Jitrnice patří k masopustu: Aby při opékání dozlatova nepraskly, stačí je obalit v mouce nebo použít fígl s vodou
25. 1. 2024 Vaření
Jitrnice jsou jednou z nejdostupnějších pokrmů ze zabijačky. Seženete je v řeznictví a v zimním čase i v mnoha supermarketech. I když se dají jíst i studené, nejlépe chutnají pěkně dozlatova opečené. Jak je ale ohřívat, aby vám obsah střívka nevytekl na pánev?
Co patří do jitrnic?
Jitrnice patří k masopustu stejně jako třeba koblihy. Jde totiž o tradiční zabijačkovou specialitu a právě vepřové hody a zabijačky jsou jednou z důležitých součástí masopustních veselic. Jitrnice byly dokonce v minulosti nejčastější a nejoblíbenější výslužkou ze zabijačky.
I když se jitrnice považují za pochoutku, při zabijačce se do nich dává spíš méně hodnotné maso (ovšem libovější než do jelit) – maso z vařené hlavy, lalok (lidově podbradek), vařené kůže, vývar, bůček, další vnitřnosti (plíce a slezina) a hlavně játra, která dala jitrnicím neboli jaternicím jejich jméno.
Rozemletá směs se pak často zahušťuje bílým pečivem (v minulosti se dokonce přímo na jitrnice připravovala jednoduchá kynutá buchta, jež se máčela do vody), které právě pohltí tučnost masa a nastaví hmotu. Vše se pak dochutí solí a kořením, jako jsou mletý pepř, mleté nové koření, majoránka, mletý zázvor, česnek a v někdy i cibule.
Mohlo by vás zajímat
Tradiční zabijačková dobrota
Jitrnice jsou jedním z mnoha produktů, které si můžete z prasátka vychutnat již v den zabijačky. Střeva, do nichž se masová směs plní, se čistí ihned po zavěšení a rozříznutí čuníka. Hotové a zašpejlované jitrnice se nakonec vaří ve vodě v níž se dělal ovar. Ten se ostatně také dává vařit hned záhy, takže na jitrnicích je už možné si pochutnávat během oběda.
Jak opékat jitrnice?
Někteří sice dávají přednost jitrnicím nastudeno, kdy si je můžete dát stejně jako tlačenku nakrájené na kolečka, posypané cibulkou a zalité octem. Mnohem oblíbenější jsou však jitrnice tepelně upravené. A jak tedy jitrnice opéct a podávat a jak zajistit, aby vám během pečení nepraskly?
Jitrnice opečené na pánvi
Opékání na pánvi s rozehřátým sádlem je asi nejčastějším způsobem ohřívání jitrnic. Právě během něj ale jitrnice nejčastěji praskají.
- Zabráníte tomu tak, že jitrnici na několika místech propíchnete vidličkou a budete ji opékat při mírné teplotě.
- Prasknutí by také mělo zabránit to, že jitrnici lehce obalíte v mouce.
- Jitrnice by se neměla dávat na pánev hodně studená ihned po vytažení z lednice. Nechte ji raději chvíli při pokojové teplotě.
- Řešením je i dát víc tuku, aby se nepřipekla, a neustále ji otáčet.
Jitrnice upečená v troubě
Riziko popraskání jitrnic snížíte i tak, že je místo na pánev uložíte do trouby předehřáté na teplotu 160 – 170 °C.
- Jitrnice můžete předem rovněž obalit v mouce, další možností je předem je krátce ponořit do vroucí vody, osušit utěrkou a teprve pak dát do pekáčku.
- Jitrnice lehce podlijte vodou a opékejte dokřupava.
- Můžete je také zpočátku zahřívat jen při nižší teplotě (cca 100 °C) a teprve ke konci na krátkou dobu teplotu zvýšit, aby se vytvořila křupavá kůrčička.
Jitrnicový rozpek
Pokud by vám jitrnice přece jen praskla, udělejte z toho přednost a podávejte ji podobně jako jitrnicový prejt. Příprava takového rozpeku je jednoduchá.
- Stačí jen na pánvi osmahnout cibulku, přidat vymačkanou jitrnici, lehce opéct a pak do směsi vmíchat rozšlehané vajíčko.
- Vše už pak jen promícháte, opečete, aby vajíčko nebylo syrové, a můžete podávat buď na chlebu nebo s lepenicí (šťouchanými bramborami s kysaným zelím).
Náš tip: Milovníci zabijačkových specialit si mohou udělat i tradiční guláš podle našeho video receptu.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Lepenice jako vynikající příloha k jitrnici a k jelitu. Jak ji připravit, aby chutnala přímo dokonale
Jitrnice s kysaným zelím a bramborem: Jitrnice je třeba včas vyndat z lednice, obalit v mouce a zelí správně ochutit
Jak na domácí jitrnice? Zvládnete je klidně i v paneláku a bez prasátka běhajícího po dvorku
Přečtěte si Zobrazit více
Do jitrnicového prejtu potřebujeme kynutou obyčejnou buchtu. Poradíme, jak ji upéct
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Masopust 2024: Kdy letos nastává čas jitrnic, koblih a pestrobarevných masek? Náš přehled provede celým obdobím