Smažený řízek z nakládaného bůčku: U netradiční varianty oblíbeného jídla je důležitá marináda a doba naložení
21. 11. 2023 Vaření
Smažený řízek z nakládaného bůčku je netradiční obměnou klasiky. Příprava tohoto jídla zabere více času a je potřeba počítat s dvoudenním nakládáním, ale výsledný pokrm je vynikající.
Obalovaný řízek
Obalovaný řízek je tradičním slavnostnějším jídlem. Připravujeme ho při různých oslavách a významných dnech. Nejoblíbenější je sice klasická podoba řízku, z vepřového masa a trojobalu (mouka, vajíčko a strouhanka). Oblíbenou variantou je i řízek z kuřecího masa. Někdy zkoušíme i různé varianty trojobalu. Místo klasické strouhanky využíváme strouhanku panko, kukuřičné lupínky, ale také ovesné vločky. Oblíbené je i pivní těstíčko.
Mohlo by vás zajímat
Vepřový bůček
Vepřový bok neboli bůček je část masa s množstvím tuku, který masu dodá chuť. Bůček se s oblibou využíval už v tradiční české kuchyni. Maso se nejčastěji peče pomalu a výsledkem je výborná křupavá kůrčička.
Můžete ale vyzkoušet i variantu smaženého bůčku, kdy maso nejdříve uvaříme spolu se zeleninou a kořením, pak ho naložíme na pět dnů do aromatické marinády. Po odležení v chladu řízky obalíme a osmažíme.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…
Smažený řízek z nakládaného bůčku
Na bůček si připravte: 1 kg vepřového bůčku, kousek mrkve, petržele a celeru, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře, 2 lžičky soli. Na marinádu: 6 lžic sladké chilli omáčky, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mleté sladké papriky, 2 lžičky drceného kmínu, 2 lžíce granulovaného česneku, ½ lžičky soli a dvojmo přeložený alobal. Na obalení: hladká mouka, vejce, strouhanka a sádlo nebo olej na smažení.
Jak na to? Bůček, dejte do hrnce, zeleninu očistěte a přidejte ji tam také, stejně jako koření. Zalijte vodou a uvařte doměkka. Měkký bůček vykostěte a nechte vychladnout.
Z ingrediencí na marinádu umíchejte v misce směs a bůček v ní důkladně obalte, dejte na alobal a maso do něj zabalte. Nechte v lednici aspoň dva dny.
Pak maso nakrájejte na silnější plátky, obalte je v trojobalu. Rozehřejte si v pánvičce vyšší vrstvu oleje nebo sádla a maso v ní z obou stran osmažte dozlatova.
K tomuto jídlu se hodí šťouchané brambory, ale i bramborová kaše. Pokud vám maso zbude, můžete ho využít i studené. Rozkrájejte ho na tenčí plátky a podávejte s pečivem.
Náš tip: Pokud chcete z bůčku připravit něco jiného, můžete ho grilovat. Přichystejte si babiččin grilovaný bůček podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Šťouchané brambory: Jednoduchá klasika s osmaženou křupavou cibulkou a čerstvými bylinkami chutná fantasticky
Letem masovým světem: Jak správně vybrat, uchovávat i mrazit vepřové maso? Zachování čerstvosti pomůže obyčejná folie
Zámečtí kuřecí rarášci: Kousky kuřete obalené v nadýchaném pivním těstíčku jsou usmažené za chvíli a chutnají božsky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyrobit panko strouhanku. Stačí dva dny starý bílý chléb a struhadlo
Jak nejlépe obalit řízky? Trojobal pro změnu ochutíme bylinkami a kořením, část strouhanky nahradíme kukuřičnými lupínky
Delikatesa z trouby: Pomalu pečený bůček s křupavou zlatavou kůrkou nedá skoro žádnou práci, jen nesmíme opomenout první krok