Peciválky s mákem podle Petra Rychlého: Staročeská specialita z bramborového těsta se snadno připravuje a chutná fantasticky
22. 11. 2023 Vaření
Za starých časů se vypadalo štědrovečerní menu úplně jinak než dnes. Jedním ze svátečních pokrmů, na které se pozapomnělo, byly třeba peciválky. Nyní je v pořadu Rady ptáka Loskutáka připomněl Petr Rychlý a vy s nimi nemusíte čekat až na Vánoce. Připravit si je můžete klidně hned.
Peciválky z pece
Peciválky jsou tradičním staročeským pečivem, které se připravovalo právě na Vánoce a nesmělo chybět na sváteční štědrovečerní tabuli. První recepty na peciválky se objevily zřejmě již na počátku 19. století. Pocházejí prý z Podkrkonoší nebo Pojizeří, zřejmě se ale pekly i v jiných částech naší vlasti, například v Polabí. Pokud by vás zajímalo, jak peciválky přišly ke svému názvu, odpověď je prostá.
Získaly jej zkrátka proto, že se válely na peci jako ten líný Honza z pohádek. Těsto nebo samotné již upečené bochánky se totiž nechávaly ležet na peci, aby zůstaly teplé. Známé však byly i pod jinými názvy, třeba kutelky, peřinky, chlupaté buchty či vořechy, na Slovensku se podobnému pečivu říkalo bobaľky.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší jsou s mákem
Tradiční peciválky se pečou z kynutého těsta, ale herec a moderátor Petr Rychlý v Radách ptáka Loskutáka zvolil univerzální bramborové těsto, které lze využít i na bramborové knedlíky, noky, šišky.
Brambory však patří i do klasických kynutých peciválek a právě ony jsou tou ingrediencí, která odlišuje pečivo od buchet. Peciválky se totiž v minulosti plnily i mákem či povidly jako běžné buchty, častěji se ale bochánky podávaly jen samotné. Aby však nebyly moc suché, ještě se před podáváním v míse spařily horkým mlékem nebo vodou, což jim dodalo na vláčnosti.
Na talíři se nakonec posypaly cukrem, mákem, strouhaným perníkem či pracharandou (práškem ze sušených hrušek), případně se přelily řepným sirupem nebo omáčkou ze sušeného ovoce známou jako muzika.
Peciválky podle Petra Rychlého
Pokud se necítíte na přípravu kynutého těsta nebo nemáte čas nechávat peciválky kynout, můžete je vyzkoušet právě podle Petra Rychlého. Jak na to?
Budete potřebovat: 500-600 g brambor, 250 ml mléka plnotučného, 250 g polohrubé nebo hrubé mouky, 1 vejce, sůl, trochu oleje, moučkový cukr, mletý mák a máslo podle chuti.
- Brambory si uvařte nejlépe předem ve slupce a nechte odpočinout. Poté je oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Smíchejte s moukou, vejcem, špetkou soli a trochou oleje (stačí jen velmi malé množství) a rukama vypracujte těsto, které se nebude lepit.
- Z těsta vytvarujte válečky, přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a těsto zploštěte válečkem nebo skleničkou. Nožem pak zploštělé válečky nakrojte na kousky. Těsto však jen lehce nařízněte do ¾, nedokrajujte do konce. Válečky pak pečte ve vyhřáté troubě (na cca 170-180 °C) dozlatova asi 30 minut. Pláty pak nalámejte podle řezů a přendejte do misky.
- Mléko přiveďte k varu a zalijte jím peciválky. Nechte je nasáknout a pak přebytečné mléko slijte. Hotové peciválky zasypejte mákem a moučkovým cukrem. Můžete je i přelít rozpuštěným máslem.
Náš tip: Z bramborového těsta si můžete připravit i tyto šišky neboli šulánky podle následujícího video receptu.
Fotogalerie - Peciválky s mákem podle Petra Rychlého. Staročeskou specialitu z bramborového „knedlíkového“ těsta uděláte snadno
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Omelety podle Marie Janků-Sandtnerové: Upečte si klasickou třenou nebo nezvyklou kynutou
Máte rádi palačinky, ale vadí vám, že nejsou… Číst více
Holka u plotny radí: Jak na nejlepší štěpánskou omeletu? Tenhle postup funguje!
Štěpánská omeleta je pro pamětníky pojem! Dříve… Číst více
Retro moučník štěpánskou omeletu si můžete připravit podle ČSN. Nadýchaný piškotový dezert báječně chutná s čerstvými jahodami
Štěpánská piškotová omeleta je přesně tím… Číst více
Rady a recepty na muffiny. V čem a jak je péct
Muffiny neboli jednoporcové bábovičky či dortíky k nám přišly z Ameriky a jsou sympatické vesměs jednoduchou přípravou, kterou zvládne každý.… Číst více
Jak udělat papírové košíčky na muffiny? Vyzkoušejte je podle jednoduchého návodu - jsou praktické a nikdy se nepřipečou
Chutnají vám muffiny, a rádi i často je pečete? Možná vám přijde vhod náš jednoduchý návod na to, jak si košíčky na tyto dobroty vyrobit doma. A proč… Číst více
Hrnečku, vař! 5 receptů, které zvládnete jen s hrnkem a mikrovlnkou
Známe to všichni. Nečekaná návštěva je do půl… Číst více
Co se zbylými bílky? Lze z nich upéct i pusinky jako ozdoby na stromeček. A nejenom to
Uchování bílků Asi týden vydrží bílky zavřené ve sklenici v chladničce, až rok vydrží v mrazáku. Na víčko pixly nebo kelímku nezapomeňte napsat,… Číst více
Upečte dětem k jejich svátku cupcakes (kapkejky). Jsou jednoduché na přípravu a děti z nich budou mít radost
Nejjednodušším vhodným korpusem je muffin. Upéct muffiny je jednoduché a zvládne to kdejaký začátečník. Udělat krém nebo polevu také nemusí být… Číst více
Proteinová dieta podle božské Marilyn: Syrová vejce ke snídani a steak k večeři
Blond kadeře, velké rudé rty a dokonalá postava.… Číst více
Retro moučník: Upečte si tu nejlepší omeletu jako od babičky!
Do zlatova opečená, nadýchaná piškotová omeleta… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více