Co upéct na Dušičky? Vynikající kynuté „dušičky“ a kosti sypané mákem báječně chutnají s medem nebo marmeládou
26. 10. 2023 Vaření
Přelom října a listopadu je časem, kdy lidé po celém světě vzpomínají na své blízké, kteří náš již opustili. V Americe mají Halloween, v Mexiku Dia de Muertos a my slavíme Dušičky neboli Svátek zesnulých. Kynuté dušičky a kosti jsou jednou z možností, jak si tento svátek připomenout.
Místo dýní pečivo
V současnosti skoro každou domácnost zdobí strašáci vyřezaní z dýní, pečeme dýňové koláče a pochutnáváme si na různých strašidelných pochutinách, ale na naše zvyky občas zapomínáme. První dva listopadové dny (tedy svátek Všech svatých a Památka zesnulých) u nás již od dávných dob patřily vzpomínkám na zemřelé.
Dodnes se dochovala jen tradice chození na hřbitov a zapalování svíček, v minulosti se s těmito svátky pojilo mnohem víc zvyků a dokonce k nim patřily i speciální pokrmy v podobě pečiva.
Mohlo by vás zajímat
Vzpomínka na zemřelé
Tradice těchto svátků sahá do dávných dob. Již staří Keltové věřili, že se v tyto pochmurné podzimní dny vrací duše zemřelých domů. Pro pozůstalé to pak byla příležitost zavzpomínat na své blízké, později se začaly pořádat průvody na hřbitovy, kde lidé zapalovali svíčky za spásu jejich duší a zdobili hroby květinami a věnci.
Kromě toho si lidé chtěli zemřelé naklonit různými oběťmi, proto jim nechávali zbytky od večeře na stole a jídlo se také nosilo na hroby. Lidé totiž věřili, že těmito dary pomohou vykoupit duše z očistce, a snažili se je také uplatit, aby mrtví zůstali tam, kde je jich místo.
Mohlo by vás zajímat
Tradiční dušičkové pečivo
U nás se při příležitosti těchto svátků peklo speciální pečivo buď z chlebového těsta z žitné mouky nebo bílého rohlíkového těsta z pšeničné mouky. Pečivo mělo mnoho podob – od různých bochánků, pletýnek, pramenů ve tvaru písmena S, věnečků a rohlíků až po tvary připomínající kosti. Právě proto se mu říkalo „kosti“ a nebo také „dušičky“.
Rohlíky pro koledníky
Toto pečivo se pak dávalo i koledníkům, hlavně dětem, které na svátek Všech svatých chodily tzv. „po rohlíkách“, jak se této koledě říkalo. Odtud se také vyvinul pozdrav „Navšesvatýrohlíky“, jímž se o pečivo koledovalo. Kromě toho se dušičky a kosti dávaly i žebrákům u kostelů a pocestným nebo příbuzným a sousedům při úmrtí člena rodiny.
Na některých místech se v tyto svátky podávaly i jako poslední chod oběda. Pečivo mívalo různé velikosti, obvykle ale bylo zvykem dělat je velké, aby každý koledník dostal jen jeden kousek. Lidé totiž věřili, že čím více dětí obdarují, tím bude v následujícím roce větší úroda.
Recept na kynuté dušičky a kosti
Dušičky a kosti mohly být ze sladkého i slaného těsta. Někde se pekly i s náplní, třeba povidlovou, makovou nebo tvarohovou, dávalo se do nich i sušené ovoce. Obvykle šlo o pečivo kynuté, mohlo však být i z křehkého těsta. Pokud se rádi držíte starých tradic, můžete si připravit ty kynuté podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 190-200 g vody, 1 vejce, 60 g cukru, 70 g změklého sádla, 1 špetku soli, 300 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 15-17 g čerstvého droždí, strouhanou citronovou kůru, vejce na potření a celý mák na posypání.
- Plech vyložte pečicím papírem. Připravte si kvásek. Ve vlažné vodě rozmíchejte lžíci cukru, rozdrobené droždí a 2-3 lžíce mouky a nechte asi 20 minut kynout. K vykynutému kvásku přidejte zbytek surovin a uhněťte těsto. Zakryjte je a nechte 30-45 minut vykynout.
- Vykynuté těsto propracujte, rozdělte na 16 dílků, z každého udělejte bulku a nechte 5 minut odpočívat. Poté z bulek vytvarujte „dušičky“ a kosti, případně vytvořte rohlíky, které můžete naplnit některou ze sladkých náplní, třeba povidlovou.
- Pečivo přendejte na připravený plech a nechte cca 30-45 minut dokynout. Potřete je rozšlehaným vejcem a případně ještě posypejte mákem. Pečte ve vyhřáté troubě při teplotě 200-220 °C cca 15-18 minut dozlatova. Hotové jen lehce nasládlé pečivo můžete podávat s marmeládou nebo medem.
Náš tip: Při přípravě kostí a dušiček můžete postupovat i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Dušičky: Památku zemřelých slavíme se sladkým pečivem, připomínajícím kosti
Halloween 2023: Velký přehled, kam s dětmi do Strašisklepení, kde si užijete opékání čuníků a kde setkání se strašidly
České kynuté buchty s tvarohovou náplní: Krásně nadýchané a provoněné vanilkou zachutnají každému
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Lepší koláče, makovky i rohlíky budete mít díky omládku! Jak na něj?
Britský král Karel III. slaví narozeniny: Manželka ho nutí obědvat, přesto polední jídlo odbývá a kuchaři musí využívat zbytky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů