilé houby
Na přípravu chutného houbového pokrmu budete potřebovat: 450 g čerstvých hub, 2 cibule (nakrájené na tenké plátky), 2 stroužky česneku (nasekané nadrobno), 2 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 1 plechovku (330 ml) tmavého piva, 1 lžíci hladké mouky, 1 lžíci worcesterové omáčky, 1 lžíci plnotučné hořčice, petrželku, sůl a pepř.
Jak na to?
- Houby očistěte a nakrájejte na plátky.
- Na pánvi rozehřejte máslo a olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a obojí osmahněte dozlatova. Přidejte houby a smažte je, dokud nezměknou a nepustí šťávu.
- Přisypte hladkou mouku a promíchejte, aby se houby obalily.
- Postupně přilévejte pivo a vařte. Omáčka se musí zredukovat a zhoustnout.
- Přidejte worcesterovou omáčku, hořčici, sůl a pepř a promíchejte.
- Vařte ještě zhruba 5 minut, aby se chutě propojily.
Náš tip: Opilé houby servírujte jako omáčku k hovězímu steaku nebo kuřecímu plátku. Jako příloha se skvěle hodí třeba rýže nebo šťouchané brambory.
Pokud máte hub dostatek, vyzkoušejte i omáčku z našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Upekli jsme preclíky podle receptu z MasterChef Česko: Voní pivem a chutnají jako sádlové houstičky od babičky
Pět kroků k dokonalé houbové smaženici: Báječná je z hříbků i z lišek, houby se musí dostatečně podusit a vejce je lepší prošlehat
Mýty a fakta: Platí, že se houbová jídla nesmějí ohřívat a zapíjet alkoholem? Odborník vysvětluje, co je pravda
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Princezna Kate pivo nemusí, zato si dopřeje sklenku červeného vína nebo koktejl ze šampaňského
Buřty na pivu můžete připravit na sto způsobů. Některá pravidla se ovšem musí dodržet pokaždé, jinak budete zklamaní
Houby ve sladkokyselém nálevu neboli houby s octem: Do kulajdy se hodí více než sušené a jsou skvělé i jako příloha místo okurek