Palačinky podle receptu Zdeňka Pohlreicha: Jemné a krásně vláčné, dochucené marmeládou a pocukrované chutnají skvěle
19. 1. 2024 V kuchyni s VIP
Palačinky patří k našim nejoblíbenějším dezertům. Ve své nejnovější kuchařské knize Zlatá klasika je nemohl vynechat ani šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Zkuste je podle jeho receptu a už nikdy nebudete dělat jiné!
Odkud pocházejí palačinky
Palačinky pocházejí původně z francouzské Bretaně, kde jsou známé pod názvem crêpes. Z Francie se rozšířily do Belgie, Nizozemska, Kanady i dalších zemí světa, mimo jiné i k nám. Naše české palačinky se od těch originálních liší obvykle jednou chybějící surovinou, a to je máslo! Ale právě to dělá těstíčko, potažmo palačinky, jemnější, pružnější a vláčnější.
Mohlo by vás zajímat
Zlatá klasika Zdeňka Pohlreicha
Máslo do těsta na palačinky dává také šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Recept na tuhle dobrotu zařadil "velký šéf" i do své poslední kuchařky s názvem Zlatá klasika. V knížce najdete recepty na jídla, která jsou u nás nejoblíbenější, bez ohledu na to, odkud původně pocházejí.
Připravit si tak můžete parádní segedín, sekanou, svíčkovou, hovězí líčka, buchtičky s vanilkovým krémem, šišky s mákem, ale i burger, špagety aglio olio, Kung pao, kuře Tikka, čevabčiči či srbské rizoto. A nechybí samozřejmě ani sladké...třeba bábovka, vánočka, závin, buchtičky s krémem nebo právě již zmíněné palačinky. Právě na ty jsme získali od Zdeňka jeho originální recept.
Recept na palačinky podle Pohlreicha
„Jídlo milované úplně všemi. Já preferuju meruňkovou marmeládu. Vy si dopřejte svou oblíbenou,“ píše v knize Zdeněk Pohlreich u receptu na palačinky. A tady už je šéfův recept.
Na těsto budete potřebovat: 130−150 g hladké mouky • špetku soli • lžičku krupicového cukru • 300 ml plnotučného mléka • 2 vejce • 2 lžíce másla + na smažení
Na dokončení: malinová nebo jiná marmeláda • moučkový cukr na posypání • lesní ovoce na ozdobu • lístky máty na ozdobu
Jak na to? Připravte si těsto. Mouku prosejte do mísy a přidejte špetku soli a cukr. Do druhé misky nalijte mléko a vyklepnutá vejce a metličkou rozšlehejte. Vaječnou směs postupně za stálého míchání přilévejte do mouky, nakonec přilijte rozpuštěné máslo a vymíchejte hladké těsto. Nechte 20 minut odstát.
Pánev rozehřejte, přidejte trochu másla a rozprostřete tuk po celé ploše pánvičky. Můžete si pomoci mašlovačkou. Na pánev naneste jednu naběračku těsta a krouživým pohybem pánvičky rozprostřete těsto rovnoměrně do tenké vrstvy po celé ploše a opečte z obou stran 1−2 minuty dozlatova.
Palačinku odložte na připravený talíř. Před smažením další palačinky vždy přidejte na pánev trochu másla a postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
Hotové palačinky skládejte na sebe na talíř. Celkem by ze směsi mělo vzniknout 8 palačinek. Palačinky potřete marmeládou a zarolujte. Na jednu porci naservírujte na talíř dvě palačinky, posypte je moučkovým cukrem, ozdobte lesním ovocem a lístky máty.
Tip šéfkuchaře: Hlídejte si teplotu pánve. Příliš rozpálená pánev může palačinky rychle připalovat. Volte proto mírný plamen a pozvolné opékání.
Zdroj informací:
Recept, který zveřejňujeme s laskavým svolením autora, pochází z kuchařky Zlatá klasika Zdeňka Pohlreicha. Kniha je k dostání za 399 Kč.
Náš tip: Palačinky si můžete udělat i podle našeho video receptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den Nachos
Nachos jsou chipsy z tortilly ve tvaru trojúhelníku. Texasko-mexické jídlo se uchytilo nejenom v USA a Mexiku, ale oblíbeným se stalo i v dalších… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Vejce 7 krát jinak! Umíte připravit ztracená vejce, vejce Benedikt nebo vejce v kokotce?
Bohatá snídaně, jejíž součástí jsou vajíčka na… Číst více
Češi do toho! Užijte si sledování hokeje aneb Nejlepší recepty nejen pro hokejové fanoušky!
Je to jen pár měsíců, co skončila pandemií… Číst více
Nejlepší dip k nachos je guacamole: Jak jej dochutit, aby chutnal božsky, a jaká do něj vybrat avokáda?
Při zmínce o avokádu si snad každý vybaví… Číst více
Obohaťte svůj letní jídelníček o nový salát: Ten lyonský výborně zasytí díky třem ingrediencím
Francii vděčíme za mnoho gastronomických… Číst více
Snídaně na turecký způsob: Pošírovaná vejce cilbir na peřince z jogurtu a s jednoduchou chilli omáčkou chutnají fantasticky
O vejcích cilbir by se dalo říct, že jsou to tak… Číst více
Den nachos
Nachos je pokrm oblíbený nejen v USA a Mexiku, ale popularitu si získal téměř po celém světě. Traduje se, že nachos vzniklo dílem improvizace,… Číst více
Jak připravit zastřená vejce. Podle videa to zvládnete dokonale
Jak připravit zastřená či ztracená vejce Vajíčka pro tuto úpravu by měla být co nejčerstvější, aby bílek při vaření co nejlépe přilnul k žloutku.… Číst více
Připravte si na snídani oblíbené vejce Benedikt podle našeho videonávodu
Vejce Benedikt je lahodný pokrm z opečeného pečiva (podle původního receptu se používal slaný muffin), na které se dá plátek uzeniny, pak ztracené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pět znamení horoskopu, která vyšvihnou nejlepší guláš: Panny překvapí chalupářským se špekáčky, Štíři připraví ostrý mexický
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 12 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 15 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 18 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51