Podzimní dýňová bábovka: Varianta bez vejce pro vegany je nádherně nadýchaná a překvapí neuvěřitelnou vláčností
18. 10. 2023 Vaření
Bábovka přijde k chuti v každém ročním období. Variant její přípravy i různých ingrediencí, které se do těsta přidávají, je nespočet. Teď na podzim se ale přímo nabízí využít dýni hokaido, kterou si vypěstovala spousta zahrádkářů.
Dýňová bábovka v podzimní verzi
Podzim je typický svými barvami. Kromě žluté se tam objevuje i červená a oranžová. I dýně jsou symbolem podzimu, ať už mají jakoukoliv barvu. Klasickým představitelem dýně je odrůda hokaido. Tuto dýni milujeme, protože je nenáročná na přípravu. Když ji pečeme, což budeme potřebovat i pro níže uvedený recept, tak ji nemusíme loupat. Pečením totiž změkne a kromě toho dýni budeme mixovat. Podzimní nádech této varianty korunuje perníkové koření v čele se skořicí.
Mohlo by vás zajímat
Veganská verze bábovky
Zatímco pojivem v klasické bábovce bývá vajíčko, v tomto případě si vystačíme s lněným semínkem. Možností, jak se obejít bez vajíčka, je mnoho. Variantou jsou také chia semínka, minerálka, soda, ale i třeba rozmačkané banány.
Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…
Podzimní dýňová bábovka
Na přípravu budete potřebovat: 600 g dýně hokaido, 170 g hladké špaldové mouky, 170 g celozrnné špaldové mouky, 6 lžic medu, 2 lžíce mletého lněného semínka, 3 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžičky jedlé sody, 1 lžičku perníkového koření, 1 lžičku skořice, ½ lžičky zázvoru, ¼ lžičky muškátového květu a špetku soli.
Jak na to? Troubu zapněte na 200 °C. Dýni omyjte, bez loupání ji rozpulte, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na plátky. Kousky dejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby. Pečte do změknutí. Trvá to zhruba 20 minut. Upečenou dýni rozmixujte na hladké pyré a přesuňte do velké mísy.
Do střední mísy nasypejte obě mouky, přidejte sodu, všechno koření, sůl a lněné semínko. Smíchejte vše dohromady. Do dýňového pyré přidejte olej s medem a prošlehejte. Pak do něj přisypejte sypkou směs a vše promíchejte. V případě příliš hutného těsta můžete přidat pár lžic rostlinného mléka. Bábovkovou formu vytřete olejem a vysypejte strouhaným kokosem.
Formu naplňte těstem a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte necelou hodinu. Propečení vyzkoušejte špejlí. Pokud vyjde ven bez nánosu těsta, můžete formu vyndat z trouby a nechat chvíli vychladnout, než ji vyklopíte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
27 skvělých tipů, čím při vaření nahradit drahá vajíčka: Pomůžou brambory, ovesné vločky, pudink i pivo
Radní v Miláně chtěli zakázat prodej zmrzliny po půlnoci. Je to tradice a tu nám neberte, protestovali naštvaní občané
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dalamánkové bagety
Přidáno před 48 sekundami
Domácí marshmallow
Přidáno před 2 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 3 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 4 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 20 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se daří finalistům Peče celá země: Vojtěch vyprodává kurzy, Tereza frčí na sítích a Roman se naučil důležitou věc
Máslové brambory s pečeným česnekem: Chuťově výraznější příloha se báječně hodí k minutkám, ale i jako samostatné jídlo
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů