Když se spojí čočka s rýží, vznikne mujaddara. Jednoduchá příloha z Libanonu si získá i české mlsné jazýčky
10. 1. 2024 Vaření
Hledáte-li nějakou netradiční přílohu, mujaddara je ideálním kandidátem. Hlavně tehdy, pokud chcete jídelníček trochu odlehčit od masa. Mujaddara totiž může být i samostatným jídlem, třeba lehkou večeří pro všední den. S osmaženou cibulkou a jogurtovou omáčkou chutná naprosto božsky.
Puntíkatá rýže
Mujaddara je jednou z tradičních specialit Levanty, což je oblast ve východním Středomoří, do níž se řadí země Libanon, Sýrie, Izrael, Palestina a Jordánsko. I když se mujaddara většinou označuje za typické libanonské jídlo, v oblibě ji mají v celém arabském světě, nejvíc však na Blízkém východě. Podobný pokrm se ale vyskytuje i v Egyptě, Íránu, v Indii, ale také na Kypru a v řecké kuchyni.
Její název pak pochází z arabštiny, znamená puntíkatý a odkazuje právě na zrníčka čočky v bílé rýži, které vypadají jako drobné puntíky. V původní mujaddaře prý maso bylo, ve 13. století šlo totiž o slavnostní jídlo, až později z ní zmizelo a Mujaddara se stala jídlem chudých. Jejím význam v arabské kuchyni dokládá rčení: „Hladový člověk by byl ochoten prodat svou duši za pokrm mujaddara." Libanonští křesťané si mujaddaru dávají v období půstu.
Mohlo by vás zajímat
Jakou čočku do mujaddary?
Základem mujaddary je rýže, která je v arabské kuchyni hlavní ingrediencí mnoha jídel. Nejraději tu mají dlouhozrnnou aromatickou rýži basmati. Lze však i použít krátkozrnnou, nezbytné je hlavně rýži dobře propláchnout a případně i namočit na 20 minut do studené vody, aby tolik nelepila a aby se také rychleji uvařila.
Rýži v arabských zemích připravují na mnoho způsobů, třeba se šafránem, s cizrnou nebo právě se zelenou či hnědou čočkou.
Místo rýže bulgur
Mujaddara se dá připravovat na více způsobů – mohou v ní být patrná zrníčka rýže i čočky, v jiné verzi spíš pokrm připomíná rozvařený nákyp. Pro vylepšení chuti se do ní navíc dává koření jako římský kmín, koriandr nebo máta. V Palestině zase do mujaddary vůbec nedávají rýži a nahrazují ji bulgurem.
Nikdy však na mujaddaře nesmí chybět dozlatova a dokřupava osmažená zkaramelizovaná cibulka, která dodává jinak obyčejnému jídlu na půvabu. Často se podává pro osvěžení s jogurtem (obvykle ovčím) a také se salátem, nejčastěji populárním libanonským salátem fattoush z rajčat, okurek a opečeného pita chleba nebo s podobným jednoduchým salátem shirazi z okurek, rajčat, cibule a bylinek.
Originální recept na mujaddaru
Patříte-li k milovníkům luštěnin a navíc máte v oblibě speciality arabské kuchyně, můžete mujaddaru vyzkoušet rovnou podle autentického receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 1 hrnek černé čočky, přebrané a propláchnuté, 4 šálky vody, ¼ šálku extra panenského olivového oleje, 2 velké žluté cibule nakrájené na kostičky, 1 lžičku soli, 1 šálek dlouhozrnné bílé rýže namočené na 10-15 minut do studené vody a poté scezené, černý pepř, ½ až 1 lžičku římského kmínu, petrželovou nať na ozdobu, 1 velkou žlutou cibuli nakrájenou na velmi tenká kolečka a olivový olej na smažení.
- Čočku dejte do hrnce a zalijte 2 šálky vody. Vodu přiveďte k varu, poté snižte teplotu, přikryjte a vařte cca 10-12 minut. Odstavte z ohně a čočku slijte.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a opékejte ji, dokud nezíská tmavě zlatohnědou barvu, tmavší než typická karamelizovaná cibule (doba smažení může být až 40 minut), během smažení cibuli posypejte lžičkou soli.
- Opatrně přilijte k cibuli zbývající 2 šálky vody, na prudkém ohni přiveďte vodu k varu a poté snižte teplotu na minimum a vařte 2 minuty. Do cibulové směsi vmíchejte rýži a spařenou čočku. Přidejte sůl, pepř a římský kmín.
- Snižte teplotu na minimum, přiklopte a vařte, dokud se tekutina nevstřebá a rýže i čočka nejsou uvařené (asi 15 až 20 minut).
- Mezitím si osmažte cibuli na ozdobu na 2 až 3 lžících extra panenského olivového oleje. Cibuli smažte po částech, dokud nebude křupavá a sytě zlatohnědá. Křupavé cibulové kroužky přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte je okapat.
- Rýži a čočku nechte přikrytou asi 10 minut odpočívat, pak je ozdobte petrželkou a přendejte do misek. Každou misku doplňte ozdobte smaženou cibulkou.
- Místo černé čočky beluga lze použít i klasickou hnědou čočku, tu ovšem před přípravou nechte namáčet.
Náš tip: Pokud rádi vaříte exotičtější pokrmy, možná vám zachutná i tato turecká čočka s mrkví podle našeho video receptu.
Wikipedia.org: Mujaddara
Themediterraneandish.com: Mujadara: Lentils And Rice With Crispy Onions
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kibbeh – masové kuličky z Libanonu nejsou jen tak ledajaké. Když do nich kousnete, čeká vás malé překvapení
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti
Černá čočka beluga získala název po kaviáru a je i podobně zdravá. Zkuste ji třeba do rizota!