Mřížkový koláč s tvarohem a jablky: Aby byl krásně křehký, máslo do těsta musí být studené a důležité je zvolit správnou mouku
12. 1. 2024 Vaření
Z křehkého těsta můžeme připravit různé dobroty. Mřížkový koláč s tvarohem a jablky je jednou z nich, kterou si můžeme vychutnat nejen o víkendu. Jemňoučké těsto doplněné o šťavnatou voňavou jablečnou a tvarohovou náplň.
Co je křehké těsto
Křehké těsto upoutá svou lahodnou jemností a příjemně máslovou chutí. Připravit z něj můžeme nejen sladký koláč a cukroví, ale také slané dobroty, například tyčinky, košíčky a slané koláče zvané quiche. Dá se plnit množstvím náplní.
Křehké těsto přichystáme rychle. Připravuje se jen ze tří surovin: mouky, másla a vody a špetky soli. Ale zdánlivá jednoduchost skrývá nástrahy.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát pozor při přípravě křehkého těsta
Upečené těsto by mělo jít krásně ukrojit dezertní vidličkou, a i pak zůstat nádherně nadýchaně. Skutečně dobře připravené křehké těsto vyžaduje pár tipů.
- Tuk musí být ztuhlý, čerstvě vyndaný z lednice a je třeba s ním pracovat rychle. Do mouky ho rozsekáme nožem. Kousky tuku se tak rozpustí až v troubě a díky vzduchovým kapsám, které po nich zůstanou, bude křehké. Není tedy nutné tuk do těsta dokonale zapracovat.
- Je třeba vybrat obyčejnou hladkou mouku, která nemá tolik lepku (jako třeba mouka na pizzu nebo chleba).
- Spojování ingrediencí je ideální pomocí robotu, protože pak těsto neteplá díky našim rukám. Studenou vodu dáme do těsta na závěr a hníst budeme jen tak, abychom těsto spojili dohromady.
- Těsto je třeba nechat odležet. Vzniklou směs dáme do fólie, můžeme ji zploštit a uložit do lednice. Půlhodina je absolutní minimum, vhodnější jsou dvě hodiny, nejlépe ale přes noc.
- Posledním důležitým krokem je vyválení těsta mezi dvěma igelitovými sáčky, umístění a vytvarování ve formě a především propíchání těsta vidličkou, aby se při pečení nenafukovalo.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Jak připravit mřížkový koláč s tvarohem a jablky
Na kulatou formu o průměru 28 cm potřebujete následující ingredience. Na těsto: 300 g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 250 g studeného másla, 1 špetku soli, 1 vejce a 1 lžíci kysané smetany (nebo rumu). Na tvarohovou náplň: 500 g tvarohu v kostce, 1 kysanou smetanu (200-250 ml), cukr (dle chuti), rum (dle chuti) a citronovou kůru. Na jablkovou náplň: 2 velká jablka, cukr, 1/2 lžičky mleté skořice, 1 lžíce vanilkového pudinku v prášku a 1 vajíčko na potření.
Jak na to? Nejdříve připravte jablkovou náplň, aby vystydla. Jablka rozpulte a vyndejte jádřince. Na hrubém struhadle nastrouhejte jablka i se slupkou. Nastrouhaná jablka dejte do kastrůlku, přidejte cukr a skořici, přilijte trošku vody a poduste je. Vanilkový pudink nasypte do mističky, rozmíchejte s troškou vody, vlijte k jablkům a za stálého míchání povařte. Nechte vychladnout. Všechny suroviny na tvarohovou náplň dejte do mísy a ušlehejte dohladka.
Na těsto si připravte mísu. Prosejte do ní mouku, přisypte cukr, rozklepněte vejce, přidejte sůl a studené máslo nakrájejte na kostičky a vložte do směsi. Přikápněte smetanu nebo rum. Vše dobře propracujte do těsta, zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici asi půl hodiny.
Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou formu vytřete máslem. Těsto rozdělte na třetiny a jednu část odeberte a nechte ji na mřížku. Zbytek těsta vyválejte do takového kruhu, že je jeho průměr větší, než průměr formy. Formu vyložte těstem, namačkejte ho i do stran a výše okrajů, těsto přehněte přes okraj seřízněte. Celé dno koláče propíchejte vidličkou a rozložte na něj tvarohovou náplň. Na tvarohovou náplň rozmístěte vychladlou jablkovou náplň. Okolo obvodu koláče oviňte tenký váleček vytvarovaný z těsta. Ze zbytku těsta, které jste dali stranou, vyválejte tenké válečky a vyskládejte je do tvaru mřížky na povrch koláče. Těsto potřete rozšlehaným vajíčkem. Formu dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 45 minut, podle typu trouby.
Náš tip: Podle následujícího videoreceptu si můžete připravit nejrychlejší tvarohový koláč:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pražských hospod: K Flekům chodili Tyl i Neruda, pivo se tu točí už od patnáctého století
Seriál Zločiny Velké Prahy zavádí trojici… Číst více
Den světlého ležáku
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých… Číst více
Utopenci: Poradíme, jak si tuto hospodskou klasiku připravit doma
Utopenci jsou oblíbenou restaurační chuťovkou studené kuchyně, která se podává k pivu. Jedná se o špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu. V… Číst více
Ovar s křenem je venkovská klasika. Poradíme s jeho přípravou krok za krokem
Jaké maso je potřeba na ovar? Nejčastěji se používá vepřové koleno, hlava, jazyk, plec a lalok. Uvařené maso obereme, přidáme nastrouhaný křen nebo… Číst více
Zapálená vlastenka, až poté kuchařka. Magdalena Rettigová psala i červenou knihovnu
Kterou kuchařku známe všichni? No přece tu od… Číst více
Vaříme s nejmenšími: Zkuste skvělého mořského vlka jako v MasterChef Junior!
I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef… Číst více
K Pinkasům na jedno chodívali i Voskovec s Werichem. Co si tam dáte dnes?
Pražské hospody v dobách své největší slávy… Číst více
Pivnice U zlatého tygra byla druhým domovem Bohumila Hrabala, hostila i Havla s Clintonem
Když se vydáte na procházku do samotného srdce… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Přepuštěné máslo je čím dál víc populárnější. Říká vám ale něco staročeská surovina šmolc?
To, co si dnes spojujeme hlavně s různými… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na zimu dobře uskladnit velkou úrodu jablek? Při správném zacházení vydrží v dobré kondici až do dubna
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 8 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 12 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Poctivý domácí tvaroh zvládne i úplný začátečník. Stačí se vyzbrojit teploměrem a trpělivostí
Josef Maršálek upekl quiche s delikátní bramborovou náplní plnou sýra a smetany, která luxusně chutná, a přitom je snadná
Muffiny pro nejmenší: Zdravou svačinku na výlet upečete během chvilky