Vaječný koňak neodmyslitelně patří k Vánocům: Vyrobit si ho doma je hračka a stojí to jen pár korun
30. 11. 2023 Historie a zajímavosti
Ke svátkům patří neodmyslitelně i některé alkoholické nápoje. Kromě piva, punče a grogu je to určitě i vaječný koňak. Nejen, že je jemnější než ostatní tvrdý alkohol, tedy se hodí i pro ženy, ale také si ho lze vyrobit doma. Tím se stává ještě populárnějším.
Původně teplý nápoj
Vaječný koňak, někdy nazývaný též jako likér, známý v anglicky mluvících zemích také jako eggnog, je tradiční vánoční nápoj, pocházející z Evropy. Jeho historie sahá až do středověké Anglie, kde byl původně známý jako „posset“, což byl teplý sladký nápoj z mléka, vajec a sherry.
V průběhu času se recept na vaječný koňak vyvíjel a k jeho výrobě se používaly různé druhy alkoholu, jako jsou rum, brandy, whisky nebo bourbon. V minulosti byl „vaječňák“ někdy používán jako léčivý nápoj pro osoby s chřipkou nebo nachlazením.
Mohlo by vás zajímat
Recept amerického prezidenta
Populárním se stal již v koloniální Americe, kde byly farmy a mlékárny hojně rozšířené a poskytovaly dostatek čerstvých vajec a mléka. Rum byl zase dostupný za skvělou cenu díky obchodním cestám do Karibiku. Říká se, že George Washington, první prezident Spojených států, měl vlastní oblíbený recept na vaječný koňak, který byl známý svou silnou alkoholovou složkou, obsahující rum, sherry a brandy.
Zahraniční variace
Různé země mají své vlastní verze nápoje podobného vaječnému koňaku. Například v Mexiku je populární „rompope“ a ve Venezuele se během vánočních svátků pije „ponche crema“. Pro ty, kteří se vyhýbají alkoholu, existují recepty na nealkoholický vaječný koňak, kde je alkohol nahrazen mléčnými výrobky nebo nealkoholickými extrakty, které zachovávají bohatou chuť.
Našinci jsou ovšem zvyklí na „vaječňák“, ve kterém je dostatečně cítit rum. Jeho příprava je velmi jednoduchá.
Vaječný likér
Na přípravu skvělého nápoje, který na vánoční stůl jednoznačně patří, budete potřebovat: 3 žloutky, 300 ml rumu, 400 g kondenzovaného mléka a 8 g vanilkového cukru.
Jak na to?
- Žloutky dejte do mísy a přidejte vanilkový cukr. Obojí ušlehejte do pěny.
- Do pěny vmíchejte kondenzované mléko.
- Důkladně promíchejte, dokud nebude hladká, ale už nešlehejte.
- Pomalu přilijte rum a vše opět lehce promíchejte.
- Hotový likér přelijte do sklenice, kterou umístěte do lednice a nechte chladit.
- Nechte likér vychladnout dostatečně dlouho, aby se chutě dobře spojily.
Zdroje informací:
time.com - A Brief History of Eggnog
thespruceeats.com - The Origins of Eggnog: A Favorite Christmas Cocktail
Náš tip: Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu vyrobit několik druhů vaječného koňaku:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na šlehačkové cukroví? To z pařížské šlehačky voní kakaem a doslova se rozplývá na jazyku
Vaječný koňak popíjeli angličtí mniši už ve 13. století. Připravoval se z mléka s rumem a přidávaly se do něj fíky
Jak připravit domácí vaječný likér? Jeho přípravou vás provedeme krok za krokem
Přečtěte si Zobrazit více
V akci: Rum o 70 korun levnější láká k výrobě perfektního cukroví. Nabízí se skvělé vosí úly nebo lahodné rumové kuličky
Vánoční trhy v Praze 2023: Guláš za 55 Kč, pánský štrúdl za 90 Kč a kilo cukroví za baťovských 999 Kč
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká