V akci: Máslo ve slevě se vyplatí koupit ve „velkém“. Bude se hodit do cukroví, ale i zmrazené vydrží díky triku 3 v 1 až rok
30. 11. 2023 Historie a zajímavosti
Máslo je zásadní složkou pro přípravu nejrůznějších druhů cukroví a jeho role v některých receptech je nezastupitelná. Vzhledem k tomu, že se blíží období, kdy se výroba například vanilkových rohlíčků rozjede na plné obrátky je výhodné si za akční cenu nakoupit máslo do zásoby.
Zásoby za rozumnou cenu
V současnosti je rozumné využít akčních nabídek některých supermarketů a nakoupit si máslo do zásoby. Bude se totiž při pečení cukroví velmi hodit. Kaufland nyní nabízí máslo za výhodnou cenu 38,90 Kč, Billa přichází s cenovkou 48,90 Kč, což je i po slevě stále dost. Oproti tomu v Globusu si můžete pořídit máslo za 32,90 Kč, což je v současnosti jedna z nejlepších cen na trhu. Albert a Penny mají cenou stejnou, konkrétně 34,90 Kč.
Ale pozor, ne všechna "akční" másla jsou původem z České republiky. Proto, komu to vadí, čtěte pozorně na obalu údaj o zemi původu.
Mohlo by vás zajímat
Cukroví si máslo žádá
Máslo má nezastupitelnou roli v mnoha receptech na vánoční cukroví. Jeho důležitost spočívá především v bohaté, krémové chuti a schopnosti přidávat cukroví na jemnosti a křehkosti.
V porovnání s jinými tuky, jako je margarín nebo rostlinné oleje, má máslo nezaměnitelnou vůni, což je zvláště důležité pro křehké pečivo, jako jsou linecké nebo máslové sušenky.
Máslo hraje prim i ve vanilkových rohlíčcích, perníčcích, kokosových kuličkách nebo plněných ořeších. Díky své chuti také více zvýrazňuje ostatní ingredience jako jsou vanilka, ořechy či koření, která jsou pro vánoční cukroví typická.
Skladování je hračka
Máslo vyžaduje pečlivé skladování, aby si udrželo svou kvalitu a chuť. Optimální podmínky pro jeho uchování jsou v lednici, kde by mělo být uloženo v originálním balení nebo v uzavíratelné nádobě, aby nedocházelo k pohlcování pachů z okolního prostředí. Pro delší skladování lze máslo zamrazit.
Mražení má pravidla
Při zamrazování je důležité, aby bylo máslo pečlivě zabalené, což zabraňuje kontaminaci pachy z mrazáku. Doporučujeme máslo nechat v originálním obalu, na ten dát ještě pečicí papír a vše uchovat v mrazáku v uzavíratelné krabičce.
Je to takzvaná trojitá ochrana, někdy se nazývá také 3 v 1, která napomůže tomu, že bude máslo po rozmrazení v té nejlepší kvalitě.
Po rozmrazení v chladničce lze máslo používat stejně jako by bylo čerstvé.
Je důležité vyjmout ho z mrazáku s předstihem a umožnit mu, aby se postupně ohřálo na teplotu vhodnou pro další použití. Důležité je však po rozmrazení máslo spotřebovat v co nejkratším čase a již ho znovu nezamrazovat. To by totiž mohlo ovlivnit jeho strukturu a chuť, i když stále by bylo použitelné.
Zmrazené máslo může vydržet v mrazáku při správném skladování a teplotě -18 °C nebo nižší až 6-9 měsíců.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete upéct naprosto výborné linecké cukroví:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Cukroví bez vážení: Jak na hrnečkové linecké, vanilkové rohlíčky, pracny, perníčky i dokonalá vosí hnízda
Pečeme s Ivou: Božsky nadýchané, jako pírko lehounké plundrové loupáčky neodolatelně voní po másle
Holka u plotny radí: Jak na šlehačkové cukroví? To z pařížské šlehačky voní kakaem a doslova se rozplývá na jazyku
Přečtěte si Zobrazit více
Nejjednodušší kokosky: Stačí na ně jen tři ingredience, přitom jsou neuvěřitelně vláčné a božsky chutnají
Na domácím cukroví můžete vydělat, ale také se dostat do velkých problémů. Inspekce rozdává vysoké pokuty
Masarykovo cukroví voní oříšky a doslova se rozplývá na jazyku. Je přitom jednoduché, jen ořechy je třeba předem připravit