Králík v marinádě podle starověkého receptu je báječně šťavnatý a křehký, sladkokyselá omáčka k němu skvěle ladí
21. 10. 2023 Historie a zajímavosti
Jídlo podle více než dva tisíce let starého receptu může skvěle chutnat, a přitom není potřeba žádných velkých úprav. Na první pohled nezvyklá kombinace ingrediencí dá masu výjimečnou sladkokyselou chuť a tento pokrm může být ozdobou i sváteční tabule.
Staří Římané byli gurmáni
Podle dochovaných pramenů staří Římané byli gurmáni a jejich jídelníček rozhodně nebyl fádní. Neměli problém připravit si i složitější pokrmy. Recepty nemusely být vždy původní, byly často převzaté ze starořecké kuchyně.
V domech bohatších Římanů se připravovaly hostiny, na kterých se podávaly různé druhy masa a pro nás exotické pokrmy typu ryba plněná hovězími játry nebo dušený papouščí jazyk. Chudší lidé zase byli zvyklí se stravovat v pouličních prodejnách jídla, takových předchůdcích dnešních fast foodů.
Mohlo by vás zajímat
Apiciova kuchařka
V 1. století našeho letopočtu sepsal sbírku receptů jakýsi Marcus Gavius Apicius. Patří do ní recept na pečené maso marinované v medu. Odborníci se domnívají, že jde ve skutečnosti o pokrm původně starořecký, který si své oblíbence našel i ve starém Římě. Zajímavostí je, že jako jeden z mála obsahuje i přesné množství ingrediencí.
V původním receptu se hovoří o skopovém či jehněčím mase, to však lze bez problémů nahradit králičím. Ostatně králík patřil také mezi oblíbené druhy masa. Staří Římané pochopitelně neměli ledničky, takže pokud nebylo chladno, maso v marinádě těžko mohli nechat do druhého dne, ale marinovali ho jen několik hodin.
Mohlo by vás zajímat
Králík v marinádě
Co budete potřebovat? 1 králíka o hmotnosti cca 1,5 kg, olivový olej. Na marinádu: 600 ml mléka, 120 g tekutého medu, 2 lžičky pepře, sůl, ½ lžičky sušené cibule, ½ lžičky sušeného česneku, Na omáčku: 8 čerstvých nebo sušených datlí, 300 ml červeného vína, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce tekutého medu, trochu kukuřičné mouky nebo kukuřičného škrobu.
- Králíka naporcujte. Do mísy nalijte mléko, přidejte med, pepř a sůl, nasypejte sušený česnek a cibuli. Porce králíka vložte do větší uzavíratelné nádoby, zalijte marinádou, dobře uzavřete a uložte do ledničky. Občas nádobou lehce zatřeste nebo jednotlivé porce obraťte, aby se marináda dostala všude.
- Čerstvé nebo sušené datle nakrájejte nadrobno a namočte do 100 ml červeného vína a nechte také odležet v ledničce.
- Druhý den troubu předehřejte na 200 °C/horkovzduch na 180 °C.
- Maso vyjměte z marinády, dejte do pekáče, pokapejte olivovým olejem a vložte do trouby. Za občasného obracení pečte asi hodinu.
- Během pečení si připravte omáčku. Namočené datle dejte do kastrolu, rozdrťte na kaši a přilijte k nim zbývající červené víno, med a olej. Přiveďte k varu a krátce povařte a podle potřeby zahustěte kukuřičnou moukou rozmíchanou s trochou vody, aby nevznikly hrudky.
- Upečeného králíka vyjměte z trouby a nechte 10 minut odpočinout. Jednotlivé porce pak přelijte omáčkou a podávejte s vařeným bramborem, bramborovou kaší nebo jen s chlebem či pečivem.
Náš tip: Králíka si můžete také úplně jednoduše připravit na smetaně po staročesku podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
britishmuseum.org: Cook a classical feast: nine recipes from ancient Greece and Rome
nyamcenterforhistory.org: Cook like a Roman: The New York Academy of Medicine’s Apicius Manuscript
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Historie na talíři: Nespravedlivé rozdělení potravin ve starém Římě. Muži mívali pestřejší stravu než ženy, dopřávali si i kachny a ryby
Starověký fast food aneb Rychlé občerstvení ve starém Římě: Pečený úhoř, sýr s medem a teplé klobásy se zapíjely vínem
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Ve starověkém Řecku bylo maso drahé, jedly se víc ryby. Sparťané vařili polévku z vepřové krve podobnou naší „prdelačce“
Jak upéct králíka? Poradíme nejlepší postup pro šťavnaté a chutné maso