Jak na to nejšťavnatější pečené kuře? Rozpadající se maso a křupavou kůrčičku zajistí nasolení, mřížka i fígl s citronem
25. 11. 2023 Vaření
Šťavnaté celé pečené kuře se na rodinném stolu vždycky úžasně vyjímá. Po tom, co se všichni strávníci pokochají, nastane však lítý boj o stehýnka. Prsíčka zbydou na nedělní pečínce pro jedince s méně ostrými lokty. Vyzkoušejte několik osvědčených triků na pečení drůbeže, díky nimž se příště rodina bude dohadovat, kdo si dá jako první úžasně šťavnaté prsíčko.
Různé přístupy k pečení
Také máte při pečení kuřete pocit, že musíte učinit Sofiinu volbu? Buď dát přednost křehounkým stehýnkům, jejichž maso bude od kosti přímo odpadat, na úkor delšího pečení a tím obětovat sušší prsíčka?
Nebo péct kuře přesně na dosažení bezpečné vnitřní teploty v prsíčkách, třeba i pomocí vpichového teploměru, a tím ho vyndat z trouby ale ve chvíli, kdy maso na stehenních kostech ještě sveřepě drží? Při pečení drůbeže naštěstí existují postupy, které prodlouží životnost šťavnatosti masa na prsou a dají tak stehenním částem potřebný čas navíc.
Mohlo by vás zajímat
Pekáč s mřížkou
Ptáte se, co na té mřížce vlastně je? Kůže drůbeže se peče i zdola, horký vzduch proudí všude kolem kuřete, to se díky tomu rovnoměrněji propéká, kůžička na spodku se nekoupe ve výpeku a svět je v tu chvíli celý tak nějak víc v pořádku.
A jak tedy upéct to nejdokonalejší a nejšťavnatější kuře, které vám i tchyně pochválí?
Osm kroků k úspěchu
- Kuře důkladně nasolte zvenku i zevnitř, ideálně už noc před pečením, a vložte nezakryté do lednice. Kůže oschne a přestože syrová nebude ráno vypadat krásně, sůl i lednice splní svůj účel a odmění se v podobě dokonale křupavé kůrčičky ve finále. Kuře pak před pečením nijak neoplachujte.
- Pamatujte, že kuře musí odpočívat mimo lednici v pokojové teplotě vždy alespoň hodinu před tím, než ho budete dávat do trouby. Bude se díky tomu rovnoměrněji propékat.
- Oddělte kůži od prsíček pomocí vypouklé strany lžíce, vytvoříte tím velkou kapsu nad každým prsem. Vložte do ní a vmasírujte po jedné lžíci změklého másla. Pokud byste měli bylinkové máslo, bod pro vás navíc. A pro chuť prsíček také.
- Na marinádu rozehřejte v malém rendlíku sádlo. Vymažte jím pomocí mašlovačky strany pekáče, nad kterým se bude drůbež péct, ať se pak redukující se šťáva nepřipéká. Osušte kuře papírovou utěrkou, je-li třeba. Přidejte do sádla směs koření na pečené kuře bez soli, vymačkejte sem šťávu z půlky citronu (ten ale nevyhazujte) a potřete marinádou kůži kuřete po celé jeho ploše. Takto natřené kuře položte na mřížku nad vymazaný pekáč.
- Ze dvou vrstev alobalu vytvořte trojúhelník tak akorát velký, aby pokryl zvnějšku vrchní část prsou. Široká základna trojúhelníku má být u krku kuřete, spolu s prsíčky se i alobal bude mezi stehýnky zužovat do špičky. Takto přikrytá prsa budou na začátku pečení chráněna před nadměrným žárem a opět zůstanou šťavnatější. Navíc kůže nebude mít tendenci se příliš rychle opékat dotmava.
- Do útrob, tedy vnitřní dutiny kuřete, vložte tento vymačkaný citron, klidně neoloupaný a jen nakřáplý stroužek česneku a několik větviček čerstvého tymiánu. Aromata se v roztopené troubě začnou uvolňovat a vláha citronu současně udrží prsíčka šťavnatější.
- Kuře na mřížce s pekáčem umístěte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 60 minut, pak sundejte alobal a pečte dalších 40 minut.
- Upečené kuře neservírujte ihned! Vydržte a nechte ho na mřížce celých 20 minut odpočívat v pokojové teplotě. Bez přikrývání, prostě jen tak. Nemějte strach, že vychladne. Krocan na díkuvzdání se nechává takto odpočívat hodiny. Šťávy se během toho pěkně v mase rozptýlí místo toho, aby vytekly ven při příliš zbrklém zakrojení.
Konečně můžete servírovat!
Náš tip: Pokud jste, co se kuřete týče, jasní dolňáci, Sofiina volba se vás netýká a můžete zkusit kuřecí paličky pečené v podmáslí podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonale vypečená kachna: Jak ji připravit na český i asijský způsob tak, aby chutnala božsky
7 častých chyb při zpracování kuřecího masa: Na co si dát nejvíce pozor?
Plněná kuřecí prsa s pepřovou omáčkou jsou úžasně šťavnatá. Důležitý je správný výběr pepře a pikantní chuť dodá i klobása