Jak upravit kdoule? Z jejich šťávy, která voní vanilkou a citrusem, jsme připravili sladký rosol a z dužiny vynikající sýr
19. 10. 2023 Vaření
Dostat se ke kdoulím, to není tak snadné, občas na ně ale můžete narazit i v některých supermarketech. Dřív však šlo o běžné a oblíbené ovoce českých sadů a zahrad. Kdoule totiž mají nesčetně možností využití - kromě marmelády a kompotů se z nich často dělá i rosol nebo sýr.
Kdoule - ovoce, které dalo název marmeládě
Kdoule je takové typické ovoce našich babiček, které se dnes pomalu opět vrací na výsluní. Dřív byly kdouloně snad v každé zahrádce stejně jako jablka nebo hrušky, pěstovaly se i v klášterních zahradách a ve svých receptech je používala už dokonce vyhlášená kuchařka M. D. Rettigová.
Kdoulím dokonce vděčíme za slovo marmeláda. Ta se z nich totiž připravovala nejčastěji, a protože se portugalsky kdoule řeknou marmelo, vzniklo z toho portugalské marmelada a anglické marmalade. Právě tato speciální marmeláda je považována za jednu z portugalských a španělských specialit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdoule je nutné povařit
Obliba kdoulí v minulosti pramenila i z jejich odolnosti, neboť kdouloně kvetly později, takže odolávaly mrazíkům, které často na jaře přicházejí. Hrbolaté ovoce podobné hruškám je navíc přímo úžasné. Je bohaté na spoustu vitaminů a minerálů a pomáhá i při mnoha zdravotních neduzích, čehož naši předkové v minulosti bohatě využívali.
Navíc oslní svou úžasnou vůní, z níž ucítíte citrusy a vanilku. Čas kdoulí nastává na konci září a hlavně během října, poměrně tvrdé plody je pak třeba utržené nechat ještě asi 6-8 týdnů dozrát. Na stromě úplně změknou, až když přejdou mrazem, zasyrova se ale stejně nekonzumují. Aby byly dobře stravitelné, musí se tepelně upravit. Stačí je jen je podusit na másle s cukrem a pak je podávat k palačinkám, vynikající jsou také v koláčích místo jablek nebo hrušek.
Sýr z kdoulí jako vynikající dezert
I když daly kdoule jméno marmeládě, často se z nich připravuje i rosol nebo speciální pochutina podobná rosolu či želé, které se říká kdoulový sýr. Proč zrovna kdoulový sýr, to není úplně jasné, usuzuje se ale, že je to proto, že se podává často k sýrům a v Portugalsku nebo Španělsku je tato kombinace oblíbeným dezertem. A protože se nám poštěstilo získat tři obří kdoule, rozhodli jsme se tyto dvě kdoulové speciality vyzkoušet. Na jejich přípravu budou stačit klidně jen ty tři plody.
Ovoce se nejprve povaří a pak se prolisuje. Tak vznikne kdoulová šťáva, která se svaří na čirý rosol. Ze zbylé dužiny pak snadno připravíte kdoulový sýr. A jaké byly naše zkušenosti s kdoulemi?
- Kdoule jsou na povrchu pokryté jakýmsi chmýřím, které je nutné nejprve odstranit. Stačí ale když celé plody na chvíli ponoříte do vody a pak chloupky snadno setřete.
- Vzhledem k tomu, že jsou kdoule poměrně tvrdé, je třeba si vzít na krájení hodně ostrý nůž. Nejlepší je kdoule okrajovat, dokud se nedostanete k jádřinci. I ten však případně můžete do rosolu použít. Kousky pak ještě nakrájejte na menší, aby se rychleji uvařily.
- Předností kdoulí je, že není nutné z nich okrajovat slupku. Ta totiž obsahuje nejvíc pektinu, takže vám pomůže k tomu, aby vám rosol a želé krásně želírovaly.
- Vymačkanou šťávu je třeba povařit delší dobu, aby se zredukovala a pak hezky rosolovatěla.
- Kdoule je dobré i něčím dochutit. Velmi dobře se k nim hodí vanilka, jež podpoří jejich vanilkovou vůni, přidat můžete i skořici, hřebíček nebo badyán. Rosol pak bude aromatičtější.
- Místo běžného cukru můžete použít třtinový. Ten se hodí spíš do sýru – dodá mu tmavší barvu a lehce karamelovou příchuť.
Recept na kdoulový rosol a sýr
Pokud se vám také podařilo se někde dostat ke kdoulím (momentálně je mají v nabídce mj. v Lidlu nebo v Kauflandu), můžete sýr a rosol vyzkoušet podle tohoto receptu.
Budete potřebovat: cca 1 kg kdoulí, 1 kg cukru na rosol a 400 g cukru, na sýr, ½ lžičky kyseliny citronové, případně nasekané vlašské ořechy.
- Kdoule namočte, očistěte a pokrájejte na kousky. Vložte je do hrnce, zalijte vodou jen tak, aby byly ponořené, a přiveďte k varu. Pak ztlumte a duste kdoule pomalu, dokud nezměknou. Nesmí však být rozvařené.
- Kdoule i se šťávou nechte překapat přes plátýnko a dobře dužinu vymačkejte. Pak šťávu nalijte opět do hrnce a odpařujte ji, dokud se objem nezmenší o třetinu. Pak přidejte cukr (na 1 l šťávy použijte 1 l cukru) a vařte, až šťáva začne rosolovatět. To si snadno ověříte klasickým testem, když kápnete trochu rosolu na studený talířek. Měl by rychle ztuhnout. V průběhu vaření nezapomínejte sbírat pěnu, která se vytvoří na povrchu.
- Vroucí rosol nalijte do vysterilovaných sklenic a obraťte je dnem vzhůru. Nechte trochu vychladnout na utěrce a obraťte zpět.
- Z kdoulové dužiny pak připravte sýr tak, že horké kdoule dvakrát prolisujte, protlak odvažte (na 1 kg pak použijete asi 400 g cukru) a za stálého míchání odpařujte v širokém kastrolu.
- Když protlak zhoustne, přisypávejte po částech cukr a vařte dále, až vařečka tažená po dně kastrolu utvoří cestičku, která se již neslévá. Ke konci varu přidejte kyselinu citronovou rozpuštěnou ve lžičce vody a nasekané ořechy.
- Horký sýr nalijte do formy vymazané olejem a vysypané jemným krystalovým cukrem a nechte vychladnout. Pro větší tuhost je lepší sýr sušit v troubě při teplotě cca 50 °C několik hodin nebo v sušičce. Nakonec sýr vyklopte, zabalte do alobalu nebo do pergamenového papíru a uchovávejte v chladu a suchu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kdouloň a její využití: Dřevina našich babiček nám nabízí příjemně aromatické plody k výrobě proslulého želé
Zapálená vlastenka, až poté kuchařka. Magdalena Rettigová psala i červenou knihovnu
Jablečné želé podle 100 starého receptu od jeptišek: Využijete do něj spadaná jablka a získáte luxusní dobrotu!
Přečtěte si Zobrazit více
Jak jednoduše zavařit hrušky? Kromě dobře zralých hrušek stačí už jen dvě ingredience a pár hřebíčků pro lepší aroma
Využití kdoulí v kuchyni: Neprávem opomíjené ovoce je chutné, sladké a voňavé
Kdoule příjemně voní a chutná, potřebuje ale tepelnou úpravu. Připravujeme z ní želé a používáme ji do koláčů