Pečeme s Ivou: Jak na nadýchané domácí bagety, které jsou výborné i druhý den? Stačí použít malý fígl s kynutím
30. 11. 2023 Vaření
Hledáte nápad, co připravit na svačinu do práce, do školy nebo na výlet? Zkuste upéct tmavé bagetky s mletým lněným semínkem. Jsou kynuté s prefermentem, díky němu pak náramně voňavé a chutné i druhý den po upečení. Právě proto se tyto bagety hodí na svačiny.
Když pekařka promluví...
Že je v receptu použit preferment, a vy jste o něm nikdy neslyšeli? I tak se výroby tmavých bagetek není třeba vůbec obávat!
Co je to, preferment? Preferment je předkvašené těsto - i omládek, o kterém jsem podrobněji psala už dříve, je vlastně preferment. Tím, že část recepturní mouky, vody a ždibec droždí rozmícháme a necháme delší dobu kvasit před samotným zaděláním těsta, se mohou všechny chutě plněji rozvinout.
Kvašením se také zvyšuje v těstě množství aromatických látek. A přesto, že je těsto zaděláno (kypřeno) jen droždím, pečivo jako zcela obyčejné, drožďové, nechutná. právě díky pomalému kvašení je chuťově vynikající.
Co budeme na tmavé bagety potřebovat?
Na preferment:
- 150 ml vody
- 150 g hladké mouky
- 1-2 g čerstvého droždí
Vše spolu umícháme asi 10-12 h před výrobou vlastního těsta a zakryté necháme v teple místnosti kvasit. Preferment je tak ideální si připravit třeba večer.
Dále:
- 150 ml vody
- 2 lžičky cukru
- 30-35 g oleje
- 2 lžičky soli
- 30 g mletého lněného semínka
- 50 g žitné chlebové mouky
- 50 g pšeničné chlebové mouky
- 250 g hladké mouky
- 5-6 g čerstvého droždí
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat?
K vykvašenému prefermentu přidáme zbytek surovin a dobře uhněteme těsto, které necháme zakryté v míse asi hodinu kynout. Během té doby ho můžeme jednou nebo dvakrát propracovat, těstu to udělá dobře.
Vykynuté těsto z mísy vytáhneme, na desce stolu lehce propracujeme a rozdělíme na 4 díly. Z každého kusu vytvarujeme bulku a po několikaminutovém odpočinku z bulek vytvarujeme bagety. Všechny čtyři je uložíme na bagetový plech (nebo na klasický plech s pečicím papírem).
Bagety necháme na plechu vykynout (cca 30-40 minut). Pak je postříkáme vodou, můžeme je svrchu naříznout a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C / asi 20-30 minut, každá trouba peče trochu jinak).
Upečené bagety necháme zcela vychladnout na mřížce a můžeme je podávat. Jsou moc dobré i samotné, jako přílohové pečivo, ale výborně poslouží jako základ plněných baget. Prořízneme je, naplníme pomazánkou, šunkou, sýrem a listy salátu, pevně zabalíme do folie a uložíme do lednice.
Drobečky z ošatky
- Mísu s prefermentem nemusíte stavět někam ke kamnům, stačí okolní teplo. Na prokvašení má pak preferment celou noc.
- Maličké množství droždí do prefermentu, 1-2 g, možná neodvážíte. Ale navažte si třeba 3 gramy a z tohoto množství ukrojte přibližnou třetinu.
- Lněné semínko dávám do těsta mleté, tělo ho více využije. Melu ho na elektrickém kávomlýnku.
- Mnoho druhů pečiva už druhý den po upečení není "to pravé". Díky prefermentu, který z mouky vytáhne všechny její skryté vůně a chutě, jsou tyhle bagetky jako stvořené pro výrobu svačin.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Lepší koláče, makovky i rohlíky budete mít díky omládku! Jak na něj?
Jak na prefermenty? Smíchejte mouku, vodu, droždí a dopřejte směsi dostatek času
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty