Skořicové šneky s arašídovým máslem: Jemně nadýchané pečivo z kynutého těsta voní skořicí a snadno se připravuje
13. 11. 2023 Vaření
Skořicové šneky jsou oblíbenou pochoutkou po celém světě. U nás si pochopitelně své místo našly také a dokonce jsme vymysleli, jak jejich přípravu zjednodušit a ušetřit si tak práci. Podle originálního receptu jsou však přeci jen o něco lepší.
Skandinávský původ
Skořicové šneky, známé ve světě také jako cinnamon rolls, nejspíš pocházejí ze Skandinávie, konkrétně ze Švédska. O původu se však vedou vášnivé debaty. Ve Švédsku je každopádně je tento dezert, zvaný „kanelbulle“, tak oblíbený, že má dokonce svůj vlastní svátek - Den skořicových šneků (Kanelbullens dag), který se slaví 4. října.
Mohlo by vás zajímat
Ideální do předvánoční doby
Tato sladkost ze zamotaného těsta a náplně ze skořice a cukru je někdy ozvláštněna také mletým hřebíčkem nebo kardamomem. Hotové šneky se často potírají máslem a sypou cukrem, nebo je na ně připravovaná cukrová poleva. U nás jsme často zvyklí moučník připravovat z listového těsta, ale originál je jen a pouze z těsta kynutého.
Proslavil je obchod s nábytkem
Přestože se skořicové šneky staly celosvětově populární díky řetězci obchodů s nábytkem IKEA, který je nabízí ve svých restauracích, jejich původ sahá až do 18. století. V té době totiž došlo ke zvýšenému dovozu koření do Evropy z Orientu, včetně skořice.
Švédové začali experimentovat s různými recepty, a tak vznikly i skořicové šneky, které jsou vynikající teplé i studené a skvěle se hodí k šálku kávy nebo čaje.
Guinessova kniha rekordů
Pekařství Wolferman's v Medfordu v americkém Oregonu překonalo v roce 2018 Guinnessův rekord za vytvoření největšího skořicového šneku, vážil neuvěřitelných 521,5 kg.
Skořicové šneky s arašídovým máslem
Na přípravu skvělého švédského dezertu budete potřebovat:
Zdroj informací:
thesussexkitchen.com - A few facts about cinnamon buns
Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete šneky připravit i na slano a z listového těsta:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Křehké rohlíčky z kynutého těsta jsou vláčné a božsky chutnají. Stačí jeden trik s kváskem a připravené jsou během pár minut
Jak využít zbytky masa z pečené husy: Hodí se skvěle do salátů, pomazánek, na chlebíčky i jako náplň do tortilly
Jak připravit domácí arašídové máslo. Chutná báječně s pečivem i v ovesné kaši
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na pikantní křupavé kuře jako z Popeyes? Základem úspěchu je těstíčko z podmáslí a speciální omáčka
Dýňové koblížky bez kynutí: Voní skořicí, snadno se připravují a milují je děti i dospělí
Arašídové máslo sloužilo dříve k čištění zubů: Dnes je to „denní chleba“ pro všechny, kteří se chtějí stravovat zdravě