Čočková polévka ze zbytků pomůže od kocoviny a ušetří vám peníze. Hotovou ji máte za pár minut a bez větší práce
2. 1. 2024 Vaření
Čočka na kyselo, na niž jsme si pochutnali na Nový rok, je nejen chutným a výživným jídlem, ale může posloužit i jako základ pro další pokrmy. Druhý den roku je ideální příležitostí k tomu, abychom využili zbytky této tradiční novoroční pochoutky a připravili z ní lahodnou polévku.
Pomocník k nápravě následků oslav
Polévka z čočky je nejen chutná, ale také plná živin, které mohou pomoci s regenerací těla po oslavách. Čočka je bohatá na bílkoviny, vlákninu a různé minerály, včetně železa a draslíku, což jsou živiny, které mohou pomoci zlepšit pocit po kocovině. Díky vysokému obsahu vlákniny může pomoci s trávením a detoxikací těla.
Mohlo by vás zajímat
Proč jíme čočku na Nový rok
Kromě svých výživových vlastností je čočka také obklopena mnoha tradicemi a pověrami. Jedna z nejznámějších je ta, která praví, že konzumace čočky na Nový rok přináší bohatství a prosperitu. Důvodem je její podobnost s mincemi a představa, že jíst potraviny, které symbolizují peníze, může přilákat skutečné bohatství. Tato pověra má kořeny v Itálii, kde je čočka tradičním jídlem na Silvestra, ale rozšířila se i do mnoha dalších kultur.
Tady pověra platí
Ať už věříte těmto pověrám či ne, přeměna čočky na kyselo na výživnou polévku je skvělým způsobem, jak začít nový rok zdravě a využít vše, co nám předchozí den přinesl. Navíc, něco na spojení peněz a čočky tentokrát skutečně bude. Když si totiž připravíme jídlo ze „zbytků“, skutečně tím ušetříme a finance, které bychom investovali do dalšího pokrmu, nám zůstanou v peněžence.
Čočková polévka „nakyselo“
Na přípravu výživné polévky z „novoročních“ surovin budete potřebovat: 400 g čočky na kyselo (z novoročního oběda), 1 velkou cibuli, 60 g celeru, 70 g mrkve, 2 stroužky česneku, 1 lžíci oleje, 2 bobkové listy, 1 lžíci hladké mouky, 1-1,5 litru zeleninového vývaru nebo vody, 1 klobásu (podle chuti, není nutné), sušenou majoránku, ocet a zakysanou smetanu (podle potřeby), sůl a pepř.
Jak na to?
- Nejprve si oloupejte a nakrájejte cibuli najemno a mrkev s celerem na malé kostičky.
- V hrnci rozehřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli. Osmažte ji dozlatova. K osmažené cibuli přidejte prolisovaný česnek, mrkev, celer, klobásu a krátce osmažte.
- K zelenině přisypte mouku a směs promíchejte, aby se mouka lehce opražila a spojila se s tukem. Tímto vytvoříte základ pro zahuštění polévky. Pokud už jste na Nový rok měli čočku zahuštěnou, krok s moukou můžete vynechat.
- Pomalu přilijte vývar nebo vodu a přidejte bobkový list. Neustále míchejte, abyste předešli vzniku hrudek.
- Přiveďte polévku k varu a vařte asi 15 minut, dokud mrkev a celer nezměknou.
- Do polévky přidejte čočku. Případně dosolte, opepřete a přidejte ocet.
- Nechte polévku vařit ještě několik minut, aby se všechny chutě dobře propojily. Přidejte majoránku a určitě s ní nešetřete.
- Polévku servírujte horkou, případně se lžící zakysané smetany navrch.
Náš tip: Čočkovou polévku si můžete připravit i podle našeho video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kroupy nejsou „hloupý“! Netradiční smaženice nebo kroupové zelí překvapí, důležitý je správný postup při vaření
Jídla ze zbytků mohou být hvězdami jídelníčku: Smaženka stojí pár korun, mrkvovou pomazánku máte za chvilku
Čočkový salát s citronovým dresingem může pomoci zahnat kocovinu. Obsahuje totiž látky, které si umí s alkoholem poradit
Přečtěte si Zobrazit více
Pět skvělých a levných jídel z čočky: Kromě klasické polévky stojí za vyzkoušení i burger nebo voňavá sekaná
Výtečná čočková polévka: Provoněná majoránkou a dochucená zeleninou a párkem chutná fantasticky
Čočková polévka s klobásou a bramborami: Klobáska ji skvěle ochutí, brambory zahustí, hlavně nás ale zasytí i báječně zahřeje