Jak oživit bramborák? S nastrouhaným kuřecím masem a mozzarellou je hitem internetu, je šťavnatý a voní bylinkami
29. 10. 2023 Vaření
Bramborák, známý též jako lokše nebo cmunda si získal oblibu po celém světě. Jeho příprava není složitá, vyžaduje však správnou volbu surovin a důkladné dochucení. Nemusí to však být vždy pouze koření, co dodá bramboráku jedinečnou chuť, skvěle totiž funguje i sýr nebo dokonce mražené kuřecí maso.
Vylepšené těsto
Bramboráky jsou tradičně české jídlo, které je typicky připravováno z brambor, vajec, mouky a koření. Klasický bramborák je vlastně placka bez náplně, existují však varianty, do kterých je možné přidat různé další ingredience. Mezi oblíbené přísady, které mohou být použity do těsta na bramborák, patří uzené maso nebo slanina pro extra chuť a křupavost i různé druhy sýrů, jako jsou eidam, niva, mozzarella nebo bryndza.
Mohlo by vás zajímat
Zelenina i bylinky dodají chuť
Přidat se však dají také různé druhy zeleniny, jako je například paprika, rajčata, zelí, cuketa nebo kukuřice, z hub pak žampiony či hříbky, nebo kousky klobásy. Pro větší pestrost a přírodní chuť mohou být do bramboráků přidány také bylinky, například petržel, kopřiva, pažitka a další.
Při přípravě bramboráků s „náplní“ je důležité ji přidat do těsta ve správný čas tak, aby byla rovnoměrně rozložena a bramboráky se dobře usmažily. Náplň se obvykle přidává do již připraveného těsta a poté se celá směs smaží na pánvi do doby, než je hotová.
Maso má svůj čas
U bramboráku se strouhaným mraženým kuřecím prsem a mozzarellou je však postup odlišný. Maso se totiž do těsta přidává hned na začátku, aby se dobře propojilo s bramborami i sýrem.
Bramborák se strouhaným kuřetem
Na přípravu netradičního bramboráku s kuřecím masem budete potřebovat: 1 mražené kuřecí prso, 1 šalotku, 2 větší brambory, 1 vejce, ½ lžičky sušeného oregana 200 g sýru mozzarella, 2 lžíce olivového oleje (nehodí se ale extra panenský, který se může připalovat), 1 lžíci másla (nejlépe přepuštěného), petržel, sůl a pepř.
Jak na to?
- Kuřecí prso nerozmrazujte a do mísy ho nastrouhejte na hrubém struhadle. Nakrájejte šalotku a přidejte ji ke kuřeti.
- Brambory také nastrouhejte nahrubo, vymačkejte z nich přebytečnou vodu a přidejte do mísy.
- Na řadu přichází vajíčko, které rozklepněte do směsi. Osolte a opepřete, přisypejte sušené oregano a nastrouhanou mozzarellu. Vše důkladně promíchejte.
- Na vyšší pánev nalijte olivový olej a přidejte lžíci másla. Směs naneste na rozpálený tuk.
- Na pánvi vytvořte placku, přikryjte ji pokličkou, zmírněte plamen a pomalu smažte 15-17 minut. Mezi tím si nakrájejte petržel.
- Placku obraťte a, pánev opět přikryjte pokličkou a smažte dalších15 minut.
- Hotový bramborák servírujte posypaný čerstvou petrželí. Jako příloha se hodí lehký zeleninový salát.
Náš tip: Jestli nechcete smažit bramboráky na pánvi, vyzkoušejte je podle našeho videoreceptu připravit v troubě:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bramboráky s kysaným zelím v těstě: Zelí bramboráky odlehčí, dodá jim nakyslou chuť a díky němu jsou i šťavnatější
Bramboráky smažené na pánvi: Máme pro vás 5 tipů, aby chutnaly báječně
Bramboráky s nivou: Rozteklý sýr jim dodá lehkou pikantnost, čerstvé bylinky pak jemnou vůni
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na skvělou smaženici podle Jaroslava Sapíka: Šéfkuchař prozradil jeden moravský trik, díky němuž je jídlo perfektní
Bramboráky trochu jinak: Židovské latkes jsou díky jedné ingredienci úžasně křupavé a nejlépe chutnají s jablečnou omáčkou
V troubě upečené bramboráky s čerstvými bylinkami jsou jednoduché, za chvíli hotové a skoro bez tuku