Mrkvový flan je nadýchaný, dokonale vláčný a jemný nákyp, který efektně vypadá, luxusně chutná, a přitom je levný a rychlý
2. 11. 2023 Vaření
Znáte flan? Španělský dezert podobající se pudinku obvykle voní vanilkou a karamelem, flan se však dá stejně dobře připravit i ve slané verzi, a to z různých druhů zeleniny. Je krásně hebký, nadýchaný a hlavně vám na jeho přípravu stačí jen pár základních ingrediencí.
Dvě podoby flanu
Flan patří k oblíbeným španělským dezertům, znám je ovšem i ve Velké Británii. Navzdory honosnému názvu jde vlastně jen o pudink, který se však nepodává v mističce, ale má podobu malých báboviček (ve španělské verzi), přelitých karamelem, nebo koláče z křehkého těsta s pudinkovou, respektive vaječnou, náplní.
Do flanu ovšem nepatří žádný škrob, jen spousta vajec a smetana, případně další ingredience na dochucení, jako je vanilka, skořice nebo citrusová kůra. Právě díky těmto ingrediencím vznikne lahodný dezert, který je nádherně jemný a přímo se rozplývá na jazyku.
Mohlo by vás zajímat
Flan ve slaném provedení
Pokud sladkému moc nefandíte, můžete si tyto bábovičky udělat i ve slané verzi. Získáte vynikající lehoučkou netradiční delikatesu, kterou můžete podávat jako předkrm, lehký hlavní chod nebo i jako přílohu. Zeleninový flan je vlastně takový jemný a nadýchaný nákyp trochu i podobný paštice. A proč se této zeleninové specialitě říká flan? To hlavní, co spojuje sladký flan (flan je v překladu dort či koláč) se slaným jsou vejce, která vytvářejí onu úžasnou texturu pokrmu. Vejce pak ve slané verzi můžete spojit rovněž s trochou smetany, hlavně však se zeleninovým pyré, případně jej lze udělat i sýrový.
Chuť flanu vylepší parmazán
Do zeleninového flanu můžete použít různé druhy zeleniny, a to i té, která vám zbyla v lednici a nemáte pro ni žádné využití. Jednoduchým receptem ji přeměníte v luxusní předkrm, za který si ještě vysloužíte spoustu chvály. Zeleninu stačí jen uvařit a pak rozmixovat na jemné pyré a ochutit nějakým kořením. Flan je vynikající třeba mrkvový, špenátový, cuketový nebo i dýňový. Pro zajímavější chuť pak můžete k zelenině také přidat nastrouhaný sýr. Nejvíc se hodí třeba parmazán, ke špenátu ale můžete použít třeba i gorgonzolu.
Malé zeleninové bábovičky
Příprava samotného flanu už je velmi jednoduchá. To hlavní, co na něj potřebujete, jsou malé zapékací formičky, tzv. ramekiny. Flan se pak peče krátce v těchto mističkách, jež je třeba předem dobře vymazat tukem, ve vodní lázni, přičemž výsledný produkt trochu připomíná nadýchanou vaječnou omeletu. Tu pak z mističek vyklopíte na talíř a ozdobíte nasekanými bylinkami, případně ještě můžete flan přelít nějakou omáčkou nebo doplnit zakysanou smetanou.
Mrkvový flan s javorovým sirupem
Pokud vás zeleninová verze flanu zaujala, můžete rovnou vyzkoušet tento mrkvový s javorovým sirupem. Je velmi snadný na přípravu a navíc se dá připravit dopředu. Po vychladnutí mističku s flanem zakryjte fólií a uložte do lednice až na 2 dny. Před podáváním jej stačí znovu ohřát a vyklopit na servírovací talíř. A jak tedy mrkvový flan připravíte?
Budete potřebovat: 400 g oloupané a nakrájené mrkve, 2 velká vejce, ¼ šálku bílého řeckého jogurtu, ¼ šálku sýra ricotta, 3 lžíce smetany na vaření, 2 lžíce strouhaného parmezánu, 3 lžíce + ½ lžičky javorového sirupu, ½ lžičky soli, ⅜ lžička mletého zázvoru, ¼ lžičky mletého muškátového oříšku a další na závěrečné poprášení, ¼ lžičky kardamomu a 1 lžíci másla.
- Předehřejte troubu na 160 °C. Mrkev povařte v hrnci v troše vody do změknutí.
- Ve míse prošlehejte vejce, jogurt, sýr ricotta, smetanu, parmazán, 1 a ½ lžíce javorového sirupu a sůl. Vše pak dejte společně s mrkví do mixéru a rozmixujte na velmi hladké pyré. Pak vmíchejte koření.
- Malé mističky (ramekiny) dobře vymažte máslem a rozdělte do nich mrkvové těsto. Umístěte je do velkého pekáče a naplňte jej vodou tak, aby sahala do ⅔ výšky formiček.
- Pekáč vložte do formy a pečte 35 minut. Formičky pak vyjměte z vody a nechte 10 minut chladnout. Pak přejeďte ostrým nožem po okraji, trochu mističkami zatřeste, aby se flany uvolnily ode dna, každý pokapejte 1 lžičkou javorového sirupu a vyklopte na talíř. Před podáváním posypejte vršek špetkou muškátového oříšku.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Muffiny pro nejmenší: Zdravou svačinku na výlet upečete během chvilky
Vynikající nakládaný libeček: Dokonale se uchová jeho chuť a typické aroma a kromě voňavé bylinky stačí jen dvě ingredience
Dobrota z jednoho pekáčku: Květákový nákyp s těstovinami a kuřecím masem je ideálním jídlem pro celou rodinu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvové muffiny s kokosem
Přidáno před 9 hodinami
Houbová omáčka s hovězím masem
Přidáno před 9 hodinami
Pánský štrůdl boubelák
Přidáno před 12 hodinami
Smažená rýže zero waste
Přidáno před 12 hodinami
Řízky naruby podle "Receptáře"
Přidáno před 12 hodinami
Toustové smaženky
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Francouzská kuchyně: Jaké je tajemství quiche? Pohlédněte s námi do historie a upečete si tento slaný koláč třeba v Remosce
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kyselina citrónová je opředena mnoha mýty. Víte, jak to s ní je doopravdy?