Mrazu jde vzdorovat vhodným jídlem: Skvěle se hodí ovesné vločky, polévka, banán nebo něco pikantního
9. 1. 2024 Historie a zajímavosti
V současných mrazivých dnech je důležité zařadit do jídelníčku potraviny, které pomáhají udržet tělesné teplo a poskytují dostatek energie. Některé pokrmy totiž skutečně dokáží našemu organismu dodat to, co mu lezavá zima bere. Nechte se inspirovat.
Proč nás jídlo zahřeje
Jídlo může zahřívat náš organismus několika způsoby. Jedním z nich je termogeneze spojená s trávením. Tento proces způsobuje produkci tepla, jelikož se metabolismus zrychluje, aby zpracoval přijatou potravu. Dalším faktorem je obsah energie v potravinách. Jídla bohatá na kalorie, jako jsou tuky a sacharidy, dodávají tělu energii, která může být částečně přeměněna na teplo. Některé potraviny, zejména ty bohaté na bílkoviny, zase vyžadují pro trávení více energie, což může vést k vyšší metabolické rychlosti a následnému zvýšení produkce tepla.
Nakonec je tu také psychologický efekt, kdy některé potraviny či nápoje vyvolávají pocity tepla prostřednictvím našich asociací nebo vzpomínek, jako je například svařené víno nebo horká čokoláda, které jsou často spojovány s teplem a pohodou. Jaké konkrétní potraviny nám ale mohou opravdu pomoci získat pocit tepla?
Mohlo by vás zajímat
Pikantní jídla
Koření jako chilli papričky, pepř, zázvor, kari a další pikantní přísady mohou stimulovat krevní oběh a způsobit dočasný pocit tepla. Navíc kořeněné a pikantní potraviny, doplněné například o chilli, obsahují látku kapsaicin, který stimuluje tepelné receptory a může také pořádně nastartovat metabolismus, což vede k větší produkci tepla. Neváhejte tedy přidat pikantní ingredienci třeba do polévky podle tohoto receptu.
Tepelně upravená zelenina
Vařená, pečená nebo dušená zelenina, jako jsou dýně, batáty, mrkev a brambory, poskytuje komplexní sacharidy, které se pomalu vstřebávají a poskytují dlouhodobou energii. Při konzumaci polévek, dušené nebo pečené zeleniny, třeba z tohoto receptu, se tělesná teplota skutečně může zvýšit. Kromě toho zelenina jako zdroj sacharidů dodává energii, kterou tělo potřebuje k udržení teploty v chladných dnech. Teplé jídlo také přispívá k pocitu pohody a komfortu, což výrazně pomáhá zvednout náladu v mrazivých dnech.
Obiloviny a luštěniny
Celozrnné obiloviny, například hnědá rýže, quinoa či ovesné vločky, a luštěniny, jako jsou čočka, fazole a cizrna, jsou dobrým zdrojem komplexních sacharidů a vlákniny, které pomáhají udržet stabilní hladinu energie. Pro ještě lepší zahřátí v chladných dnech si můžete připravit teplou ovesnou kaši, na níž najdete recept zde. Do kaše je možné přidat různé další doplňky, jako jsou ořechy, semínka, čerstvé nebo sušené ovoce či med.
Maso a ryby
Maso a ryby jsou bohaté na bílkoviny a esenciální mastné kyseliny, čímž jsou užitečné pro tělo při zvládání nízkých teplot. Bílkoviny působí jako důležitý zdroj energie, která pomáhá tělu udržet svůj metabolismus a teplotu v chladném počasí. Tuky, a to zejména omega-3 mastné kyseliny obsažené v rybách, přispívají k udržování tělesné teploty tím, že se ukládají pod kůží a fungují jako izolační vrstva. Připravte si tedy například pečenou tresku podle tohoto receptu.
Polévky
Polévky jsou ideální volbou pro zahřátí v chladných dnech z mnoha důvodů. Jedním z těch hlavních je jejich teplota; polévky se totiž tradičně podávají horké, což přispívá k rychlému zvýšení tělesné teploty. V zimě lidé také často pijí méně vody, protože nemají tak silný pocit žízně jako v létě. Polévky, mj. tato hustá zeleninová s pohankou, jsou proto výborným zdrojem hydratace a mohou pomoci doplnit potřebné tekutiny v těle. Navíc díky obsahu tuků a sacharidů polévky poskytují energii, která pomáhá udržet tělo v teple.
Některé tuky
Zdravé tuky obsažené v ořeších, semenech, avokádu, olivovém a kokosovém oleji mohou být rovněž velmi prospěšné pro zahřátí organismu. Tyto tuky slouží jako izolace, což pomáhá snižovat tepelné ztráty těla a udržuje stabilní teplotu díky podkožní tukové vrstvě. Kromě toho jsou tuky nejkoncentrovanějším zdrojem energie. Konzumace tuků rovněž stimuluje termogenezi, metabolický proces, při kterém je při metabolizaci tuků produkováno teplo. Zkuste si k večeři připravit avokádovou pomazánku podle tohoto receptu a sami uvidíte.
Vybrané ovoce
Některé druhy ovoce opravdu mohou v těle podporovat pocit tepla, zvláště během mrazivých dnů. Především to s vyšším obsahem cukru může pomoci zahřát tělo, protože cukr poskytuje energii, která se může přeměnit na teplo. Jablka a hrušky jsou dobrým příkladem neutrálního nebo mírně „zahřívacího“ ovoce, které navíc obsahuje vlákninu pro stabilizaci hladiny cukru v krvi. Banány jsou známé svým vysokým obsahem kalorií, ale i draslíku a mohou tedy také přispět k zahřátí organismu. Takové banánové lívance k snídani, které si můžete připravit podle snadného receptu, vám tak v těchto dnech určitě přijdou vhod.
Energeticky bohaté jsou i datle a fíky, které jsou plné cukru a minerálů. Sušené ovoce, jako jsou rozinky, švestky a meruňky, jsou zase koncentrovaným zdrojem energie a mohou být užitečnými pro zahřátí díky nižšímu obsahu vody a vyššímu obsahu cukru. Podpořit metabolismus mohou i citrusové plody, jako pomeranče, mandarinky a grapefruity.
Náš tip: Zkuste si podle našeho videoreceptu připravit skvělý batátový krém na zahřátí:
Zdroje informací:
hvrxsolutions.com - Nutritious Foods to Keep You Warm In Cold Weather
stamfordhealth.org - Healthy Foods To Keep You Warm This Winter
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
„Il Boemo“ Josef Mysliveček měl na talíři spoustu zeleniny a mohl si pochutnávat na tiramisu, které sloužilo jako afrodisiakum
Domov je tam, kde voní čerstvě upečený chléb, říká Petra Burianová, první vítězka soutěže Peče celá země
Teplé zimní zeleninové saláty nastartují hubnutí. Saláty z cizrny nebo ze špenátu dokonale zasytí a báječně chutnají
Přečtěte si Zobrazit více
V téhle školní jídelně pečou tak výborný chléb, že se po něm jen zapráší! Recept je přitom docela snadný
Kuřecí nudličky na způsob kaťáku: Variantě známého retro pokrmu dodá typicky ostrou chuť nejen feferonka
Bubble and squeak: Slavný britský pokrm z brambor a zbytků „co dům dal“ báječně chutná, je snadný na přípravu a navíc levný