Voňavé medvědí pracny ve třech variantách: Vynikající jsou nejen ty z lískových ořechů, ale i tatrankové nebo kokosové
24. 11. 2023 Vaření
Po perníčcích, zázvorkách a kokoskách jsou pracny hned dalším druhem, do jehož pečení se mohou nedočkavci pustit. I ony potřebují nějaký čas na rozležení, ideálně tři týdny. Toto cukroví patří mezi vánoční klasiku, pokud vám ale tradiční verze nestačí, můžete vyzkoušet ještě další dvě.
Na pracny jsou nutné speciální formičky
Medvědí pracny nebo také tlapky jsou jedním ze staročeských a dodnes nejoblíbenějších druhů cukroví. Recepty na ně se často dědí z generace na generaci stejně jako plechové formičky, v nichž se pečou. Právě ty jsou pro medvědí pracny typické. Nemusejí ale mít ani nutně tvar pracen nebo tlapek jako ty původní, po nichž cukroví dostalo své jméno. Později se začaly dělat v dalších tvarech. Místo pracny si tak můžete upéct motýlka, rybku, kytku, slepici nebo třeba zajíce.
Mohlo by vás zajímat
Ořechové pracny musí být křehké a vonět kořením
Přestože dnes považujeme za tradiční pracny ty ořechové (z vlašských nebo lískových ořechů), v původních receptech, třeba v kuchařkách Sandtnerové nebo Amálie Kožmínové, se objevovaly mandle. Nejdůležitější je však u pracen směs koření, jíž dominuje hřebíček. Doplňuje jej pak nové koření, skořice, citronová kůra a někdy se do pracen přidává i kakao nebo nastrouhaná čokoláda. Právě aromatické koření přibližuje pracny k perníčkům, oproti nim jsou ale mnohem křehčí.
Těsto na pracny obsahuje poměrně hodně tuku, nejčastěji másla. Pracny jsou však vynikající i se sádlem a velmi jim prospěje, když do těsta vmícháte místo tuku mleté škvarky. Zní to možná podivně, ale pracny jsou díky nim přímo úžasně křehké a křupavé, a na chuti přitom nic nepoznáte.
1. Pracny s lískovými oříšky
Pokud dáváte přednost ořechové klasice, můžete vyzkoušet pracny s lískovými oříšky. V jejich případě je dobré předem je trochu opražit nasucho na pánvi nebo v troubě, aby si zintenzivnila jejich chuť a vůně. Teprve pak je namelte.
Budete potřebovat: 360 g hladké mouky, 250 g másla, 250 g cukru, 120 g mletých lískových oříšků, 1 vejce, citronovou kůru, 3 tlučené hřebíčky, 1 lžičku mleté skořice.
- Všechny suroviny dejte do mísy a vypracujte z nich těsto. Nechte je přes noc odležet v chladu. Pak těsto nechte nechte lehce povolit a vtlačujte je postupně do tukem vymazaných formiček na pracny. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C dorůžova, trvá to asi 10 minut.
- Hotové pracny nechte lehce vychladnout a vyklopte je z formiček. Ještě teplé je obalujte v moučkovém cukru (můžete jej i smíchat se skořicí) nebo jen pocukrujte.
2. Tatrankové pracny
Poměrně oblíbené jsou v posledních letech i pracny z různých oplatek, jako jsou Tatranky nebo Horalky. Jejich předností je, že je nemusíte nechávat moc dlouho odležet, a navíc mají specifickou chuť právě těchto oblíbených turistických pochoutek.
Budete potřebovat: 3 tatranky, 60 g cukru, 100 g strouhaných ořechů nebo mandlí, 350 g hladké mouky, 250 g 100% rostlinného tuku a 1 vejce.
- Tuk a tatranky nastrouhejte do mísy, přidejte nastrouhané ořechy, mouku a vejce a ze všech přísad vypracujte těsto.
- Naplňte jím vymazané formičky formičky na pracny, vložte do předehřáté trouby. Pečte cca 8-10 minut podle velikosti formiček.
- Hotové pracny vyklopte a vydatně pocukrujte.
3. Kokosové pracny
Pokud oříšky nemáte v oblibě nebo na ně máte alergii, můžete vše vyřešit strouhaným kokosem. Exotické kokosové pracny jsou báječnou alternativou kokosek a ještě svou světlou barvou oživí mísy s cukrovím. Jak je připravíte?
Budete potřebovat: 250 g kokosu, 250 g hladké mouky, 250 g změklého másla, 150 g cukru moučka, cukr moučka na obalení.
- Ze všech surovin vypracujte těsto a nechte je alespoň hodinu v chladu odležet.
- Poté vtlačujte do menších formiček a skládejte je vedle sebe na plech. Pečte v troubě předem vyhřáté na cca 170 °C dorůžova (cca 7 minut).
- Ještě teplé pracnny vyklopte a nechte vychladnout. Nakonec je můžete ještě obalit v moučkovém cukru.
Náš tip: Klasické kakaové pracny s vlašskými ořechy si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Staročeské pracny: Upečte si tohle cukroví podle receptu Marie-Janků Sandtnerové
Jak připravit formičky na pečení cukroví? Nové je dobré vypálit v troubě, starší vyčistit solí a dalšími přípravky ze spíže
Jak připravit medvědí pracny? Toto vánoční cukroví nádherně voní po skořici a hřebíčku
Přečtěte si Zobrazit více
Cukroví bez vážení: Jak na hrnečkové linecké, vanilkové rohlíčky, pracny, perníčky i dokonalá vosí hnízda
Dokonalé cukroví bez lepku: Vláčné pracny, voňavé linecké i kořeněné perníčky chutnají božsky a skoro jako ty „pravé“
Univerzální ořechové těsto: Zvládnete s ním nejen vanilkové rohlíčky, ale i věnečky, kakaová kolečka nebo barevná zvířátka