Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
1. 11. 2023 Vaření
Koláče v nejrůznějších podobách patří mezi naše nejčastější a nejoblíbenější moučníky. A jaké náplně do koláčů jsou ty nejlepší? Dobré jsou všechny, záleží jen na našich chuťových preferencích.
Jaké jsou nejlepší náplně do koláčů
Základem koláčů je těsto, zdobí je náplně a korunují drobenky (někdy). Tři náplně v popularitě zcela válcují ty ostatní. Řeč je o tvarohové, makové a povidlové náplni či nádivce. Ať už jim říkáme, jak chceme dávají se na větší či menší koláče a koláčky. Na některých koláčích najdeme třeba i všechny tři. Ty patří mezi ty nejkrásnější i nejchutnější, proto je podáváme na různých domácích oslavách.
Mohlo by vás zajímat
Jak na tvarohovou náplň
Tvarohovou náplň dáváme na koláče asi nejvíce. Možná je to jednoduchostí přípravy. Stačí vzít měkký tvaroh, žloutek a cukr a vše smíchat. Aby byl výsledek naprosto skvělý, můžeme tvaroh dochutit o vanilku, spařené rozinky, ale také o rum.
Vyzkoušejte tvarohovou náplň z: 350 g tvarohu ve vaničce, 1 vejce, 3 lžiček vanilkového pudinku (prášku), cukru krupice (podle chuti), lžičky rumu, hrsti spařených rozinek a 1 žloutku. Vše dejte dohromady a promíchejte. Tvarohová nádivka není žádná věda.
Mohlo by vás zajímat
Jak na makovou náplň
Maková náplň či nádivka by na českých koláčích chybět nemohla. Češi mák milují. Maková nádivka se zpracovává zatepla, je tedy nutné počítat s delší dobou na přípravu. Kromě mletého máku je potřeba mléko a cukr. To nemusí být jen bílý cukr, ale i třtinový. Místo cukru můžeme ale využít i sirup, med nebo datle. Makovou nádivku můžeme ochutit rumem, vanilkou, skořicí, hodí se i citron (šťáva i kůra). Zajímavou variantou je i ta příjemně voňavá s hřebíčkem.
Náplň musí mít správnou hustotu. To záleží na použitých ingrediencích a délce a intenzitě vaření směsi. Nesmí být ani příliš suchá, ani příliš řídká. S naředěním pomůže mléko, povidla, ale i sníh z bílků. Se zahuštěním zase perník, nastrouhané piškoty, nasekané oříšky, strouhaný kokos, ale i kukuřičný škrob.
Chystáte u vás doma večírek? Drobné pohoštění je tedy nutností! Pokud součástí akce není kompletní menu v podobě tříchodové večeře, měli byste návštěvě nabídnout alespoň malé občerstvení, obzvlášť…
Jak na povidlovou náplň
Povidlová nádivka či náplň je mezi náplněmi ta nejvíce variabilní. Může totiž být připravena z různých druhů ovoce. Nejčastěji se povidla připravují ze švestek, obvyklá bývají ale i jablka a hrušky.
Aby skvěle voněly, nechybí v nich také koření. Například skořice a badyán. Pro chuť a vůni můžeme přidat i rum.
Pokud byste chtěli vyzkoušet třeba hrušková povidla, sluší jim dostatek koření, Kromě uvedené skořice a badyánu to může být i vanilka, hřebíček, ale také zázvor a kardamom. Zajímavou variantou je i perníkové koření.
Náš tip: Mezi skvělé náplně určitě patří i ořechová. Připravte si ji podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší vůně vánočních svátků: Namíchejte si vlastní perníkové koření a začněte se těšit
Výborná drobenka na koláče: Můžeme si ji připravit klasicky, nebo z ovesných vloček, kokosu, perníku i ze sušenek
Kynuté těsto krok za krokem: Tento recept si vyzkoušíte a jiný už nebudete chtít