V akci: Kysané zelí teď koupíte jen za 13 Kč. Hodit se bude ke svatomartinské huse, do segedínu i na zelňáky
2. 11. 2023 Vaření
Kysané zelí je vitaminová bomba, která vždycky bývala i docela laciná. A za dobré peníze je v akci i tento týden. Půlkilový sáček vás vyjde na necelých 13 korun. V lednici vydrží kysané zelí dlouho, a tak je ideální chvíle udělat si zásoby. Připomeňte si s námi, kam všude zelí využít.
Vzhůru na nákup
V České republice a na Slovensku se kysané zelí často podává jako příloha k různým druhům pečených mas, klobásám či jitrnicím. Tradičně patří i ke svatomartinské huse, kterou budeme připravovat již za necelé dva týdny, konkrétně 11. listopadu. Je tedy pravý čas si kysané zelí pořídit, pokud nemáme zásoby vlastního domácího.
Například Kaufland má aktuálně v akci pytlík bílého zelí za necelých 13 korun, o korunu víc pak dáte za zelí červené, a zhruba na dvacku vyjde zelí (červené nebo bílé) ve sklenici, což už je oproti běžným cenám sleva slušných 57 %!
Mohlo by vás zajímat
Zelí jako příloha
Příprava přílohového kysaného zelí je poměrně jednoduchou záležitostí, která kromě základní suroviny nevyžaduje velké množství ingrediencí. De facto stačí pouze cibule, sádlo, cukr, sůl, kmín a někdy i česnek. V naší i zahraničních kuchyních ovšem existuje mnohem více způsobů, jak zelí využít.
Náš tip: Vyzkoušejte třeba vynikající přílohové zelí moravské.
Ta nejlepší zelňačka
Jestli se nějaká polévka pojí s podzimem a zimou, pak je do hustá a výživná zelňačka, doplněná někdy špekem či klobásou. Receptů na zelňačku je mnoho, každá rodina má obvykle ten svůj oblíbený. My pro vás ale tentokrát máme tip na zelňačku, která zabodovala i u porotců MasterChef Česko.
Náš tip: Připravte si zelňačku podle Péti, účastníka letošní řady MasterChef Česko. Recept najdete v tomto článku:
Mohlo by vás zajímat
V hlavní roli? Zelí!
Z maďarské kuchyně jsme přejali výborný segedínský guláš, Poláci připravují jídlo zvané bigos, které se skládá z kysaného zelí, různých druhů masa a klobás, cibule a hub, Němci podávají sauerkraut s klobásou. Zkrátka hlavních jídel, ve kterých hraje zelí prim, je mnoho, a nejen v české kuchyni.
Náš tip: Zkuste třeba segedínský guláš podle našeho receptu.
Mohlo by vás zajímat
Zelňáky se sýrem
A co taky ještě frčí? Samozřejmě různé placky se zelím. Na přípravu obdoby klasického bramboráku, tedy zelňáků se sýrem, budete potřebovat: 500 g kysaného zelí, 130 g tvrdého sýru, 70 g pršutu, 1 stroužek česneku, 3 vejce velikosti S, 4 lžíce smetany na vaření, 80 g polohrubé mouky, sůl a pepř, sádlo na smažení.
Jak na to?
- Začneme tím, že okapané zelí nakrájíme na menší kousky, pršut (můžete použít šunku) na drobné kousky, sýr a česnek nastrouháme najemno.
- Poté všechny tyto ingredience dáme do misky, přidáme vejce, smetanu a dochutíme solí a pepřem. Vše dobře promícháme.
- Následně přidáme mouku tak, aby vznikla kompaktní směs, která bude držet pohromadě během smažení (podobně jako u bramboráku).
- Rozpálíme pánev s trochou oleje a lžící nabíráme směs, z níž vytváříme placičky. Smažíme z obou stran dozlatova.
- Podávat můžeme například potřené zakysanou smetanou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na maďarské bramborové langoše: Podle originálního receptu jsou uvnitř krásně měkké a zvenku křupavé
Jak připravit nejlepší pečenou zeleninu: Díky snadným tipům získají dýně i červená řepa vynikající chuť
Zakysaná smetana je báječnou surovinou. Máme pro vás 6 tipů na její využití
Přečtěte si Zobrazit více
Listopad změní naši kuchyni: Těšit se můžeme na vydatnější jídla, spoustu zeleniny i svatomartinskou husu
V akci: Kysané zelí teď koupíte jen za 13 Kč. Hodit se bude ke svatomartinské huse, do segedínu i na zelňáky
Jak se vaří Toprecepty: Nejčtenější kulinární web je tady už 15 let. Nahlédněte s námi pod pokličku!