Kuře na zelí a černém pivu: Šťavnaté masíčko má vypečenou kůrčičku a pikantní chuť piva, zelí je potřeba nejdřív upravit
13. 12. 2023 Vaření
Kuře patří mezi nejoblíbenější pokrmy. Jeho příprava je rychlá a snadná. Nemusí ale pokaždé být jen na kmínu či sypané směsí koření nebo plněné nádivkou. Kuře na zelí a černém pivu je skvělou volbou, jak ho připravit zase trochu jinak. A určitě budete příjemně překvapeni.
Jak upéct kuře se zelím
Kuře se dá přichystat na nespočet variant. Kuře se můžeme připravit se zelím, a to na několik způsobů. Můžeme ho upravit podobně jako kachnu, tedy upéct kuře zvlášť a zelí zvlášť. Druhou variantou je rozporcovat kuře a na rozprostřené zelí ho rozložit. Třetí možnost spočívá v tom, že vezmeme celé kuře, zelí dáme pod něj i dovnitř a takto vše upečeme v pekáčku.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit kuře na pivu
Kuře na pivu nepatří mezi nejčastější úpravy tohoto masa, ale dá se vybrat z několika variant. Mezi oblíbené patří třeba příprava v troubě na plechovce piva. Přichystat si kuře na pivu můžeme také s množstvím cibule, se slaninou a rozinkami.
Nakonec tu máme i dnešní recept, kdy kuře propojíme s černým pivem a kysaným zelím.
Jak ochutit kuře
Před pečením můžeme kuře pouze osolit, poprášit paprikou a pokmínovat. Můžeme ale využít různé směsi na pečené kuře. Jednou z nich je Zlaté kuře. Tato směs může obsahovat kromě sladké a pálivé papriky i sušenou cibuli a česnek, dále pepř, kari, rozmarýn, a kmín. Bude tak chuťově mnohem pestřejší.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit kuře na zelí a černém pivu
Na čtyři porce budete potřebovat: 1 kuře, 250 ml černého piva, sáček kysaného zelí, 100 g slaniny, 1 paprikovou klobásu, cukr, sůl, kmín, koření Zlaté kuře (volitelné), lžíci másla a solamyl.
Jak na to? Slaninu a klobásu nakrájejte nadrobno. Na pánev bez tuku dejte slaninu a klobásku, opékejte a po chvíli do vypečeného tuku přidejte polovinu sáčku kysaného zelí. Osolte dle chuti, přidejte trochu cukru a kmín. Promíchejte a duste. Po 10 minutách odstavte z plotny. Nechte částečně zchladnout. Pak naplňte směsí vnitřek kuřete.
Troubu předehřejte na 200 °C. Na pekáč dejte druhou polovinu zelí. Kuře osolte, pokmínujte, místo soli můžete použít koření Zlaté kuře. Kuře dokonale uzavřete špejlí nebo kovovým špízkem, dejte na na pekáč a podlijte ho skleničkou piva. Přiklopte druhým pekáčkem nebo zakryjte alobalem. Dejte do trouby a pečte zhruba tři čtvrtě hodiny.
Pak sundejte poklop a lžicí másla potřete celé kuře a dopečte ho, aby získalo červenou kůrčičku. Když je kuře upečené, vyndejte ho a do zelí přilijte 100 ml vody, ve které předem rozmíchejte lžíci solamylu. Vmíchejte tekutinu do zelí, kuře vložte zpátky druhou (opečenou) stranou a dejte do trouby na 10 minut.
Před podáváním ochutnejte zelí a přisolte nebo přislaďte podle chuti. Kuře rozporcujte a podávejte s bramborem a zelím. Hodí se ale i bramborový knedlík.
Náš tip: Připravte si kuře na zelí podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na rychlé kysané zelí ze sklenice? Stačí jen tři základní ingredience, správný postup a v lednici vydrží celý rok
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku