Markéta Tomášková z pořadu Peče celá země zvládá každý rok připravit dvacet druhů cukroví. U nás to jinak nejde, říká
5. 12. 2023 Rozhovory a reportáže
Pamatujete si na Markétu Tomáškovou z pořadu Peče celá země? Byla velkou favoritkou, nakonec ale skončila čtvrtá. My jsme se s ní nedávno setkali na oslavě 15. narozenin webu Toprecepty.cz a tak jsme populární amatérskou cukrářku hned vyzpovídali.
Markéta Tomášková jako kmotra
Populární kuchařská soutěž Peče celá země se v příštím roce dočká dalšího, již třetího, pokračování. Pokud jste sledovali předchozí řadu, možná si pamatujete soutěžící Markétu Tomáškovou z Ostravy-Staré Bělé, která soutěž opustila před branami finále.
A protože pečení se tato sympatická maminka pěti dětí stále věnuje, stala se i jedním z kmotrů naší nejnovější kuchařky Náš rok v kuchyni, kterou jsme pokřtili před necelým měsícem.
Právě na křtu jsme Markétu vyzpovídali, abychom zjistili, co právě dělá a plánuje, a jak se chystá na Vánoce.
Mohlo by vás zajímat
Spousta lidí si vás pamatuje ze soutěže Peče celá země, kde jste poměrně překvapivě vypadla ještě před finále. je to už skoro dva roky, jak se od té doby vyvíjí vaše pekařská kariéra?
Na pečení jsem rozhodně nezanevřela, dokonce bych řekla, že peču i víc než dřív. Zároveň jsem si ověřila, že to určitě není to, co bych chtěla dělat každý den, protože mám velkou rodinu a nejde to úplně moc skloubit. Podařilo se mi ale získat živnostenský list na pečení a mám sdílenou provozovnu, takže když je potřeba, můžu péct na zakázku. Máme ale i malinkaté květinářství. Můj sen jsou svatby – kolegyně připraví květiny, já upeču dort a zákusky, vše sladíme dohromady… takový model mi naprosto vyhovuje a jsem za něj ráda.
Na vašem instagramovém profilu jsem viděla, že vás dorty hodně baví. Pečete je i na zakázku?
Ano, dorty peču i na zakázku, ale spíš jen pro ty, kteří mě osloví. Jsem ráda, když se k tomu váže i nějaký příběh. Rozhodně to cíleně nevyhledávám a jen pečení bych se věnovat nechtěla.
Oni mají rádi cokoliv, je ale pravda, že doma peču víc slané pečivo. Nejvíc mě baví obyčejné kynuté těsto. Hodně peču podle Ivanky Trhoňové, její knížky jsou pro mě neocenitelné. Z nich vždycky něco vyberu a vždy nám to chutná.
Kdo další je vám vzorem či inspirací?
Určitě ráda peču i podle pana Maršálka, protože ty jeho recepty mají šmrnc a takový náboj. Hodně ráda peču i podle Míši Landové a jejího Víkendového pečení. Na jejích podrobných receptech se mi líbí, že jsou použitelné pro všechny, i pro ty, kteří v tom nemají takový cvik.
Prozradíte nám, zda je nějaké pečivo, které chystáte na oslavy nebo berete s sebou na návštěvu a víte, že bude mít úspěch?
Hrozně často dělám podmáslové rohlíky, ty chutnají všem. Vždy je naplním, třeba šunkou, sýrem, pizzovou směsí. Děti ještě milují pizzu nebo langoše.
Mohlo by vás zajímat
Podmáslové rohlíky zní zajímavě, ale blíží se Vánoce... Co vy a cukroví? Kolik druhů se peče u vás doma?
Já bych ráda dělala jen na pár druhů, ale máme početnou rodinu a každý má rád něco jiného, takže ve výsledku je to vždy něco kolem dvacítky. U nás doma třeba bylo zvykem dělat jako cukroví mini zákusky, třeba laskonky, štafetky nebo pařížské rohlíčky, takže se snažím každý rok vyzkoušet i něco nového.
Já bych řekla, že zdravá je ta míra, nemusím toho přece sníst půl kila. Zatím jsem ani nenašla žádné zdravé cukroví, které by mi chutnalo. Pokud má být cukroví dobré, musí být hlavně z kvalitních surovin.
Vy sama jste říkala, že jste se učila nejvíc péct od vaší maminky a babiček, pomáhají vám při pečení i vaše děti?
Děti pečou pořád a dcera je schopná upéct sama i kynuté pečivo, když dostane recept. Pečou si i perníčky a hlavně je to pečení všechny strašně baví.
Dala byste i nám nějaký svůj recept?
Určitě, ráda.
Náš tip: Na recept od Markéty se můžete těšit v následujících dnech, zatím vyzkoušejte mini laskonky. Upéct si je můžete podle našeho video receptu.
A jak to Markétě slušelo před měsícem na křtu, nebo na snímky z jejího soukromí se podívejte do naší galerie:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Markéta Tomášková z pořadu Peče celá země zvládá každý rok připravit dvacet druhů cukroví. U nás to jinak nejde, říká
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Pečeme s Ivou: Kváskové bulky se sezamem mají senzační chuť! Stačilo přidat navíc špetku suroviny, kterou má každý doma
Přečtěte si Zobrazit více
Laskonky s citronovým krémem podle Josefa Maršálka: Díky speciálně připravovanému pudinku jsou vláčné a božsky chutnají
Jak připravit těsta na cukroví: Dejte si pozor, jak zpracováváte ořechy i máslo, říká Míša Landová z Peče celá země
Špaček pepřil koblihy a Maršálek doporučoval tango v kuchyni. Takhle to vypadalo na křtu nejnovější kuchařky