Nastavovaná kaše: Klasické staročeské jídlo z brambor a krup voní majoránkou, skvěle se hodí i jako příloha k uzenému masu
17. 1. 2024 Vaření
Brambory patří stále k oblíbeným přílohám, za starých časů ale běžně bývaly hlavním chodem, a to třeba v podobě nastavované kaše. Protože samotné brambory nebyly tak vydatné, aby dostatečně nasytily, mnohdy se nastavovaly dalšími ingrediencemi, například kroupami.
Brambory v hlavní roli
Nastavovaná kaše se dnes už tolik nevaří, dříve ale byla poměrně oblíbeným pokrmem stejně jako další jídla z brambor. Ty se staly již v 18. století základem jídelníčku těch nejchudších vrstev, hlavně v podhorských oblastech. Aby však strava nebyla příliš monotónní, připravovaly se na mnoho způsobů – vařené na loupačku, pečené nebo šťouchané.
Právě poslední zmiňované se často doplňovaly dalšími potravinami, aby vznikl vydatnější pokrm. K bramborám se přidávalo třeba kysané zelí, čehož je důkazem pokrm zvaný lepenice neboli kočičák, v kocmrdě se zase zahušťují jíškou a v nastavované kaši kroupami.
Mohlo by vás zajímat
Kroupy zasytí a jsou plné živin
Kroupy neboli obalů zbavená zrna obilovin byly kdysi poměrně běžně používanou surovinou, pak se na ně načas trochu pozapomnělo a znali jsme je jen jako náplň do jelit, zavářku do polévky z uzeného nebo do prdelačky, někteří z nich stejně jako za starých časů připravovali vánočního kubu.
Dnes se opět vrací na výsluní a připravují se z nich třeba rizota se zeleninou nebo kaše. Jsou totiž plné důležitých živin, a hlavně jsou hodně syté, čehož si byli naši předkové velmi dobře vědomi.
Jde to i z pohanky
Nejčastěji se používaly kroupy ječné (různých velikostí), v současnosti jsou hodně populární i kroupy pohankové, jejichž předností je, že jsou přirozeně bezlepkové. I ty se pak dají použít do nastavované kaše pro zvýšení její sytosti.
Tato kaše se připravovala obvykle v zimě, když už brambory nebyly v té nejlepší kondici a nebylo jich tolik. Když se k nim přidaly kroupy, ihned se dalo navařit jídla jako pro regiment vojáků, vmíchání majoránky a česneku pak zase zakrylo chuť už třeba ne tak dobrých brambor. Navíc vydatný pokrm v zimě i příjemně zahřál.
Mohlo by vás zajímat
Nastavovanou kašli vylepší škvarky a cibule
Nastavovaná kaše se v minulosti podávala obvykle jako samostatný pokrm a posypaná na sádle osmaženou cibulkou. Někdy se k ní navíc dávalo i kysané zelí, jímž se také doplnily další vitaminy, jichž bylo v zimě potřeba. V dobách zabijaček chuť nastavované kaše vylepšily ještě křupavé škvarečky, jimiž se kaše posypala.
V současnosti se nastavovaná kaše považuje za dokonalou přílohu k uzenému masu, často se podává k pečenému vepřovému koleni a velmi dobře se hodí i k zabijačkovým specialitám, jako jsou klobásy, jitrničky nebo jelítka. A jak ji připravíte?
Budete potřebovat: 6-8 velkých brambor, 3 plné hrsti středních krup, 2 lžíce majoránky, 3 větší stroužky česneku, 2 větší cibule, sádlo na smažení, 1 lžičku kmínu, cca 3-4 lžíce másla, 250-300 teplého mléka (nebo smetany), sůl a bylinky pro svěžejší barvu a lepší chuť kaše (vhodná je petrželka, pažitka, libeček, celerová nať nebo jiné).
- Nejprve uvařte kroupy doměkka ve slané vodě podle návodu a obalu (doba vaření záleží na jejich velikosti). Cibuli oloupejte, nakrájejte na půlměsíčky a osmažte na pánvi na rozehřátém sádle dohněda.
- Brambory očistěte, rozkrojte, dejte do hrnce se slanou vodou, přidejte jednu lžící majoránky a kmín a vařte doměkka. Poté je sceďte a rozšťouchejte.
- Mezitím ohřejte mléko nebo smetanu a rozpusťte v něm máslo. Pak ohřáté mléko s máslem pomalu přilévejte k rozšťouchaným bramborám. Průběžně prošlehávejte ručním šlehačem.
- Nakonec do kaše vmíchejte drcený česnek, polovinu osmažené cibule, všechny bylinky, druhou lžíci majoránky a promíchejte. Jako poslední do ní přidejte odkapané a prochladlé kroupy, promíchejte a případně ještě dosolte.
- Kaši servírujte buď samotnou nebo jako přílohu. Posypejte ji zbytkem osmažené cibule, případně škvarky.
Náš tip: Obyčejné šťouchané brambory bez krup se pak můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dejte si kontrabáš: Vyhlášený pokrm valašské kuchyně z pohanky a brambor
Jak uvařit kroupy, aby nenadýmaly? Dříve bývaly důležitou součástí jídelníčku, jsou výživné, levné a když se dobře uvaří, tak velmi chutné
Staročeská specialita hunc: Tradiční skromné jídlo z brambor a krup voní česnekem i majoránkou a snadno se připravuje
Přečtěte si Zobrazit více
Lepenice jako vynikající příloha k jitrnici a k jelitu. Jak ji připravit, aby chutnala přímo dokonale
Tajemství staročeské kuchyně: Brambory na loupačku - a na tisíc dalších způsobů
Skromné vaření: Znáte kocmrdu? Levný staročeský pokrm z brambor překvapí úžasnou chutí. A vyjde jen na pár korun