1 + 1 zdarma je laciný trik obchodníků. Jak správně nakupovat, abyste nemuseli vyhazovat jídlo?
26. 9. 2020 Tipy a triky
Stojíte v supermarketu a marně vzpomínáte, co všechno máte načaté v lednici? Necháváte se strhnout lákavou nabídkou 1+1 zdarma, aniž byste věděli, co s tím jedním kusem zdarma skutečně provedete?
Stojíte v supermarketu a marně vzpomínáte, co všechno máte načaté v lednici? Necháváte se strhnout lákavou nabídkou 1+1 zdarma, aniž byste věděli, co s tím jedním kusem zdarma skutečně provedete? Pak se vám možná stává, že spoustu jídla vyhodíte a přijdete tím i o peníze. Přinášíme vám několik tipů, co dělat, abyste nakupovali šetrně.
1. Doma zkontrolujte zásoby
Váš nákup začíná, ještě když jste doma a chystáte se vypravit do obchodu. Podívejte se, co vám v chladničce a spíži přebývá, abyste zbytečně nenakupovali stejné suroviny. Nakupujte s vědomím, co z přinesených potravin vyrobíte.
2. Napište si seznam
Tak, jako to dělávala vaše babička. Když budete mít dopředu rozmyšlené, co s jídlem provedete, je větší šance, že ho nezapomenete zužitkovat.
Mohlo by vás zajímat
3. Anebo si vyfoťte ledničku
Pokud nemáte čas psát si seznamy, vyfoťte si obsah ledničky na mobil a v krámu si ho prohlédněte.
4. Nesedejte na lep reklamním trikům
V supermarketu se snažte odolat slevovým akcím (kupujte jen to, co skutečně sníte). Cenově výhodné nabídky nemusí být výhodné, pokud se vám jídlo zkazí v lednici, nebo se do něj pustí moli.
Mohlo by vás zajímat
5. Méně je více
Lepší je nakupovat menší množství jídla vícekrát za týden, než udělat jeden velký nákup na čtrnáct dní dopředu. V takových případech se velké množství potravin jednoduše nepodaří zkonzumovat včas.
6. Podporujte lokální dodavatele
Snažte se kupovat sezónní produkty na trhu nebo od místních zemědělců, které nemusely na váš stůl cestovat přes půlku světa. Potraviny vyprodukované v Čechách jsou pro váš organismus navíc přirozenější a mívají lepší chuť, tudíž je rychle zkonzumujete.
Mohlo by vás zajímat
Problematice plýtvání jídlem se věnuje iniciativa Zachraň jídlo, která má na svých stránkách mnoho zajímavých tipů a receptů. Na světě se vyhodí až třetina všeho vyprodukovaného jídla, přečtěte si víc.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Milujete brambůrky? Vyrobte si jejich zdravou variantu! Výborné jsou celerové nebo polentové
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce