Holka u plotny radí: Palačinkový dort s tvarohem, povidly a čokoládou chutná skvěle a připravit jej zvládne každý
23. 1. 2024 Vaření
Palačinky patří k nejoblíbenějším moučníkům. A také nejsnazším na přípravu. Jednoduše z nich navíc vytvoříte dort. Prokládaný tvarohovým krémem a povidly a zalitý čokoládou chutná tak dobře, že ze stolu mizí rychlostí blesku
Základní recept na palačinky
Minulý týden jsme psali o receptu na palačinky podle Zdeňka Pohlreicha. Právě tento recept mě inspiroval k vytvoření malinko jiné verze s přídavkem kakaa. Palačinky v základní verzi podle "velkého šéfa" jsou naprosto vynikající a můžu je směle doporučit. Recept na ně najdete zde.
Když ale trošku uberete mouky a přidáte kakao, rázem vzniknou čoko palačinky, ze kterých snadno poskládáte vynikající dort. Kdo navíc miluje kombinaci čokolády a tvarohu, známou třeba z Míša řezů, ten si zaručeně pochutná. Já jsem přidala ještě povidla, aby byl výsledek zajímavější a šťavnatější.
Nabízím tedy recept na palačinkový dort i své tipy na přípravu.
Mohlo by vás zajímat
Palačinkový dort s tvarohovým krémem
Na těsto na palačinky budete potřebovat: 180 – 200 g hladké mouky, 20 g kakaa, špetku soli, 450 ml mléka, 3 vejce M, 3 lžíce rozpuštěného a vychladlého másla a 1-2 lžičky cukru. Na krém: 350 g tvarohu, cukr dle chuti, povidla dle potřeby. Na dokončení: čokoládu, šlehačku, oříšky a mandlové plátky.
Jak na to? Všechny suroviny na palačinkové těsto důkladně prošlehejte. Nechte odpočinout v chladu nejméně 1 hodinu, ale klidně i přes noc. Pak rozehřejte pánev, pomocí mašlovačky ji potřete olejem a na pánev nalijte jednu naběračku těsta. Krouživým pohybem pánvičky rozprostřete těsto rovnoměrně do tenké vrstvy po celé ploše a pečte z obou stran 1−2 minuty dozlatova.
Jakmile budou všechny palačinky usmažené, odložte je bokem a nechte vychladnout.
Tvaroh smíchejte s cukrem. Palačinky potírejte tvarohovým krémem a vrstvěte na sebe, občas palačinky promažte povidly. Tak se budou nepravidelně střídat vrstvy tvarohového krému a povidel.
Hotový dort dejte na hodinku vychladit do lednice, pak přelévejte rozpuštěnou čokoládou a dozdobte mandlemi, oříšky a šlehačkou.
Moje tipy:
- Do těsta na palačinky se někdy také dává olej. Nemám s tím ale dobrou zkušenost a raději používám rozpuštěné a vychladlé máslo. Vždycky jen kvalitní a české.
- Máslo v těstě zajistí jeho pružnost, s těstem se vám bude lépe zacházet a lépe je také rozprostřete na pánvi do tenoučké vrstvy.
- Těsto vždycky nechávám odstát v chladu. Mouka se s ostatními surovinami propojí a palačinky se pak netrhají. Za mě je ideální udělat si těsto večer a druhý den ráno s ním pracovat.
- Suroviny, popsané v receptu výše, vystačí na malý dort. Dort na fotce je z dvojnásobné dávky.
- Do tvarohu můžete vmíchat část ušlehané smetany, krém bude nadýchanější.
- Není nutné kupovat tvaroh v alobalu, bývá sušší a nemá tak hladkou konzistenci. Doporučuji proto tvaroh "ve vaničce".
- Při roztírání si dejte pozor, abyste tvaroh vždy rozetřeli po celé ploše palačinky, aby pak v řezu byla náplň stejnoměrná.
- Před konzumací je lepší nechat dort půl hodinky při pokojové teplotě, chutná pak lépe.
- Pokud byste dělali dost den předem, je to možné, ale pak jej dejte do lednice bez polevy a zakrytý potravinářskou folií. Palačinky mají tendenci vysychat a tvrdnout. Nejlepší je proto dělat dort ráno a podávat jej ten den.
- Do klasického těsta na palačinky nedávám cukr, protože se pak palačinky mohou snáze připalovat, ale v případě kakaového těsta je cukr nutný, jinak jsou palačinky málo sladké a lehce nahořklé.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Domácí slazené mléko – salko: Chutná lépe než to z konzervy, je mnohem levnější a stačí jen tři suroviny