Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaječný koňak je oblíbený v mnoha českých rodinách.
Zdroj: Toprecepty.cz, marki87

Ke svátkům patří neodmyslitelně i některé alkoholické nápoje. Kromě piva, punče a grogu je to určitě i vaječný koňak. Nejen, že je jemnější než ostatní tvrdý alkohol, tedy se hodí i pro ženy, ale také si ho lze vyrobit doma. Tím se stává ještě populárnějším.

Původně teplý nápoj

Vaječný koňak, někdy nazývaný též jako likér, známý v anglicky mluvících zemích také jako eggnog, je tradiční vánoční nápoj, pocházející z Evropy. Jeho historie sahá až do středověké Anglie, kde byl původně známý jako „posset“, což byl teplý sladký nápoj z mléka, vajec a sherry.

V průběhu času se recept na vaječný koňak vyvíjel a k jeho výrobě se používaly různé druhy alkoholu, jako jsou rum, brandy, whisky nebo bourbon. V minulosti byl „vaječňák“ někdy používán jako léčivý nápoj pro osoby s chřipkou nebo nachlazením.

Recept amerického prezidenta

Populárním se stal již v koloniální Americe, kde byly farmy a mlékárny hojně rozšířené a poskytovaly dostatek čerstvých vajec a mléka. Rum byl zase dostupný za skvělou cenu díky obchodním cestám do Karibiku. Říká se, že George Washington, první prezident Spojených států, měl vlastní oblíbený recept na vaječný koňak, který byl známý svou silnou alkoholovou složkou, obsahující rum, sherry a brandy.

Zahraniční variace

Různé země mají své vlastní verze nápoje podobného vaječnému koňaku. Například v Mexiku je populární „rompope“ a ve Venezuele se během vánočních svátků pije „ponche crema“. Pro ty, kteří se vyhýbají alkoholu, existují recepty na nealkoholický vaječný koňak, kde je alkohol nahrazen mléčnými výrobky nebo nealkoholickými extrakty, které zachovávají bohatou chuť.

Našinci jsou ovšem zvyklí na „vaječňák“, ve kterém je dostatečně cítit rum. Jeho příprava je velmi jednoduchá.

Vaječný likér

Na přípravu skvělého nápoje, který na vánoční stůl jednoznačně patří, budete potřebovat: 3 žloutky, 300 ml rumu, 400 g kondenzovaného mléka a 8 g vanilkového cukru.

Jak na to?

  1. Žloutky dejte do mísy a přidejte vanilkový cukr. Obojí ušlehejte do pěny.
  2. Do pěny vmíchejte kondenzované mléko.
  3. Důkladně promíchejte, dokud nebude hladká, ale už nešlehejte.
  4. Pomalu přilijte rum a vše opět lehce promíchejte.
  5. Hotový likér přelijte do sklenice, kterou umístěte do lednice a nechte chladit.
  6. Nechte likér vychladnout dostatečně dlouho, aby se chutě dobře spojily.

Zdroje informací:

time.com - A Brief History of Eggnog

thespruceeats.com - The Origins of Eggnog: A Favorite Christmas Cocktail

Náš tip: Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu vyrobit několik druhů vaječného koňaku:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Související obsah