Jídla ze zbytků mohou být hvězdami jídelníčku: Smaženka stojí pár korun, mrkvovou pomazánku máte za chvilku
30. 10. 2023 Vaření
Zbytky jídla nemusí vždy skončit v koši nebo v miskách našich domácích mazlíčků. Mnohokrát je totiž můžeme využít při přípravě nových pokrmů, které chutnají stejně skvěle jako ty původní. Ukážeme, jak vytvořit chutná a rychlá jídla s jednoduchou přípravou a zbytky potravin tak využít co nejefektivněji.
Naplánujte si jídelníček
Nejde o nic obtížného, jak by se mohlo zdát. Ba naopak, budete efektivní, kreativní a zároveň okolí potěšíte skvělým jídlem. První krok k úspěchu ve vaření ze zbytků vede přes plánování jídel. Sestavením týdenního jídelníčku získáte přehled o tom, co budete vařit a jaké suroviny budete potřebovat. Zbytky z těchto jídel můžete pak efektivně využít na následující dny.
Důležité je i správné a bezpečné uchovávání potravin. Maso, zeleninu, ovoce a mléčné výrobky byste měli totiž vždy měli ukládat v lednici. Nechávání uvařených jídel na plotně, v troubě nebo spíži rozhodně neprospěje jejich čerstvosti.
Mohlo by vás zajímat
Experimenty vítány
Také se nebojte v kuchyni být kreativní a experimentovat s různými kombinacemi potravin. Tvořivost je vítána. Zbytky masa můžete použít třeba na přípravu sendvičů, salátů nebo těstovin. Skvělou volbou je také čína ze zbytků pečeného masa. Příprava je velmi jednoduchá a zužitkujete při ní zbytky zeleniny a vepřového masa.
Stačí jen obalit maso ve žloutku se škrobem a poté ho na pánvi osmažit. Když maso vyndáte, na pánvi opečete nakrájenou zeleninu a cibuli. Přidáte cukr a zalijete škrobem, rozpuštěným v sójové omáčce. Do pánve vrátíte maso, osolíte a opepříte. Jako přílohu můžete servírovat rýži nebo klidně i brambory.
Zelenina a vejce
Zbytky zeleniny zase můžete použít do smoothie, přidat do polévky, vytvořit z nich omáčky nebo podávat jako přílohu k hlavnímu jídlu. Skvělá je i pomazánka z mrkve či jiných druhů zeleniny. Omeleta je také skvělý způsob, jak využít zbytky jídla z předchozího dne. Stačí jen pár vajec a jakékoliv zbytky, které se vám do lahodné omelety zdají vhodné. Hotovo máte za pár minut a jako snídaně či lehčí večeře poslouží tento pokrm parádně.
Starý chleba patří do vajíčka
Klasikou je smaženka, známá také jako chléb ve vajíčku. Pokrm, který je snadný na přípravu a přitom skvěle chutná. Nejdříve smíchejte vejce, mléko a špetku soli v míse. Chléb nakrájejte na plátky a každý plátek obalte v mouce, poté ho namočte do směsi vajec a mléka a nakonec ho obalte ve strouhance.
Na pánvi rozpalte olej nebo máslo a smažte chleba z obou stran dokud není zlatohnědý. Hotovou smaženku potřete hořčicí, přidejte nakrájenou cibuli, kyselou okurku.
Recept na smaženku je velmi variabilní. Do směsi vajec a mléka můžete přidat různé koření podle své chuti. Někdo také nepoužívá mouku a chléb obaluje pouze ve vajíčku s mlékem.
Mrkvová pomazánka
Na skvěle chutnající pomazánku budete potřebovat: 4 střední mrkve (může být třeba použitá z vývaru), 1 stroužek česneku, špetku kmínu, špetku mleté skořice, špetku sušené majoránky, 1 lžíci citronové šťávy, 1,5 lžíce řeckého jogurtu, 1 lžičku zakysané smetany, sůl a pepř.
Jak na to?
- Mrkev uvařte doměkka, nebo použijte uvařenou, kterou jste původně připravovali s vývarem či rajskou omáčkou.
- Posléze mrkev rozmixujte, přidejte všechny ostatní ingredience a vše důkladně promíchejte. Nakonec dosolte a dopepřete.
- Zjemnit můžete pomazánku přidáním lžičky zakysané smetany.
- Podávejte na čerstvém pečivu.
Náš tip: Místo smaženky si můžete udělat i topinku. Například s výbornou zeleninovou směsí z našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit zakysanou smetanu ze dvou ingrediencí: Nic jednoduššího nenajdete
Jak dlouho skladovat jídlo v lednici? Čistý vývar může za určitých podmínek vydržet týdny, nejchoulostivější je mleté maso
Starovídeňské smažené kuře: Díky marinádě z citronu a podmáslí je maso úžasně šťavnaté a má fantastickou chuť
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Sýrové smaženky přijdou k chuti i dnes. Aby byly křupavé, je důležité použít správné množství strouhanky
Jak připravit z rajské omáčky polévku? Stačí ji lehce naředit a poté dochutit
Zelňačku podle Péti z MasterChefa pochválil i Jan Punčochář: Je od mojí prababičky, svěřil se soutěžící